Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Andorra

Reseförsäkring Andorra

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Andorra är Europas sjätte minsta land och ligger mellan Frankrike och Spanien i de östra Pyrenéerna. Landets suveränitet delas mellan Frankrike och Spanien. Landets yta är endast 467 kvadratkilometer och har en befolknin på 85 000 invånare. Landet är inte medlem i EU men har nära förbindelser med ett antal EU-länder.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga speciella vaccinationer eller läkemedel för resor till Andorra, men alla resenärer bör se till att deras rutinvaccineringar är uppdaterade. Resenärer som besöker landet mellan november och mars bör överväga influensavaccin. Vaccinet bör tas minst två veckor innan avresa.

Det är säkert att dricka kranvatten i Andorra.

Det finns god sjukvård i Andorra, men patienter kan överföras till Frankrike eller Spanien för viss medicinsk behandling. Sjukhus och läkare kan kräva att resenärer betalar för behandling. Resenärer bör endast resa om de omfattas av sjukförsäkring.

Pass

Franska och spanska medborgare behöver inget pass om de har annan legitimation. Alla andra resenärer behöver ett pass. 

Visum

Visum krävs inte för vistelser på upp till tre månader. De relevanta reglerna för Frankrike och Spanien bör följas, beroende på vilket land som lämnas när man reser in i Andorra. Landet är inte del i Schengen, resenärer bör därför se till att deras Schengenvisum tillåter dem att resa tillbaka till Frankrike eller Spanien efter att de besökt Andorra.

Resenärer som vill ansöka om visum bör kontakta närmaste ambassad eller konsulat för att få nödvändig information om ansökningsförfaranden.

Andorra
  • Huvudstad: Andorra la Vella
  • Övriga större städer: ej tillämplig
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: Central European Time (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Mallorca

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language