Tågluffa i Europa

Att tågluffa är ett flexibelt, roligt och miljövänligt sätt att resa på. Oavsett om du reser ensam, med vänner eller med barn så är det en stor frihet att utforska Europa med tåg. Att resor med tåg ökat i popularitet kan givetvis delvis tillskrivas den rådande klimatdebatten, men allt fler upptäcker också hur smidigt det faktiskt är. Om du är nyfiken på tåget som färdmedel så har vi i denna guide samlat handfasta tips om bl.a. planering av rutt, köp av tågbiljetter, packning, budget och mycket mer som är bra att veta inför din första tågluff i Europa.

Osäker på vilken reseförsäkring du ska välja inför din tågluff?

Här kan du läsa våra rekommendationer gällande reseförsäkring för tågresor >

Interrailkort - hur funkar det?

Alla som är Europeiska medborgare kan resa med Interrail. Ett Interrailkort är en giltig färdbiljett på nästan alla tåg i Europa och är därför ett perfekt val för dig som planerar en tågluff. Var uppmärksam på att vissa tågresor kräver platsreservation vilket kan kosta en extra slant, så räkna gärna in detta i din budget innan avresa. Interrailkortet finns som Mobile Pass för smidig biljetthantering och planering av din resa.

En av de främsta fördelarna med att köpa ett Interrailkort är att det ofta blir billigare än om du köper separata tågbiljetter till varje destination. I kortet ingår nämligen ett obegränsat antal resor. Det är även smidigare än att köpa separata tågbiljetter eftersom det ger dig friheten att vara spontan, t.ex. om du vill stanna längre på en plats eller vill fly dåligt väder och ta dig till varmare breddgrader.

Resa utan Interrailkort

Att köp av Interrailkort blir billigast stämmer dock inte i alla lägen, om du enbart ska resa inom Östeuropa blir det t.ex. ofta billigare att köpa tågbiljetter direkt på de lokala tågstationerna. Men om du vill ha en större frihet eller huvudsakligen planerar att resa inom Västeuropa så är Interrailkortet oftast det bästa alternativet.

Vilka länder ingår i ett Interrailkort?

Det finns två olika kort att köpa beroende på om du vill besöka ett eller flera länder. Antingen köper du Interrail Global Pass som gäller för resor mellan flera länder eller så köper du Interrail One Country Pass som gäller för flera resor inom ett och samma land.

Utbudet av länder man kan välja med de två korten är snarlikt, med ett fåtal undantag.

Följande länder ingår i Global Pass:

Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, Turkiet, Tjeckien, Ungern, Österrike 

Följande länder finns som One Country Pass:

Benelux, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Grekiska öarna, Italien, Irland, Kroatien, Lettland, Litauen, Nordmakedonien, Norge, Portugal, Polen, Rumänien, Storbritannien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Österrike

Observera dock att vissa av länderna för One Country Pass endast finns som pappersbiljett (alltså ej Mobile Pass). Läs mer om det på Interrails webbplats >


I Landsguiden kan du läsa mer om länderna och vad som är bra att tänka på när du besöker dem.

Tågluffa med barn

Barn under 12 år reser gratis i vuxens sällskap, vilket gör en tågluff med barn till ett relativt billigt resealternativ om ni planerar att besöka flera platser under semestern. Tåget har även andra fördelar när man reser med barn. T.ex. så räcker det med att infinna sig på tågstationen strax innan avresa, vilket till skillnad från flyget – där man helst ska infinna sig flera timmar innan planerad avgång - kan innebära mindre skrik och gråt från otåliga barn. Om ni ska färdas långt är ofta nattåget att föredra då barnen kan sova sig igenom resan.

Tips när du tågluffar med barn:

  • Boka en kupé om ni ska resa nattetid, då behöver ni inte oroa er för att störa eller bli störda av andra passagerare.
  • Stanna minst ett par dagar på varje destination för att undvika onödig stress.
  • Gör en platsreservation om ni ska resa under sommarmånaderna, annars riskerar ni att få ståplatser.
  • Ta med matsäck. Att köpa all mat på tåget kan bli dyrt när man är en familj.
  • Packa spel, ritblock, en papperskarta (för att rita ut destinationerna) och eventuellt en Ipad för filmvisning.
  • Ta med vattenflaskor i glas som ni kan fylla på så besparar ni miljön fler engångsflaskor.
  • Läs mer om att resa med barn

Interrail för pensionärer

Att resa i Europa med tåg är ett fantastiskt alternativ om du vill resa bekvämt och i din egen takt. Du kan själv välja vilka dagar du vill resa vidare utan att planera detta långt i förväg. Det kan vara bra att se över väderleksrapporten för att försäkra sig om att du får en resa med behagligt väder.

