Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Jamaica

Reseförsäkring Jamaica

* I många delar av Jamaica är den medicinska vården begränsad. Om åkomman är allvarlig kan det krävas evakuering till ett land med bättre medicinska resurser.

* Brottsligheten är hög i Jamaica. Även om brotten främst är koncentrerad till högriskområden förekommer även brott mot turister i turistområden.

* Utöver malaria kan sjukdomar som leptospiros, denguefeber och eosinophilic meningit förekomma.

Köp försäkring här

Översikt

Den största säkerhetsrisken på Jamaica är brottslighet. Allvarlig och organiserad brottslighet utvecklas på Jamaica, den är till stor del fokuserad på narkotikasmuggling inom den lokala befolkningen. Även om utländska medborgare inte utgör avsiktliga mål har gängbrottsligheten spridit sig in i områden som besöks av utländska resenärer. Landets höga brottsnivåer ledde år 2010 till att myndigheterna införde ett tre månader långt undantagstillstånd för att bekämpa problemet. Även om myndigheterna påpekar att brottsnivån sjunker så fortsätter det vara ett allvarligt bekymmer för internationella resenärer och investerare. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral cirka 4-6 veckor innan avresa till Jamaica för att få tillgång till den senaste informationen gällande vaccinationer. Resenärer bör ha de vanliga rekommenderade vaccinationerna mot exempelvis polio, vattkoppor, mässling/påssjuka/röda hund, stelkramp och difteri uppdaterade. Resenärer bör också försäkra sig om att vaccinering mot hepatit A och B har tagits.

Det krävs ett gula febern vaccinationscertifikat om man reser från ett infekterat område.

Det förekommer enstaka utbrott av malaria. Resenärer bör använda myggmedel och skyddande kläder, dock är inte förebyggande medicinering rekommenderat.

De följande sjukdomarna kan också förekomma på Jamaica: leptospiros, denguefeber och eosinophilic meningit. Det är klokt att iaktta skyddsåtgärder mot insekter för att motverka denguefeber.

Försiktighet bör iakttas när det gäller valet av mat och dricksvatten, speciellt i rurala områden och utanför större resorter. Man bör undvika att köpa mat från gatustånd och gatuförsäljare.

Medicinsk vård är begränsad utanför de större centrumen, så som Montego Bay. Det är starkt rekommenderat att skaffa en heltäckande rese- och hälsoförsäkring innan avresa, de flesta sjukhus kommer dock förvänta sig kontant betalning. Om åkomman är allvarlig kommer resenärer behöva evakuering till ett land med bättre faciliteter. Apotek i de större centrumen är generellt välförsörjda.

Pass

Besökare till Jamaica måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet i landet.

Visum

Turistvisum krävs vid resor till Jamaica, förutom för medborgare från EU, Kanada, USA och länder i  det Brittiska Samväldet, dessa kan stanna i landet i upp till 90 dagar. Besökare från Argentina, Brasilien, Ecuador, Japan, Chile, Uruguay och Costa Rica är tillåtna att stanna i 30 dagar utan visum.

Medborgare från andra länder bör konsultera med lämplig jamaicansk diplomatisk bestickning, eftersom kraven kan skilja sig åt mellan olika länder.

Utländska medborgare som reser in i landet för korta affärsvisiter, så som konsulteringar, möten, inspektioner, reparationer och att ge tekniska råd, tillåts resa in i landet som besökare i enighet med de inresekrav som gäller för besökare från deras respektive länder. De som behöver ett visum ska visa upp korrespondens från ett lokalt företag som anger vistelsen natur och längd. Kostnaden för ett visum varierar beroende på ursprungsland.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Jamaica
  • Huvudstad: Kingston
  • Övriga större städer: Portmore, Spanish Town och Montego Bay
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT -5

Landets nödnummer

  • Polis: 119
  • Brandkår: 110
  • Ambulans: 110

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center New York

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language