Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Mozambique

Reseförsäkring Mozambique

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Mozambique bedöms vara en måttlig hotmiljö. Den politiska- och säkerhetssituationen i Mozambique är dominerat av en konflikt mellan det styrande FRELIMO partiet och oppositionspartiet RENAMO som har varat under ett årtioende. Även om den väpnade konflikten har avslutats förblir spänningarna i landet höga trots att RENAMOs kapacitet har minskat avsevärt. Andra angelägna hotbilder för affärsresande inkluderar civil oro, brottslighet och kidnappning. Kidnappningar är vanliga i Maputo, men riktas vanligtvis mot den indiska befolkningsgruppen snarare än utländska resenärer, även om portugisiska resenärer togs som gisslan i 2012-13.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Du bör ha heltäckande försäkringsskydd, inklusive sjukförsäkring, innan avresa till Moçambique.

Alla resenärer bör besöka antingen en personlig läkare eller resehälsospecialist 4-8 veckor innan avresa. Specifikt bör du se till att du har mottagit lämpliga uppdateringar eller primära vaccinationer för: Hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramo-difteri. Rabies och hepatit B kan också vara rekommenderat.

Ett vaccinationsintyg för gula febern är ett krav om du anländer från ett område där infektionen förekommer.

Malaria är utbrett i hela Moçambique och profylax är rekommenderat för resor till alla områden av landet. Dessutom bör du ta med myggmedel, myggnät och bära långärmade kläder runt skymning.

Turistdiarré är det vanligast hälsoproblemet. Därför bör alla resenärer medta antibiotiska och anti-diarrémediciner liksom vätskeersättningsmedel. All personlig och födorelaterad hygien måste hållas på en hög nivå för att motverka detta hot.

Undvik att dricka kranvatten om det inte har kokats, filtrerat eller kemiskt desinficerats och drick inte icke-buteljerade drycker med is. Det är rekommenderat att inte äta frukter eller grönsaker om de inte har skalats eller tillagats.

Kolera är ett vanligt och återkommande problem i Moçambique, särskilt i norra och centrala områden, där dussintals dödsfall rapporteras regelbundet från kolera-utbrott. Ett stort utbrott skedde över Södra Afrika år 2008 och 2009.

Det är rekommenderat att du har med tillräckligt med mediciner du kan behöva under din resa. Förvara dem i deras originalförpackningar och ha dem alltid i ditt handbagage. Om mediciner är vätskor var vänlig följ säkerhetsföreskrifter.

Även om det är rekommenderat att skaffa resehälsoförsäkring innan avresa kommer din försäkring sannolikt inte täcka kostnader vid många anläggningar i landet. Många läkare och sjukhus kommer förvänta sig betalning i kontanter. Livshotande medicinska problem kan kräva luftevakuering till Sydafrika.

Utanför Maputo och särskilt i norra Moçambique är vårdinrättningar rudimentära och mediciner är inte alltid tillgängliga. Dessutom talar de flesta vårdgivare inte engelska då portugisiska är det dominanta språket.

Pass

Pass krävs och måste vara giltiga i minst sex månader från det datum ditt visum för Mozambique utfärdades, och innehålla minst två tomma sidor. 

Ett vaccinationsintyg mot gula febern är också ett krav för personer som reser från länder där sjukdomen är utbredd. 

Visum

Alla medborgare behöver ett visum för att resa in till Mozambique. Besökare uppmanas att ansöka för dessa vid sitt lokala konsulat för Mozambique, även om det kan vara möjligt att få ett visum vid ankomst. Visum för enstaka eller flera inresor är tillgängliga för både turist och resesyften. Dessa är vanligtvis giltiga i 30 dagar och kan förnyas i upp till 90 dagar.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Mozambique
  • Huvudstad: Maputo
  • Övriga större städer: Matola, Beira, Nampula
  • Religion: Kristendom, Islam
  • Tidszon: GMT +2

Landets nödnummer

  • Polis: 119
  • Brandkår:
  • Ambulans: +25821313103

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language