Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Sydafrika

Reseförsäkring Sydafrika

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Sydafrika har länge varit ansedd som den ekonomiska motorn på den afrikanska kontinenten med en stor rikedom från naturresurser samt ett aktivt civilsamhälle. Dock har korruption, socio-ekonomiska ojämlikheter och dominansen av African National Congress (ANC) i det politiska landskapet gjort att den ekonomiska tillväxten saktat in och att det finns en pågående risk för brottslighet och arbetsrättsliga revolter. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Vaccinationer för tyfus, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), stelkramp/difteri och hepatit A och B bör tas innan avresa. Resenärer bör också överväga vaccin mot gula febern om man anländer från ett land som har en historia av utbrott, även rabies kan övervägas beroende på typen av resa. Malariaförebyggande medicin är rekommenderat för resor till Mpumalanga, de nordöstra provinserna och KwaZulu-Natal. Detta inkluderar Krugerparken.

År 2008 estimerade FN och WHO att över 6 miljoner människor var infekterade av HIV/AIDS. Detta motsvarar ungefär 18 % av befolkningen, i relation till Sverige där nivån ligger på 0,07 %. Tydliga åtgärder bör tas för att undvika att bli smittad av viruset.

Vidare är TB och kolera vanligt förekommande i Sydafrika, speciellt i rurala områden. Undvik att dricka kranvatten samt isbitar i kalla drycker. Extra försiktighet bör iakttas när man äter och dricker på restauranger.

Vård i de urbana områdena är tillgängligt men kan vara mycket dyrt utan full sjukförsäkring. Tillgång till vård i rurala områdena kan vara mycket begränsad. Sjukförsäkring bör tecknas innan avresa, som inkluderar möjligheten till evakuering via flyg. Dock kommer viss behandling ändå kräva kontantbetalning, oavsett försäkringspolicy.

 

Pass

Pass krävs för resa till Sydafrika, och måste vara giltigt i minst 30 dagar efter beräknat avresedatum, som måste visas genom en retur- eller vidarebiljett. Passet måste även ha minst två tomma sidor. 

Resenärer som vistats i ett land där gula febern rapporats inom de senaste 10 dagarna före inresa till Sydafrika måste uppvisa ett vaccinationsintyg mot gula febern. Detta gäller även för resenärer som rest igenom ett sådant land och vistats på flygplatsen i mer än 12 dagar. 

Visum

Medborgare från Sverige, Australien, Kanada, Storbritannien och USA behöver inte visum för inresa i Sydafrika gällande affärsresor och turistresor under 90 dagar. Medborgare i EU behöver inte heller visum förutom medborgare från Cypern, Ungern, Polen och Slovakien, dessa behöver ett visum för vistelser upp till 30 dagar. Medborgare från Estland, Lettland, Litauen, Rumänien och Slovenien behöver ett visum för alla resor till Sydafrika.

Resenärer bör vara medvetna om att det krävs bevis på tillräckliga ekonomiska medel för att täcka vistelsen.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sydafrika
  • Huvudstad: Pretoria (verkställande), Bloemfontein (domstolsväsende), Kapstaden (lagstiftande).
  • Övriga större städer: Johannesburg, Durban, Port Elizabeth
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT +2

Landets nödnummer

  • Polis: 10111
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 10177

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language