Tankar och reflektioner kring ett förändrat resande

Äventyraren Fredrik Schenholm reflekterar över viruset som mer eller mindre stängde ner hela världen. Är allt enbart negativt eller finns det även positiva aspekter?

Den blev två månader försenad. Corona ställde till det, men till slut föll allt på sin plats. Kartorna blev klara, bildvalet gjordes och texterna slipades klart. I mitten av juni kom några tusen färska böcker från tryckeriet. Äntligen var boken ”Mountainbike kring Göteborg” klar. Det är alltid så himla skoj att få känna, klämma och bläddra i en ny bok. Detta var min och Helena Sjödals första bok tillsammans, och vi är både stolta och glada.Cyklingen fortsätter att vara populärt hemma i Göteborg (och förmodligen lika mycket på andra platser) och boken har definitivt en plats att fylla!

 

Apropå böcker. Vilken sommar det har varit för hemma-semestrande. Det har verkligen märkts på andra böcker som jag varit med och gjort om lokalt friluftsliv. Ta boken ”Vandra Bohusleden” till exempel. Bohusleden är en markerad led som går från Lindome söder om Göteborg via 34 mil stig och väg upp till Strömstad i norr. Boken har i år sålt fyra gånger mer jämfört med samma period förra året. Det är givetvis skoj att en bok som man gjort är uppskattad, men jag tycker att siffran fyrahundra procent i sig är en indikation på något fantastiskt! Att så många fler människor har varit intresserade av att bege sig ut på Bohusleden är ju helt otroligt. Om de inte varit intresserade av att bege sig ut så har de i alla fall varit intresserade av att läsa om det, och kanske skaffat sig inspiration och kunskap till ett senare tillfälle. Så himla bra, för Bohusleden bjuder på så många fantastiska upplevelser!

Visst kommer mycket av allt hemma-äventyrande denna sommar från Covid-19. Det finns inget gott att säga om viruset, men det finns mycket gott med att så många fler har hittat ut i naturen. Utomhustrenden är något som jag aldrig upplevt förut.  Trots det hör jag mig själv ibland muttra att det var bättre innan Covid-19. Med alla människor har tyvärr nerskräpningen tilltagit otroligt mycket. Det gör mig sur och irriterad, för hur svårt ska det vara att ta med sig sitt eget skräp hem. Men jag tröstar mig med att det kanske bara har med ovana att göra? Då får det bli så här en stund innan människor lär sig, anpassar sig och för en godare tradition vidare.

 

En fråga som jag inte kan sluta tänka på rör framtiden? Kommer folk att fortsätta att vara i sin lokala natur när världen anpassar sig till den nya situationen och öppnar upp? Jag tror det, och jag hoppas det. För visst är det underbart att vara ute. Som vanligt är mina bästa minnen från sommaren kopplade till tältande. Vinnaren detta år är dagen då vi hittade en helt egen vik på Björkö, med bad och krabbfiske. Att sen, efter en sådan dag, få lägga sig i tältet tillsammans med de tre som betyder mest i hela världen samtidigt som solen går ner i horisonten är svårslaget!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language