Du som är över 60 år får rabatterat pris när du köper ett Interrailkort. Läs även på om de olika typerna av Interrailkort som finns då du kan komma undan billigare genom att exempelvis välja ett kort som tillåter ett begränsat antal resor under en bestämd tidsperiod. Det fina med att resa med tåg är att man fritt kan besöka restaurangvagnen när mat- och dryckesdepåerna behöver påfyllning, man får se mycket fin natur längs vägen och ofta stannar tågen i de centrala stadsdelarna vilket gör det enkelt att ta sig runt.

Tips för dig som ska tågluffa som senior:

  • Om möjligt, undvik högsäsongen under sommaren för att slippa trängas på tågen.
  • Planera rutten i stora drag. Läs på om de olika rutterna på järnvägsbolagens hemsidor, resebloggar eller reseguider.
  • Packa lätt och smart. Fler tips på packning ser du längre ner på sidan.
  • Köp platsbiljett på tågen, speciellt vid veckoslut, för att undvika ståplats.
  • För billigare boende kan du bo på vandrarhem, men då ingår oftast inte frukost eller lakan. Välj hotell om du vill bo mer bekvämt.
  • Läs på om de olika Interrailkorten som finns och anpassa ditt val efter din budget.
  • Besök turistinformationer i de olika städerna för att få mer information om sevärdheter och liknande.
  • Läs mer om att resa som senior.

Vad kostar det att tågluffa i Europa?

Vad det kostar att åka på tågluff i Europa varierar såklart beroende på vilken säsong, vilka länder man väljer att besöka, vad du väljer att göra i dessa länder och självklart hur många ni är som reser. Men det fina är att du helt själv kan välja och planera din resa och vilka länder du vill besöka utefter vad som passar just dig. En bra utgångspunkt är att räkna med ca 15.000 - 20.000 kronor per person och månad. Detta belopp är inklusive Interrailkort. Ta även med i beräkningen att det är lite dyrare att resa runt i Västeuropa än i Östeuropa.

Packlista inför din tågluff i Europa

  • En bekväm ryggsäck. Att åka på tågsemester i Europa med en vanlig resväska kan vara besvärligt, speciellt om du väljer att byta länder och städer ofta.
  • Bekväma skor. Gärna skor som du redan gått in ordentligt.
  • Bankkort och pengar. Ett tips är att innan avresa kolla upp om din bank tar ut någon avgift för uttag utomlands.
  • Pass eller nationellt ID-kort. Tänk på att ditt körkort inte räknas som internationell ID-handling.
  • EU-kortet. Det Europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/ESS-länder. Tänk dock på att EU-kortet inte täcker för sådant som t.ex. hemtransport med ambulansflyg, rättskydd eller om du vill utnyttja den privata sjukvården (som är att föredra i många länder). Om du inte vill stå för dyra kostnader som dessa själv så måste du ha en försäkring för din resa.
  • Hänglås. Hänglås är framför allt bra att ha om du väljer att bo på hostel, då många hostels har låsbara skåp som du kan använda. Ett hänglås kan även fungera som lås till din väska.
  • El-adapter. I det flesta europeiska länder är det en så kallad europlugg som gäller dvs. samma sort som vi har i Sverige och Danmark. Det finns dock undantag, till exempel Storbritannien och Irland. Så beroende på var du ska resa kan det vara på sin plats att packa med en adapter.
  • Solskyddskräm. Tänk på att solens styrka kan skilja sig mot vad vi är vana vid i Skandinavien. Framför allt om du väljer att åka på tågsemester i södra Europa.
  • Ett litet reseapotek och eventuella mediciner. Här kan det vara bra att packa ner värktabletter, plåster och skavsårsplåster. Vet du med dig att du lätt blir åksjuk kan åksjuketabletter vara bra då du kommer spendera många timmar på tåget.

Klimatsmart resande är bara en av många fördelar med att ta tåget

Tåget är ett av de mest miljövänliga sätten att resa. Oavsett om du reser inom Sverige, Danmark eller gör en längre tågsemester i övriga Europa så gör du ett mindre och lindrigare klimatavtryck än om du skulle resa med flyg. En annan fördel med tåg, som man också bör väga in, är att själva resan blir en upplevelse i sig. Sist men inte minst - att resa med tåg gör det lättare att umgås oavsett om du reser med familjen eller med dina vänner. Läs mer om att resa klimatsmart >

Trevlig tågluff önskar vi på Europeiska ERV!

Reseförsäkring

Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!



Kanske vill du också läsa om:

Kom ihåg reseförsäkringen!

Hos oss kan du boka reseförsäkringar för alla typer av resor.

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar: