Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Lesotho

Reseförsäkring Lesotho

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Lesotho är en liten enklav och ett kungarike i södra Afrika som för närvarande genomgår en hög grad av politisk instabilitet, i efterdyningarna av ett kuppförsök i augusti 2014 som ledde till intervention från grannen Sydafrika, och framflyttningen av parlamentsval till februari 2015.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör alltid söka professionell medicinsk rådgivning innan avresa till Sydafrika/Lesotho för att få ett läkarutlåtande om hälsorisker och vilka vaccinationer som är rekommenderade.

Vaccinationer mot stelkramp-difteri, hepatit A, polio och tyfus är rekommenderade; vaccinationer mot hepatit B, tuberkulos och rabies kan också vara nödvändigt beroende på längden och omständigheterna för din vistelse.

Det kan också begäras att du uppvisar ett vaccinationsintyg mot gula febern för att resa in i landet, särskilt om du kommer från länder där sjukdomen är vanligt förekommande.

Liksom med andra delar av Afrika söder om Sahara är HIV/AIDS ett utbrett problem i Lesotho och besökare bör vidta vanliga försiktighetsåtgärder för att undvika smitta. 

Lesotho har inte ett tropiskt klimat och har därför inget malariaproblem.

Kranvatten i Lesothos stora städer kan vara säkert att dricka, men utanför dessa områden kan det vara förorenat och bör undvikas. Buteljerat vatten är det säkraste valet oavsett plats.

Lesotho har endast grundläggande vårdinrättningar med betydligt lägre standard än vad som är vanligt i Europa och Nordamerika. Sjukhus finns i Maseru; dock bör behandling i landet endast sökas under extrema förhållanden.

De flesta utlandsstationerade tenderar att använda privata vårdgivare i den närliggande sydafrikanska staden Bloemfontein i Free State. Därför är omfattande reseförsäkringsskydd starkt rekommenderat för att undvika att patienter måste betala höga avgifter för behandling.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader från beräknat utresedatum från Lesotho. Du måste ha minst två tomma sidor för immigrationsmyndigheternas visumstämplar.

Om du anländer från ett land där gula febern förekommer kommer du vara tvungen att uppvisa ett vaccinationsintyg för att tillåtas inträde i Lesotho.

Visum

Svenska medborgare som besöker Lesotho som turist eller på grund av affärer behöver ingen visering för besök på upp till 14 dagar.

Visum krävs inte heller för medborgare från länder som är del i Samväldet, USA, många europeiska länder, Israel, Japan och Sydkorea. Resenärer som önskar resa till Lesotho bör kontrollera med närmaste ambassad till Lesotho om de behöver visum.

Visum kan sökas för perioder upp till sex månader, och kan förnyas inifrån Lesotho.

Det är också viktigt att notera att tillgång till Lesotho sker nästan uteslutande från Sydafrika, och därför behöver besökare till Lesotho också vara medvetna om kraven för resor till och från Sydafrika.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Lesotho
  • Huvudstad: Maseru
  • Övriga större städer: Mafeteng, Leribe, Butha-Buthe
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC +2

Landets nödnummer

  • Polis: +26622312934
  • Brandkår:
  • Ambulans: 121

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language