Dags att boka tjänsteresa igen – så reser du tryggt i coronatider

Efter en vår och sommar med ett nästan obefintligt resande över landsgränserna så börjar världen sakta öppna upp för resenärer igen. Är det kanske dags att boka en tjänsteresa igen men du känner dig lite osäker på vad som gäller och vad du ska tänka på? Då ska du kolla in vår checklista för extra trygghet under resor i osäkra tider. Vi finns här för att ge dig de allra bästa förutsättningarna för ett säkert och tryggt resande, coronapandemi eller inte.

En liten påminnelse: Om du känner av minsta symptom så rekommenderar vi att du avbokar din resa och stannar hemma. Det är ett av de bästa sätten att bidra till att stoppa smittan så att vi på sikt kan resa obehindrat igen. Trevlig och trygg resa!

Håll dig uppdaterad på läget, både i Sverige och dit du ska resa

På grund av det osäkra läget, där smittspridningen snabbt kan ta ny fart igen, kan många länder med kort varsel införa nya restriktioner för att begränsa ny smittspridning. Därför ska du alltid, så länge du är på resande fot, hålla dig uppdaterad på det aktuella läget, både i Sverige samt det land du besöker. Ett bra tips är att söka information på landets hälso- och sjukvårdsmyndigheters hemsida, där det alltid finns uppdaterad information.

Munskydd

Olika länder har olika rekommendationer och t o m regler kopplade till användande av munskydd på t ex allmänna platser och i kollektivtrafik. Även många flygbolag och flygplatser har krav på munskydd för samtliga passagerare. Kontrollera vad som gäller för det land du ska resa till samt med ditt flygbolag.

Friskhetsintyg

Vissa länder vill att inresande visar upp ett friskhetsintyg vid ankomst för att försäkra sig om att ankommande inte har eller nyligen har haft corona. Saknar man ett sådant intyg riskerar man att bli satt i karantän alternativt få vända tillbaka hem igen. Kontrollera vad som gäller för det land du ska resa till.

Tvätta händerna

En god handhygien är A och O i dessa tider och även om många flygplatser, butiker, kontor mm numera erbjuder handsprit så rekommenderar vi att du alltid har en liten flaska handsprit med dig när du reser. På så vis kan du snabbt rengöra dina händer vid behov och därigenom minska risken att bli smittad.

Var ute i god tid på flygplatsen

Visserligen är det långt färre människor som reser nu men å andra sidan är säkerhetskontrollerna mer rigorösa vilket skapar längre köer. Därför rekommenderar vi att du är ute i extra god tid när du ska resa. Sök information om vilka åtgärder den flygplats du reser till/från har infört och vad de rekommenderar.

Håll avstånd

Detta är också A och O i coronatider. Rekommenderat avstånd kan variera mellan olika platser och länder, men minimum brukar vara 1,5 m. Här i Sverige har vi två meter som rekommenderat avstånd, vilket ska hållas så ofta det är möjligt.

Undvik om möjligt platser/områden där det finns risk för trängsel
Smittorisken ökar om man vistas nära många olika människor på i ett begränsat utrymme, varför vi rekommenderar att du försöker undvika att vistas på platser eller i områden där det finns risk för trängsel, t ex åka kollektivt i rusningstrafik.

Om du blir sjuk under resan

Är du försäkrad hos Europeiska ERV har du dygnet runt tillgång till vår larmcentral Europeiska ERV Alarm. Oavsett var i världen du befinner dig kan du alltid vända dig till larmcentralen om du är i behov av akut hjälp. Utöver egen larmcentral har vi även servicekontor, Euro-Centers, runt om i världen. De har stor lokal kännedom och ingående kunskap om vilka sjukhus och läkare som håller god kvalité inom respektive region.

Observera: Informationen här ovan gällde på publiceringsdagen 2020-08-31. Med tanke på den föränderliga och osäkra situation som coronapandemin orsakar bör du hålla dig kontinuerligt uppdaterad när du är ute och reser. 

Här kan du läsa mer och uppdatera dig:

Här kan du läsa mer och hitta rekommendationer och information om rådande läge:
Folkhälsomyndigheten: www.fhm.se
Svenska UD:s reseinformation: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/
Safeture: https://openupforbusiness.com/

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language