Fem farliga och besynnerliga insekter och var man hittar dem
För att bli allvarligt skadad av en insekt i Sverige krävs det att man är kraftigt allergisk då det inte finns några småkryp i vårt hemland som bär på tillräckligt mycket gift för att skada en människa. Om man vill hitta de riktigt farliga eller obehagliga insekterna måste man därför vända sin blick mot utlandet:
Mördarbin (Syd- och Nordamerika) >
Pistolmyra (Nicaragua, Honduras och Paraguay) >
Brasiliansk vandringsspindel (Brasilien) >
Asiatisk jättebålgeting (Asien) >
I Landsguiden kan du läsa mer information om länderna inför din resa >
Mördarbin (Syd- och Nordamerika)
Kuriosa
Namnet mördarbi kommer av binas extremt aggressiva beteende där de går till attack i stora skaror tillsynes oprovocerat. Bina är en korsning mellan afrikanska och brasilianska bin. Likt en sämre skräckfilm uppkom den aggressiva hybridarten tack vare ett misstag under ett brasilianskt forskningsprojekt på 50-talet. Några afrikanska bin lyckades fly från de ovaksamma forskarna och parade sig sedan snabbt med brasilianska honungsbin ute i det vilda. Efter det spred sig hybriden över hela Amerika ända vägen till USA.
Hur farliga är mördarbin?
Sedan de första mördarbina såg dagens ljus och spred sig över Amerika så har ca 1000 personer blivit stuckna till döds. Binas stick kan ge upphov till en allergisk reaktion (anafylaktisk chock) som kan leda till kraftigt blodtrycksfall. Detta är förvisso även fallet med t.ex. våra svenska bin, men som vi tidigare nämnt kan mördarbina gå till attack helt oprovocerat (i alla fall ur en människas synvinkel). Olika typer av ljud, blanka smyckessaker och t.o.m. mörka kläder kan vara nog för att trigga de ilskna bina till att gå till attack. Tack och lov så är mördarbinas flygförmåga inte den bästa. Så om man skulle bli föremål för deras ilska så kommer man lättast undan genom att springa så snabbt benen bär. Att däremot hoppas på att mördarbina kommer låta dig vara så länge du står still och visar att du inte utgör ett hot är inte att rekommendera då deras aggression kan hålla i sig ett helt dygn när de väl fått upp ångan.
Hur känner man igen ett mördarbi?
Dessvärre är det inte helt lätt att identifiera ett mördarbi. Bina är 18 millimeter långa och påminner så pass mycket om våra Europeiska bin att det krävs någon med expertkunskap för att kunna skilja dem åt. Så om du ens tror att det finns minsta risk att det är mördarbin du har att göra med – Spring!
Källa bild: Wikimedia Commons
Reseförsäkring
Känn dig tryggare på resan! En reseförsäkring kan ersätta dig vid oförutsedda händelser som exempelvis sjukdom- och olycksfall, förstörda semesterdagar och evakuering vid händelse av naturkatastrof eller terroristattack. Läs mer och välj rätt reseförsäkring här!
Pistolmyra (Nicaragua, Honduras och Paraguay)
Kuriosa
Pistolmyran, eller Paraponera clavata som den egentligen heter, beskrevs officiellt för första gången 1775 av en dansk zoolog. Självklart var den lilla insekten känd i länderna där den finns långt innan dess. Och konstigt är väl inte det. För ni trodde väl inte att den gick under namnet ”pistolmyra” (Bullet ant på engelska) utan orsak? Kanske inte helt oväntat så kommer det målande smeknamnet av att många liknar myrans kraftfulla sting just med att bli skjuten.
Hur farlig är pistolmyran?
Att någon skulle dö av att bli stungen av en pistolmyra är högst osannolikt, enligt beräkningar som gjorts så skulle det krävas inte mindre än 2,250 sting för att ta livet av en människa på 80 kilo. Undantaget är givetvis om någon skulle vara extremt känslig för myrans sting och få en kraftig allergisk reaktion, men några dokumenterade dödsfall av den här typen finns inte. Dödligt eller inte så är det den kraftiga smärta från stinget som gör att den blivit så fruktad av människor. Smärtan från myrans sting uppges hålla i sig i allt från några timmar upp till ett helt dygn, något som inte stoppat Sateré-Mawé-stammen i Brasilien från att göra stinget från pistolmyran som en del av sin initiationsrit för att bli krigare.
Hur känner man igen en pistolmyra?
Myrorna är 1,8 cm – 3 cm i längd och påminner utseendemässigt om rödsvarta getingar utan vingar, drottningen något större. Pistolmyran lever i stora kolonier bestående av hundratals myror och bosätter sig oftast kring botten av trästammar.
Källa bild: Wikimedia Commons
Brasiliansk vandringsspindel / Bananspindel (Brasilien)
Kuriosa
Brasiliansk vandringsspindel eller bananspindel (kärt barn har många namn) är en av världens giftigaste spindlar. Det som gör spindeln extra besvärlig (utöver att den är så giftig) är att den har en förkärlek för att söka skydd i mörka utrymmen såsom skor, bilar och bananplantor (därav smeknamnet bananspindel). Att gömma sig i just bananplantor har vid en rad tillfällen lett till att den fruktade spindeln dykt upp i en rad oväntade länder, däribland Sverige. Enligt Wikipedia ska dock många av rapporterna om hur spindeln dykt upp i bananlådor runt om i världen vara felaktiga eftersom det är lätt att missta den Brasilianska vandringsspindeln med andra helt ofarliga spindelarter som är lika till utseendet.
Hur farlig är den Brasilianska vandringsspindeln?
