USA: ett dyrt land att bli sjuk i
Hur dyrt är det egentligen med sjukvård i USA?
Enligt statistik från OECD:s statistikdatabas spenderar världens i-länder i genomsnitt 9,5 procent av sin BNP på sjukvård, Sverige ligger på kring nio procent. USA däremot, som har bland världens dyraste sjukvårdskostnader, spenderade 17,6 procent av landets BNP på sjukvård. Det är alltså nästan dubbelt så mycket som i Sverige. Att läsa siffror av den här typen säger förmodligen inte så mycket för de allra flesta, så låt oss titta på några konkreta exempel:
Ett vanligt läkarbesök (exempelvis för hosta och halsont) kostar mellan 75 och 100 dollar, vilket motsvarar ungefär 500 – 650 kronor. Ovanpå den summan tillkommer eventuella kostnader för mediciner.
Kostnaden för ett brutet ben varierar beroende på hur allvarlig skadan är och vilken vård man kommer behöva. Ett enklare fall av brutet ben, där enbart gipsning krävs kan går på ungefär 3000 dollar (20 000 kronor). En allvarligare och mer komplicerad fraktur (som till exempel kräver operation) kan kosta 40 000 dollar (267 000 kronor).
Att bli inlagd på sjukhus kostar olika mycket beroende på vart man blir inlagd. Det är dock inte orimligt att en sängplats kan kosta upp mot 2000 dollar per natt, vilket motsvarar ungefär 13 000 kronor. Då måste man även ha i åtanke att varken utredning, mediciner eller behandling ingår.
Det bästa sättet att undvika att ruinera sig på dyra sjukhusräkningar när man befinner sig utomlands är att skaffa en bra reseförsäkring som täcker för sjukvård och eventuell hemtransport.
Uppgifterna kommer från Europeiska ERV Alarm.
Reseförsäkring
Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!
Tips! All viktig information du behöver inför din resa till USA finner du i Landsguiden.
Varför behöver man en försäkring?
För att det blir väldigt dyrt att betala sjukvård ur egen ficka. Det kanske kan te sig som en självklarhet, men det tåls ändå att upprepas. Du kan inte räkna med att UD kommer låna dig pengar, men ens om detta skulle ske så är det i slutändan du själv som måste betala räkningen, såtillvida du inte har en försäkring som täcker för kostnaderna.
Läs Euro-Centers tips om vad du bör tänka på gällande försäkring när du jobbar i USA >
Att orientera sig i det amerikanska sjukvårdssystemet kan vara krångligt. Många läkare i USA vill inte ta emot nya kunder, eller kunder som saknar amerikansk sjukförsäkring. Detta kan givetvis vara minst sagt frustrerande om man ska jobba eller studera i ett nytt land. Om man råkar ut för detta kan de som har försäkring hos ERV vända sig till vårt [Euro-Center] för råd och hjälp.
Här hittar du ett par försäkringar som kan vara intressanta för dig som ska turista, studera eller jobba tillfälligt i USA:
- Försäkringar - för alla typer av privatresor.
- Studentreseförsäkring - en heltäckande reseförsäkring för dig som ska plugga utomlands.
Fler lästips för dig som ska resa till USA:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka