Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Marocko

Reseförsäkring Marocko

* Kvalitén på vårdinrättningarna i Marocko varierar, man kan ej heller räkna med att specialistvård finns tillgänglig eller att de som jobbar inom vården kan engelska.

* Trafiken i Marocko är riskfaktor för besökare till landet. Varje år omkommer ca. 4000 människor på vägarna. Även småbrottslighet som fickstölder är vanliga då fattigdomen är stor.

* Terrorism är potentiell risk. Såväl globala jihadiströrelser, inhemska terroristgrupper och Islamiska Statens (IS) växande inflytande utgör en risk.

Köp försäkring här

Översikt

Marocko är en stabil konstitutionell monarki med starka band till Europa och USA. Landet är till stor del fritt från akuta säkerhetshot som kommer att påverka affärsintressen. Dock kvarstår terrorismen som ett ihållande hot. Marockos samarbete med Förenta staterna och Europa, liksom dess erkännande av Israel, gör landet till ett mål för globala jihadiströrelser. Inhemska terroristgrupper har också varit av oro för den nationella säkerheten, särskilt som målen i allmänhet är utländska eller statliga institutioner, men detta har till stor del mildrats genom en samlad insats från de nationella säkerhetsstyrkorna för att gripa och bryta upp rebelliska celler.

Den Islamiska Statens (IS) växande inflytande utgör också ett hot mot säkerheten för Marocko, särskilt på lång sikt i och med återvändandet av utländska militanta element från Irak och Syrien.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen när det gäller rekommenderade vacciner ca 4-6 veckor före avresa till Marocko. Resenärer bör ha följande vaccinationer uppdaterade: influensa, vattkoppor (eller varicella), polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR), och stelkramp/difteri.

Följande vacciner rekommenderas också: hepatit A och B, tyfus, och rabies.

Adekvat sjukvård finns i Marockos större städer, särskilt i Rabat och Casablanca. Dock kanske inte alla anläggningar lever upp till höga kvalitetskrav och specialistvård kanske inte är tillgänglig. Vårdinrättningar är tillräckliga för icke-akuta ärenden, men de flesta som arbetar inom vården kommer sannolikt att ha begränsade eller inga kunskaper i engelska. De vanligaste receptbelagda och receptfria läkemedel är allmänt tillgängliga, men speciella läkemedel kan vara svåra att få tag på och tillgängligheten för alla läkemedel är opålitlig i rurala områden. Akut- och specialvård utanför de större städerna kan vara helt icke-existerande.

Pass

Pass krävs för resa till Marocko; de måste vara giltiga i sex månader från och med dagen för inresa.

Visum

Om vistelsen i landet är kortare än 90 krävs inget visum för följande nationaliteter:

Algeriet, Andorra, Argentina, Australien, Österrike, Bahrain, Belgien, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Chile, Frankrike, Tyskland, Grekland, Hongkong, Ungern, Island, Irland, Italien, Japan, Luxemburg, Mexiko, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Polen, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Rumänien, Ryssland, Saudiarabien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet och USA.

Vistelser längre än 90 dagar kommer att kräva registrering och uppehållstillstånd från den lokala polisen.

Bevis på anti-kolera vaccinering kan krävas från resenärer som reser från områden där denna sjukdom förekommer.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Marocko
  • Huvudstad: Rabat
  • Övriga större städer: Casablanca, Marrakech, Tanger, Fez
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT

Landets nödnummer

  • Polis: 190
  • Brandkår: 150
  • Ambulans: 150

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language