I Guiness rekordbok listas spindeln som världens giftigaste, även om det kanske är sant så är dödlighetsgraden nästintill obefintlig bland människor idag eftersom det finns ett väldigt effektivt motgift. Då mängden gift som spindeln ger ifrån sig (hur giftigt det än må vara) är relativt litet så är ett eventuellt bett farligare för ett barn än för en vuxen. I en något udda biverkning för män som blir bitna är att de får en kraftig erektion, vilket besynnerligt nog gör det lättare för de Brasilianska akutmottagningarna att ställa rätt diagnos och snabbt kunna sätta in motgift.
Hur känner man igen en Brasiliansk vandringsspindel?
Om man ska vara helt korrekt så finns det två olika arter av spindlar som båda klumpas ihop under namnet Brasilianska vandringsspindel: Phoneutria fera och Phoneutria nigriventer. För ett otränat öga är dock de båda spindelarterna så pass lika att den inte spelar så stor roll. Spindeln känns framför allt igen på dess storlek med ben som kan bli upp till 15 centimeter och att den är hårig. Färgen kan dock variera, men de är oftast bruna och har ibland en svart fläck på sina magar.
Källa bild: Wikimedia Commons
Asiatisk jättebålgeting (Asien)
Kuriosa
Den Asiatiska jättebålgetingen har en tendens att sprida panik när den kommer i kontakt med människor och konstigt är väl inte det då den både är långt mycket större och ofta mer aggressiva än sina kusiner som vi hittar i västvärlden. Den asiatiska jättebålgetingen fångar i huvudsak andra insekter som föda, däribland bin vilket i alla fall för oss i västvärlden kan te sig något udda. Än mer udda kan binas försvarsteknik mot spejande jättebålgetingar te sig. Bålgetingarna har storleken till sin fördel men bina väger upp sitt storleksmässiga underläge genom att attackera inkräktande bålgetingar i stora svärmar och överhetta dem till döds genom att omringa dem och vibrera sina flygmuskler.
Hur farlig är den Asiatiska jättebålgetingen?
I Japan dör årligen 30 till 40 personer av att ha blivit stungna av Asiatiska jättebålgetingar, även dödssiffrorna i Kina kommer upp i liknande nivåer vissa år. Giftet från den Asiatiska jättebålgetingen är potent men att bli stungen en gång är smärtsamt men inte dödligt. Den stora faran ligger i om man blir stungen många gånger (även för personer som inte är allergiska) då bålgetingens gift i tillräckligt stora mängder bl.a. kan orsaka. njursvikt, anafylatisk chock och hjärtstopp. I Kina rekommenderar man personer som blivit stungna upp till 10 gånger att uppsöka läkarvård och de som blivit stungna mer än 30 gånger att omedelbart uppsöka akutvård.
Hur känner man igen en Asiatisk jättebålgeting?
Inte helt oväntat så är ett av den Asiatiska jättebålgetingens mest framträdande drag dess storlek. Hanar och arbetare blir mellan 3,5 – 3,9 centimeter i längd medan drottningen kan få en vingbredd på upp till 7,6 centimeter och en kroppslängd på över 5 centimeter. Oavsett kön så är har den Asiatiska jättebålgetingen ett huvud som är ljust orange i färg och bruna antenner. Mellankroppen är mörkbrun och bakkroppen är mörkbrun med smala gula ränder.
Källa bild: Wikimedia Commons
Svarta änkan (USA)
Kuriosa
Svarta änkans namn kommer av (bortsett från sin svarta färg) att den ibland äter upp hanen efter det att parningen är fullbordad. Enligt litteraturen ska dock detta ske ganska sällan och är egentligen inte unikt för Svarta änkan då kannibalism förekommer bland alla spindelarter. Det finns ett 30-tal olika sorter av s.k. änkespindlar men just Svarta änkan hittar man i USA. Och med inte mindre två amerikanska filmer betitlade ”Svarta änkan” (1954 och 1987) samt Marvel Comics seriefigurer Black Widow (engelska för Svarta änkan) är det kanske inte så konstigt att de flesta på ett eller annat sätt känner till namnet.
Hur farlig är Svarta änkan?
Svarta änkans rykte när det kommer till risken för människor är kraftigt överdrivet. Svarta änkans gift är precis som myten säger mycket giftigt, men mängden gift de kan utsöndra i ett bett är för lite för att ta död på en frisk person, de är dessutom inte speciellt aggressiva. Om man skulle ha oturen att bli biten kan det likväl var en obehaglig upplevelse. Symptomen efter ett bett inkluderar bl.a. svår muskelsmärta, magkramper och muskelspasmer och brukar hålla i sig i tre till sju dagar men kan i ovanligare fall hålla i sig i flera veckor. Då giftet från Svarta änkan väldigt sällan är dödligt använder man oftast motgift som ett sätt att minska smärta och obehag efter ett bett snarare än för att rädda den bitnes liv. Att någon skulle kunna dö av ett bett från Svarta änkan är dock givetvis en möjlighet (och har hänt historiskt) men då har det oftast handlat om personer som redan varit väldigt sjuka eller personer som varit kraftigt allergisk och fått en allergisk chock.
Hur känner man igen en Svart änka?
Honorna blir mellan 0,8 – 1,3 centimeter och hanarna 0,3-0,6 centimeter. Hos honorna är kroppen rund och skinande svart precis som resten av spindeln med undantag från det timglasformade röda märke som återfinns på undersidan av honornas magar. Hanarna är formade på samma sätt som honorna men deras färg går antingen åt en lila eller gråaktig nyans.
Källa bild: Wikimedia Commons
Kanske vill du också läsa:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka