Vår stora guide för äventyrsresan
Fågel, fisk eller mittemellan. Det finns spännande upplevelser att ta del av på alla nivåer. Att bestämma sig för vad man ska göra, eller hitta den ultimata platsen i världen att utföra det på, är kanske inte alltid helt självklart. Därför frågade vi heltidsresenären Patrik Enlund vilka aktiviteter han kan rekommendera, och vad man bör tänka på inför sin äventyrsresa. Men också vad det är som gör dessa aktiviteter så härliga eller läskiga, samt vilka platser som lämpar sig bra för den som söker efter spänning på semestern.
Här följer inspiration och tips för äventyrsresor från Patrik:
Forsränning – en adrenalinfylld aktivitet
Alla gånger jag har forspaddlat så har jag skrattat så att jag kiknat. Adrenalinkicken och energin som forspaddling ger vet inga gränser. Det bästa med forsränning är att alla kan göra det. Du behöver inte vara stark, uthållig eller ha tränat massor innan, det är bara att hoppa upp i gummibåten och göra vad guiden säger åt dig.
Jag har forspaddlat i kanjoner på Nya Zeeland, på vilda floder i Nepal och i Bergslagen i Sverige. Men det är omöjligt för mig att säga vilken plats som jag tycker är bäst eller vackrast. Alla har sin charm på sitt sätt. Nya Zeeland och Nepal har givetvis vildare forsar, men det är inte det som avgör allt.
Forspaddling är ett vilt och galet äventyr men relativt sett en säker aktivitet. Du utrustas med flytväst, hjälm och våtdräkt och får alltid en grundlig säkerhetsgenomgång innan. Möjligheten till forsränning finns dessutom på de flesta ställen i världen.
Skydiving/Fallskärmshoppning – det häftigaste du någonsin kan uppleva
När jag kastar mig ut ur flygplanet på 4 000 meters höjd får jag rysningar längs hela ryggraden och armhåret står upp. Samtidigt når glädjenivåerna den absoluta toppen och mer. Det finns ingen häftigare känsla, det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Jag tog nyligen fallskärmscertifikat för att kunna hoppa på egen hand. Det vanligaste är annars att göra ett så kallat tandemhopp, där du sitter fast i en instruktör.
Jag rekommenderar både tandem och att ta ditt certifikat. Jag tog mitt certifikat i Sverige men har också gjort ett tandemhopp i Wanaka i Nya Zeeland. Det går att hoppa fallskärm på många vackra platser runt om i världen. Nya Zeeland och Dubai är två platser som synts väldigt mycket i sociala medier med sina extremt vackra vyer. Men att hoppa fallskärm i Sverige, i min hemmaklubb Nyköping, ska inte underskattas. Under fritt fall ser jag hela det vackra sörmländska landskapet och skärgårdens kobbar och skär ute i Östersjön.
Många säger att de inte vill hoppa fallskärm för att de är höjdrädda. Då kan jag tala om för dig att jag är ganska höjdrädd. Jag tycker det är lite läskigt att stå på ett hustak eller på en fem meter hög stege när mammas hus ska målas. Jag kan ju se marken, jag ser hur högt det är. Från flygplanet finns ingen referens, hjärnan uppfattar inte att det är högt. Många höjdrädda har sagt samma sak: Att rädslan inte kommer för att en referenspunkt till marken saknas. Och vet du vad det farligaste med att hoppa fallskärm är? Bilresan ut till flygfältet.
Dykning - som meditation för kropp och själ
Det enda jag hör är min egen andning och framför mig ser jag ett korallrev fullt av liv med ett gytter i regnbågens alla färger. Orangea koraller, lila undervattenssvampar, grönröda papegojfiskar, svartgula ängelfiskar och gröna muränor. När jag dyker är det som meditation, jag fokuserar på min egen andning och att vara helt lugn och avslappnad.
Har du inte dykcertifikat är det hög tid att skaffa det nu. Jorden består till 70 procent av vatten, det måste du såklart utforska. Nästan vart du än reser i världen finns det dykcenter med möjlighet att få se något vackert. Dykning passar alla åldrar och är väldigt inkluderande, du behöver inte vara den mest vältränade för att kunna dyka, det handlar mestadels om att flyta runt under vattnet och ha det gött. Häromdagen var jag på en båt full med personer som sitter i rullstol – alla var där för att dyka.
Har du redan dykcertifikat vill jag starkt rekommendera att åka till Indonesien. Där finns världens absolut bästa dykning utan någon som helst konkurrens. Det är den plats på jorden med störts biologisk mångfald under ytan. Dykningen runt Bali är fantastisk men även Gili-öarna, Nusa Lembongan och Nusa Penida är fantastiskt. För den mer erfarne rekommenderar jag att ta sig österut i Indonesien. Ju längre du åker, desto bättre blir dykningen.
För bästa möjliga säkerhet under dykningen kommer här några tips:
- Se till att alltid dubbelkolla din utrustning inför
- Dyk inom gränserna för ditt certifikat
- Prata med olika dykcenter och dyk med det som känns mest seriöst
Bergsbestigning – belöningen på toppen är värd all trötthet
Jag kommer aldrig glömma när vi kom upp över kammen på Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Vi hade vandrat från baslägret sedan midnatt och klockan närmade sig sex på morgonen. Jag stod där och blickade ut över den afrikanska slätten och när solens första strålar bröt horisonten brast jag ut i signatursången från Lejonkungen. Jag var tröttare än någonsin men också gladare än någonsin. Jag kan inte nog rekommendera att bestiga ett berg för att se soluppgången.
Att bestiga berg är en seg utmaning, men belöningen från toppen är värd all trötthet och smärta. Att gå upp till toppen på många berg är inte särskilt svårt, rent tekniskt. Både Kilimanjaro och Sveriges högsta berg Kebnekaise är i princip två långa uppförsbackar. Du behöver ingen speciell utrustning, inga rep eller selar eller något sådant. Du behöver bara fortsätta knata uppför, uppför och uppför. Detta gäller för många berg i världen. Jag har också bestigit Norges högsta berg Galdhöpiggen och Sydostasiens högsta topp Kinabalu. Samma sak där, två långa uppförsbackar. Så, tekniskt sett, inte svårt. Men det kan likväl vara jobbigt ändå.
För att bestiga berg behöver du en bra grundkondition och oftast varma kläder. Men det absolut viktigaste är ett par bekväma vandringskängor som ger support till dina fotleder. Se också till att du har gått in skorna ordentligt innan vandringen. Använd de gärna flera gånger ett par månader innan du ska bestiga berget. Sedan är det också viktigt att vara väl förberedd med vatten och energipåfyllning både före och under vandringen. Ha alltid med dig ett första hjälpen-kit om olyckan skulle vara framme.
En vandring jag starkt rekommenderar är den till Everest Base Camp i Himalaya i Nepal, inte heller här behöver du göra något mer än att sätta den ena foten framför den andra för att komma dit. Du omges av några av världens högsta toppar och det är ett äventyr jag sent ska glömma.
Här kan du läsa om vilken av våra försäkringar du ska välja för din äventyrsresa >
Läs även:
- {{originalfilename}} x
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka