5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse

Varje år besöker hundratusentals svenskar Thailand. De flesta lagarna som finns i Sverige finns även i Thailand, men givetvis finns det undantag som kan vara bra att känna till. Här har vi valt att samla 5 något oväntade lagar och regler som skulle kunna ge upphov till böter och i värsta fall fängelse.

1.  Röka på stranden

E-cigaretter har varit förbjudet i Thailand sedan 2014 och kan ge böter eller fängelse i upp till 10 år. Från och med den 1 februari 2018 blir det även olagligt att röka vanliga cigaretter på en mängd populära stränder i Thailand. Att röka på en strand med rökförbud kan ge böter på upp till 26.000 kronor eller fängelse upp till 1 år. Bakgrunden till de hårda reglerna är att myndigheterna tröttnat på nedskräpningen av stränderna.

Här kan du se en lista över de Thailändska stränder där rökförbud kommer råda (källa: SOS International):

 • Patong strand, Phuket.
 • Bo Phut strand på Ko Lanta, Krabi.
 • Khlong Dao strand på Ko Lanta, Krabi.
 • Bang Saen strand, Pattaya.
 • Tam Pang strand på Ko Si Chang, Chon Buri.
 • Hua Hin strand, Prachuap Khiri Khan.
 • Cha-am strand, Phetchaburi.
 • Ko Khai Nok strand på Ko Yao, Phang-nga.
 • Ko Khai Nai strand Ko Yao, Phang-nga.
 • Chalatat strand, Songkhla.
 • Tha Wa Sukri strand, Pattani.
 • Laem Sing strand, Chanthaburi.
 • Sai Ri strand, Chumphon

Observera att fler stränder kan komma att omfattas. Var därför uppmärksam på skyltning eller fråga lokalborna om vad som gäller på just den strand du planerar att besöka. 

2. Öl-selfies

Sedan militärjuntan tog över i Thailand har det blivit hårdare nypor, inte bara när det kommer till cigaretter, utan även den populära drycken öl omgärdas av en något udda lag. Att ta en selfie med en ölflaska kan nämligen resultera i böter på upp till 110 000 kronor eller fängelse på upp till ett år. Den nya lagen lutar sig mot en äldre lag som säger att det är förbjudet att uppmuntra andra till att konsumera alkoholhaltiga drycker. Enligt rykten ska det gå att kringgå lagen om man plockar bort etiketten från flaskan, men vi skulle inte rekommendera någon att pröva sanningshalten i detta. Om lagen följs eller inte är en annan fråga.

3. Trampa på Thailändsk valuta

Det är olagligt att trampa på både sedlar och mynt av den Thailändska valutan Baht. Bakgrunden till denna något udda lag är förmodligen att både sedlar och mynt pryds av bilder på den oerhört populära kung Bhumibol som utlöste landssorg i Thailand när han dog den 13 oktober 2016. Detta sträcker sig givetvis längre än bara den Thailandska valutan. Om man vill undvika böter eller fängelse gör man bäst i att behandla alla bilder av kung Bhumibol med respekt.

4. Spotta ut tuggummi på gatan

Att kasta eller spotta tuggummi på gatan är ett otyg, det är nog de flesta överens om, i Thailand har man dock valt att inte bara förlita sig på folks goda omdöme… Om man blir påkommen med att kasta eller spotta tuggummi på gatan så kan man få böta uppemot 5000 kr och om man inte har pengar på sig att betala på plats så kan man hamna i fängelse.

5. Hasardspel och vadslagning

Att spela om pengar har varit strängt förbjudet i Thailand sedan 1935. Enda undantaget från regeln är trav och det statligt ägda thailotteriet. Om du vill vara på den säkra sidan kan det vara bra att även avhålla sig från att spela t.ex. onlinepoker på mobilen när du befinner dig i Thailand.

Läs mer om hur det är att bo och jobba i Thailand > 

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language