Vinterspecial: Västindien & Karibien

Intresserad av att resa till Västindien? Här har vi samlat en mängd med intressant fakta om ögruppen som ligger mitt emellan nord- och Sydamerika.

Var ligger Västindien?

Den ögrupp som ligger mitt emellan nord- och Sydamerika, öster om det centralamerikanska fastlandet, kallas för Västindien. Något missvisande kan tyckas, eftersom att det ligger relativt lång bort ifrån Indien. Platsen fick sitt namn efter att Christofer Columbus upptäckte övärlden år 1492 då han seglade västerut över Atlanten från Spanien och trodde att han hamnade i Indien. Namnet Västindien uppkom därefter för att skilja Västindien från Ostindien, som ”riktiga” Indien tidigare kallades.

Vad är det för skillnad på Västindien och Karibien?

Det är egentligen ingen skillnad på det man kallar Västindien respektive Karibien. Alla västindiska öar ligger i Karibiska havet. När man pratar om Karibien brukar de sydamerikanska kustområdena som gränsar till Karibiska havet också inkluderas, alltså Panama, Colombia och Venezuela.

 

Visste du att… Det finns en före detta svensk koloni i Karibien? Saint Bartélemy, även kallad St Barts, var en svensk koloni mellan 1784-1878. Kolonin såldes sedan till Frankrike. Vissa orter och gator på St Barts har fortfarande svenska namn.

Lista över öar i Karibien

Det finns över 7000 öar, holmar och skär i Karibien. Öarna är en blandning av självständiga stater och öar/områden som är antingen kolonier, provinser eller autonoma länder, vilket innebär att de hör till ett annat land men är mer eller mindre självstyrande.

Självständiga stater i Karibien

Andra områden och öar i Karibien

 • Amerikanska Jungfruöarna (USA)
 • Anguilla (Storbritannien)
 • Aruba (Nederländerna)
 • Bonaire (Nederländerna)
 • Brittiska Jungfruöarna (Storbritannien)
 • Caymanöarna (Storbritannien)
 • Curaçao (Nederländerna)
 • Guadeloupe (Frankrike)
 • Martinique (Frankrike)
 • Montserrat (Storbritannien)
 • Puerto Rico (USA)
 • Saba (Nederländerna)
 • Saint-Barthélemy (Frankrike)
 • Saint-Martin (Frankrike)
 • Sint Eustatius (Nederländerna)
 • Sint Maarten (Nederländerna)
 • Turks- och Caicosöarna (Storbritannien)

Tidsskillnad Karibien

Under svensk vintertid är tidsskillnaden -5 timmar i Karibien. Under svensk sommartid är skillnaden -6 timmar. OBS! Åker du till Jamaica eller Mexico är det ytterligare en timme mindre, dvs. 6 respektive 7 timmar.

Visum och vaccination vid resor till Karibien

De olika öarna i Karibien har olika regler för visum och vaccinationer. Sök upp den ö eller de öar du ska besöka i Landsguiden för mer information om visum och vaccinationer.

Väder och klimat i Karibien

Västindien har tropiskt klimat och medeltemperaturen i Karibien ligger mellan 26-29 grader året runt. På Dominikanska republiken, som ligger i mitten av den karibiska övärlden, sjunker temperaturen sällan under 30 grader dagtid. Vattentemperaturen i Karibiska havet är omkring 27 grader varmt hela året.

Det finns två typer vegetation på de Västindiska öarna – de så kallade vulkanöarna som karaktäriseras av sina grönska och täta regnskog (till exempel St. Lucia och Tobago) och korallöarna där de långa vackra stränderna sträcker ut sig i det turkosa vattnet (till exempel Aruba och Antigua).

Regnperiod

Karibien har två årstider, regn- och torrperiod. Från maj till november är det regnperiod i Västindien, vilket ofta låter värre än vad det är. Regnet kommer vanligtvis nattetid eller på förmiddagarna i form av häftiga skyfall. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad.

Orkansäsong

Under regnperioden är det större risk för oväder och orkaner. Mellan den 1:a juni och 30:e november är det orkansäsong i Karibien och extra stor risk för orkaner. En orkan är en utveckling av en tropisk storm som bildats över det varma vattnet i Atlanten. Under en vanlig orkansäsong inträffar ungefär 8-11 tropiska stormar, varav 5-7 utvecklas till orkaner - dock är det inte alla som kommer in över land. De östra öarna i Karibien, som ligger inom det så kallade orkanbältet, är mest utsatta för orkaner.

Det är inte att rekommendera att resa hit under de svenska sommarmånaderna. Att resa till Karibien i december och januari, det vill säga under den svenska vintern, är säkrast ur både ett solsemester- och säkerhetsperspektiv.

>> Läs också: Vad händer med vädret i världen?       

Reseförsäkring

Glöm inte reseförsäkringen när du reser till Karibien! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language