Resa till Dubai – 10 saker att tänka på som turist

Att resa till Dubai har länge varit ett hett och populärt resmål för oss skandinaver. Även om Dubai är en mångkulturell storstad så kan synen på vad som är accepterat skilja sig från vad vi är vana vid i Sverige. För att underlätta för dig och att reda ut eventuella oklarheter och mytbildningar samt ge generella tips på vägen så har vi listat 10 saker som kan vara bra att känna till inför din resa till Dubai.

Ta seden dit du kommer

Som alltid när man reser till länder med annan kultur handlar det om att anpassa sig och respektera religion, regler och seder. Till exempel hur man förväntas uppträda och bete sig eller hur man bör tänka kring vilka klädkoder som är accepterade eller inte. Det handlar om att visa respekt och oftast kommer man väldigt långt på att använda sunt förnuft och vara bra påläst innan man reser iväg.

Här kan du läsa mer: om kultur – och 4 sätt att undvika en kulturkrock

Att tänka på inför Dubai-resan

1. Dricka alkohol i Dubai 

Att dricka alkohol och vara berusad på offentliga platser i Dubai är olagligt som turist. För invånarna som är bosatta i landet går det söka en speciell licens för detta. Du som turist måste dock vända dig till de många licensierade restauranger, klubbar eller barer där de serverar alkohol. Kom ihåg att du måste vara över 21 år för att få dricka alkohol i Dubai.

2. Röka i Dubai
Att röka i Dubai är tillåtet, så länge du röker vanliga cigaretter, cigarrer eller liknande. E-cigaretter är dock olagliga.

3. Att resa till Dubai som 18-åring

Det krävs att man är minst 21 år eller i vuxet sällskap för att resa till Dubai, personer under 21 år får inte checka in på hotell och än mindre dricka alkohol.

4. Ramadan i Dubai
Planerar du att besöka Dubai under den heliga fastemånaden Ramadan ska du som turist vara beredd på att du  – av respekt för de som fastar – förväntas avstå från att äta, dricka eller röka på offentliga platser fram tills solen går ner. I regel håller lokala kaféer, butiker och restauranger stängt under dagtid, hotellens restauranger brukar dock hålla öppet som vanligt.

När ramadan infaller varierar från år till år. Att besöka Dubai under fastemånaden kan vara en upplevelse i sig, speciellt för den matintresserade då fastan bryts varje kväll vid midnatt med stora bufféer och festligheter. En annan fördel är att Dubai under högtiden kan upplevas som lugnare med mindre folk i rörelse. Som en bonus har även många hotell specialpriser under perioden.

5. Badkläder vid poolen eller stranden
Tänkt på att inte bära badkläder på andra platser än vid poolen eller vid stranden. Om du behöver din solstol en kort stund för att t.ex. besöka affären så bör du klä på dig. Detta gäller både män och kvinnor.

6. Åka tunnelbana
Att ta sig runt i Dubai med tunnelbana är att föredra om du inte har tillgång till bil eller vill åka taxi. Men det finns några regler att ta hänsyn till. Du får inte ta med dig mer än 2 resväskor ombord, dessa måste även placeras på speciellt avsedda platser i vagnen. Det är heller inte tillåtet att äta eller dricka ombord på tågen och du får inte under några omständigheter lägga upp fötterna på sätet framför dig. Detta kan resultera i böter. Vagnar som är avsedda för kvinnor och barn bör respekteras och får inte beträdas av vuxna män.

7. Hålla hand
Att hålla din partner i handen och visa ömhet är givetvis okej. Däremot ska man vara återhållsam med att visa sina känslor genom allt för fysiska handlingar - till exempel att kyssas på offentlig plats.

8. Att ta bilder på semestern
Att föreviga sin semester med fotografier är en naturlig del av resandet och ett bra sätt att återuppleva minnen i efterhand. Var dock försiktig med vad du väljer att fotografera och framför allt vad du lägger ut på sociala medier. I Dubai, precis som i många andra länder, är det olagligt att fotografera vid militära områden, statliga byggnader eller andra strategiskt viktiga platser så som flygplatser och hamnar. Var också noga med att be om godkännande om du tänker publicera en bild på en annan person.

9. Säkerheten i Dubai
Som turist i Dubai kan du känna dig trygg då säkerheten i emiratet anses vara väldigt hög och att kriminaliteten är väldigt låg. Men som alltid  är det viktigt att vara försiktig och ha koll på sina värdesaker och ägodelar. 

Relaterad läsning: Så känner du igen tjuvens knep på resan.

10. Fläskkött i Dubai
Att äta fläskkött i Dubai är inte förbjudet om du är turist och icke-muslim. I vissa områden kan det dock vara svårt att få tag fläskkött om du besöker en vanlig livsmedelsaffär. På restauranger och hotell som har dubbla kök och tillstånd serveras fläskkött.

Visum för att resa till Dubai

Är du osäker på vad som gäller för visum och pass i Dubai? Kika då in våran landsguide omFörenade Arabemiraten där du hittar information om pass, visum och vad som gäller för vaccinering och sjukvård samt det generella säkerhetsläget i landet. Glöm inte heller att se över din reseförsäkring och vad den täcker ifall något oväntat skulle hända eller om olyckan skulle vara framme.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language