Utmaningen med flera byten av flyg - Gästbloggare: Maria Grip

Om man ska resa till ett långväga resmål på en tight budget kan man inte förvänta sig att få ett direktflyg, oftast måste man kompromissa med en mängd flightbyten vilket lätt kan leda till problem. Detta är något som vår gästbloggare Maria Grip – som driver bloggen TravelGrip.se – själv fick uppleva då hon försökte sig på att sig till Colombia på en budget på 7 000 kronor, här kan ni läsa hennes berättelse.

Min enda tidigare erfarenhet av långresor var en tur- och returresa med spanska flygbolaget Iberia till Chile. Då jag tyckte att resan i Iberias regi var undermålig ville jag inför min resa till Colombia använda mig av ett annat flygbolag. Alternativen var att åka över Atlanten med ett europeiskt flygbolag och byta i Europa eller att åka med ett amerikanskt bolag och byta i USA.

Trots vetskapen om att det alltid är bäst att flyga hela vägen med ett och samma bolag och om man ska baka ihop flera flygbolag i mixen är det bäst att ta hjälp av en resebyrå så sydde jag ihop en minst sagt galen resa:

Arlanda – Oslo med SAS

Oslo – New York med SAS/United

New York – Miami med SAS/United

Miami – Bogotá med Avianca

”[…] jag hade inte rätt att ändra avgångsflyg med Avianca och skulle bli tvungen att köpa ny flygstol väl i Miami”

Avresan var satt till den 5 december 2007 men redan första flygresan satte käppar i hjulet. SAS lyfte långt efter avsatt tid och precis när vi landade i Oslo stängde check-in för avresa till New York… Tack och lov hade jag bokat den långa resan med United i samarbete med SAS så de såg till att boka in mig på morgondagens flight till New York med bytet vidare till Miami och stod för hotellnatten, middag och frukost på hotellet vid flygplatsen i Olso.

Denna försening påverkade dock sista flygresan mellan Miami – Bogotá, jag hade inte hade rätt att ändra avgångsflyg med Avianca, och skulle bli tvungen att köpa ny flygstol väl i Miami.

Morgonen den 6 december vaknar jag i Olso, äter frukostbuffé och hoppar äntligen på flyget som tar mig över Atlanten. Väl i New York byter jag till flyget till Miami och känner att det äntligen börjar flyta på bra. Jag övernattar i Miami eftersom flygtiderna inte tajmar och på morgonen den 7 december beger jag mig till Aviancas disk för att köpa ny biljett och se vilka möjligheter jag har att få pengar tillbaka för det missade flyget som jag missade på grund av ett annat flygbolags förseningar. Här får jag både bra och dåliga nyheter.

”En enkel inresa utan återresa inbokad går inte att köpa som utlänning[...]”

De är positiva till möjligheter att få återbetalning, åtminstone för en del av resan, men det måste göras på plats i ett kontor i Colombia, förslagsvis i Bogotá. Toppen, tänkte jag, värt ett försök! Så nu vill jag köpa en ny biljett.

En enkel inresa utan återresa inbokad går inte att köpa som utlänning, trots att jag i mitt fall hade fått ett uppehållstillstånd som giltigt visum utfärdat. Inte helt ologiskt men ingen information om detta hade framgått tidigare, inte ens hos ambassaden i Stockholm. Jag behöver alltså köpa en tur och retur biljett!

Personalen hos Avianca var supertrevliga och väldigt tillmötesgående och förstod mitt dilemma så de hjälpte mig på så vis att jag bokade en tur och returresa med dem, men jag kunde dela upp betalningen. På plats betalade jag för ditresan och på kontor i Colombia skulle jag betala för återresan, vilken jag absolut helt sonika också kunde boka av väl på plats i Colombia. Vilka hjältar!

”Numera ser jag alltid till att ha två timmar i transit mellan byten[…]”

Jag tog mig till rätt gate och hoppade slutligen på kärran till Sydamerika. Och det roligaste av allt var att jag på Aviancas kontor i Bogotá senare mycket riktigt kunde boka av den bokade återresan utan frågetecken och de gjorde allt för att hjälpa mig få tillbaka något på den förlorade biljetten men det gick inte att få igenom. Så att missa ett flyg må vara jobbigt och förstöra ens ordinarie planer men vilka saker man kan lära sig på vägen, numera ser jag alltid till att ha två timmar i transit mellan byten och boka så mycket av resan som går med ett och samma flygbolag.

/Maria Grip

 

Maria Grip driver resebloggen TravelGrip som tipsar sina läsare om såväl sevärdheter som matupplevelser i världens alla hörn.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language