Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Frankrike

Reseförsäkring Frankrike

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Frankrike är ett stabilt och säkert land. Utländska resenärer riskerar främst att utsättas för mindre säkerhetsfaktorer såsom småbrottslighet och gatuvåld, samt risker i samband med protester. Demonstrationer hålls ofta och kan locka en betydande mängd människor, i synnerhet i samband med ekonomiska och/eller politiska reformer.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Även om risken är låg så är det rekommenderat att man har tagit, eller uppdaterat, sina vaccinationer mot influensa, vattkoppor, polio, MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund), difteri, kikhosta och stelkramp, för att undvika eventuella infektionsrisker.

Alla besökare som kommer från Sydamerika och Afrika måste kunna visa upp ett gula febern certifikat.

Det rekommenderas att resenärer tar med sig betryggande mängder av sina receptbelagda läkemedel, med tydliga etiketter och en beskrivning av läkemedlen, om de inte kan komma åt dem inom Frankrike. Ett brev från din läkare är användbart om innehållet kontrolleras vid gränskontrollen.

Det franska hälso- och sjukvårdssystemet är utmärkt och håller samma kvalité som andra västländer. Nödnumret för ambulans i Frankrike är "15". Sjukvårdstjänster finns i hela landet och man kan enkelt köpa läkemedel hos apotek.

Resenärer som är medborgare i Europeiska Unionen och innehar det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) behöver generellt bara betala 30 % av sjukvårdskostnaderna. Akutsjukvård är gratis. Det är lämpligt att resenärer från länder utanför EU har en heltäckande reseförsäkring som täcker alla sjukvårdskostnader, annars debiteras fullt pris.

Över ett dussin fall av Covid-19 har bekräftats under slutet av februari med åtminstone en som har nyligen rest till ett drabbat område. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Pass

Resenärer från länder som är med i Schengen-avtalet, så som Sverige, behöver inte pass vid inresa, nationella ID-handlingar är tillräckligt. För övriga besökare krävs ett pass med tre månaders giltighet vid inresa i Frankrike.

Visum

De som bor i, eller har resedokument från ett land som är medlem i Schengen behöver inte visum.

Om vistelsen kommer att vara längre än 90 dagar behöver de flesta andra resenärer visum, förutom de som kommer ifrån medlemsländerna i Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), samt Schweiz, Monaco och Andorra.

Resenärer från de följande länderna behöver inte visum om de vistas i Frankrike i mindre än 90 dagar: Andorra, Argentina, Australien, Bermuda, Brasilien, Brunei, Kanada, Chile, Costa Rica, Kroatien, El Salvador, Guatemala, Vatikanstaten, Honduras, Hong Kong, Israel, Japan, Macao, Malaysia, Mexiko, Monaco, Nicaragua, Nya Zeeland, Panama, Paraguay, San Marino, Singapore, Sydkorea, Storbritannien, USA, Uruguay, Venezuela.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Frankrike, besök European Commission Visa Policy website.

Frankrike
  • Huvudstad: Paris (2 113 000)
  • Övriga större städer: Marseille (815 100), Lyon (444 100), Toulouse (406 200), Nice (334 100).
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: Central European Time (GMT + 1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Mallorca

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language