Allhelgonadagens historia

Varför firar vi egentligen Allhelgonadagen? Vad är bakgrunden till högtidens seder och traditioner och vad är egentligen skillnaden mellan Allhelgonadagen och Alla helgons dag? Det och mycket mer kommer du få svar på i den här texten.

Varför vi firar Allhelgonadagen

Allhelgonadagen har firats i Sverige sedan 1100-talet. Högtiden firades alltså redan då kristendomen var en relativt ny religion i Sverige. På den tiden sågs högtiden som en sorts andra klassens helg till skillnad mot jul, påsk och pingst som ansågs tillhöra de främsta. Att högtiden redan från början ansågs mindre viktig är kanske inte så konstigt om man ser till det ursprungliga syftet med dagen. Genom historien har nämligen kristendomen varit väldigt flitig när det kommer till att uppmärksamma sina helgon och martyrer med egna dagar. Vartefter århundradena gick så blev skaran som skulle ha sina egna dagar – även från 1100-talet sett – till slut ganska svårhanterlig. Därför beslutade man helt enkelt att klumpa ihop alla de mindre viktiga helgonen och hedra dem på en och samma dag.

Traditionen med att hedra de döda i största allmänhet har dock anor som är långt äldre än högtiden Allhelgonadagen. I många förkristna religioner firade man de döda just under första november. Av praktiska skäl beslöt därför en påve vid namn Gregorius redan under 700-talet (d.v.s. långt innan högtiden kom till Sverige) att just första november skulle vikas åt Allhelgonadagen. Viktigt i sammanhanget är hur som helst att gränsen mellan syftet med högtiden – att hedra döda helgon och martyrer kontra att hedra de döda i största allmänhet – alltid har varit flytande.

Varför tänder vi ljus vid de dödas gravar?

Traditionen att tända ljus vid de dödas gravar växte fram i Sverige kring 1800-talet men då var seden inte förknippad med Allhelgonahelgen utan snarare julen. Då var det framför allt barngravar som pryddes med ljus. Efter andra världskriget började dock svenskarna inspireras av de katolska länderna ute i Europa och flyttade därför sedvänjan med att sätta levande ljus på gravar till Allhelgonahelgen.

Även om traditionen med att tända ljus för de döda kom sent till Sverige så är sedvänjan uråldrig. I förkristen tid trodde vissa folkslag att de dödas andar återvände hem i samband med vinterns början. För att de skulle finns sin väg tillbaka tände man ljus eller startade brasor vid de avlidnas gravplatser. I och med att kristendomen gjorde sitt intåg i Europa fortsatte seden, men nu i ett kristet sammanhang.

Skillnaden mellan Alla helgons dag och Allhelgonadagen 

Är det egentligen någon skillnad? Ja, det är det faktiskt (även om ursprunget till de båda dagarna är detsamma) Så här ligger det nämligen till (försök att hänga med nu):

  • Allhelgonadagen infaller alltid 1 november.
  • Innan 1953 var Allhelgonadagen och Alla helgons dag synonymer.
  • Allhelgonadagen och Alla helgons dag slutade dock att vara synonymer 1953 p.g.a. ett beslut som togs i Sveriges riksdag 1952.
  • Beslutet gick ut på att man ville göra dagen (som tidigare synonymt benämndes som Allhelgonadagen respektive Alla helgons dag) till en allmän helgdag eftersom man ansåg att det fanns för få helgdagar på hösten jämfört med under våren.
  • Beslutet innebar mer specifikt att benämningen Allhelgonsdag fick stryka på foten till förmån för benämningen Alla helgons dag. De båda benämningarna var alltså inte längre synonyma.
  • Alla helgons dag - som riksdagen beslutade skulle bli en allmän helgdag – skulle firas lördagen* före novembers första söndag, vilket infaller någon gång mellan 31 oktober och 6 november.
  • Benämningen Allhelgonadagen - som hade ratats som namn av riksdagens till deras nya helgdag - fick istället leva vidare i almanackan. Än idag benämns nämligen 1 november som Allhelgonadagen i vår svenska almanacka.
  • Även om Allhelgonadagen lever vidare som ett namn i almanackan så är det alltså Alla helgons dag det är tänkt att vi ska fira rent officiellt.

*På den tiden då beslutet togs var lördagar en arbetsdag.

Läs även

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language