Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Irak

Översikt

Iraks säkerhetsmiljö är på en kritisk nivå i och med att Islamiska Staten (IS) har tagit kontroll över stora landytor i de norra delarna av landet efter erövringen av Mosul i juni 2014. Den exempellösa offensiven som IS har genomfört, hjälpt av en allians med missnöjda och marginaliserade Sunni-klaner och miliser, har höjt risken för ett sekteristiskt inbördeskrig. Med Shi’a miliser som kallar till vapen och genomför samlingar i Bagdad, Basra och andra områden är sekteristiska spänningar väldigt höga. En felriktad attack, särskilt mot Shiitiska helgedomar, skulle kunna orsaka fullt inbördeskrig.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Var nogrann med dina hälsoförberedelser i god tid innan du besöker landet. Det är rekommenderat att alla resenärer besöker sina personliga läkare eller resehälsospecialister 4-8 veckor innan avresa om möjligt.

Stelkramp, hepatit A, tyfus, och polio-vaccinationer är rekommenderade. För resenärer som kommer ha intim kontakt med lokalbor är det rekommenderat att ha hepatit B-vaccination.

Irak blev ett malariafritt land 2009.

För att motverka potentiella hälsohot bör du vara uppmärksam på vad du äter och dricker, då turistdiarré är väldigt vanligt. Det bästa sättet att undvika detta är att vidta försiktighetsåtgärder när det kommer till mat och dryck. Drick inte kranvatten om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt desinfekterats. Ät inte frukter eller grönsaker som inte är skalade eller tillagade.

Då tillgång och kvalitet på mediciner och apotek ofta är bristande bör du ta med dig egna receptbelagda och förebyggande mediciner. Dessa bör transporteras i generiskt märkta behållare och officiell dokumentation ska medtas.

Sjukvård är väldigt begränsad utanför storstäderna och allvarliga sjukdomar kan kräva evakuering till närliggande länder. Var medveten om att de flesta läkare och vårdinrättningar förväntar sig kontant betalning oavsett försäkringsskydd. I allmänhet erbjuder privata kliniker i Bagdad bättre vård än offentliga sjukhus, men kostar mer. Det finns minst ett offentligt sjukhus i varje delkommun i Bagdad. En avgift utgår för att gå in på ett sjukhus men de är vanligtvis låga.

Pass

Pass krävs för alla utlänningar som önskar resa till Irak. Pass måste vara giltiga i minst 6 månader efter det datum då visum utfärdas. På grund av instabiliteten i landet, kan pass och visumregler ändras på kort varsel.

Visum

Visum är ett krav för inträde till Irak för de flesta resenärer och måste erhållas innan avresa. Officiella inbjudningar krävs för att erhålla visum, vanligtvis från en arbetsgivare eller ditt lands utrikesdepartement.

Besökare som planerar att stanna längre än tio dagar måste få ett uppehållstillståndsmärke; detta kan fås utan extra kostnad. För att få märket måste du presentera giltiga referenser eller bevis på anställning, två bilder i passtorlek, och ett negativt resultat från ett HIV-test.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Irak
  • Huvudstad: Bagdad
  • Övriga större städer: Erbil, Mosul, Basra, Ramadi, Karbala, Kirkuk
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT+3

Landets nödnummer

  • Polis: 130
  • Brandkår: 130
  • Ambulans: +9641122

Generell riskbedömning

Critical

Undvik alla resor till landet. Kontrollera med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language