Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Angola

Reseförsäkring Angola

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Angolas nuvarande riskmiljö är till stor del formad av arvet från ett utdraget inbördeskrig som härjadei landet mellan 1975-2002. Även om freden har återställts och oljeintäkter blomstrar styrs landet fortfarande av en enväldig ledare, Jose Eduardo dos Santos, som säkerställt stabilitet men även anklagats för utbredd korruption och enorma ekonomiska klyftor.

Trots att landet har en blomstande oljeindustri är Angola fortfarande ett av världens fattigaste länder, och kämpar för att minska de klyftor som skapats av årtionden av krig. Många områden på landsbygden fortsätter att lida av höga nivåer av landminor. 

Det största hotet mot resenärer i Luanda är rån, med attacker och bilkapningar rapporterade över hela huvudstaden. Våldsbrott är vanliga efter skymning. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer till Angola rekommenderas starkt att söka professionell medicinsk rådgivning innan avresan till Angola. Om möjligt bör sådana konsultationer ske 4-6 veckor före resan eller så snart som möjligt.

Vaccinationer rekommenderas starkt för hepatit A, tyfus, Meningokocker, Polio, Hepatit B, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Beroende på detaljerna i din resplan kan det också vara lämpligt att överväga vaccinering mot rabies. Observera att vaccinaton mot gula febern och ett intyg på detta krävs för inresa i landet.

Gula febern är en risk i Angola och alla resenärer behöver ett vaccinationsintyg vid ankomst, annars kan de bli tvungna att vaccineras på flygplatsen. 

Det finns en hög risk för malaria i Angola och resenärer kommer att behöva profylax innan, under och efter resor för att undvika malaria. Resenärer bör konsultera sin läkare för att se till att de har rätt profylax. Andra insektsburna sjukdomar (så som filariasis och afrikansk sömnsjuka) är också en risk. Resenärer bör vidta åtgärder för att undvika insektsbett, såsom att använda insektsmedel, bära långärmade och löst sittande kläder och se till att boendet är insektsskyddat. 

Vatten i Angola är inte säkert att dricka inklusive i Luanda och andra stora städer. Buteljerat vatten finns på hotell och restauranger och bör drickas vid alla tillfällen. Mat som köps från lokala gatuförsäljare kanske inte heller uppfyller lämpliga hygienkrav.

Simma inte i färskvatten för att undvika risken för vattenburna sjukdomar såsom bilharzia (schistosomiasis). 

HIV är vanligt förekommande i Angola. Resenärer bör vidta vanliga försiktighetsåtgärder för att undvika exponering. 

Det finns ett antal kompetenta privata kliniker som drivs av utländska organisationer i Angola. Avgifterna är höga och krävs i förskott, innan behandling. Utanför Luanda är sjukvården begränsad. Besökare bör se till att de reser med ett eget förråd av mediciner de kan komma att behöva i Angola. 

Allvarliga medicinska problem kräver luftevakuering till ett land med moderna sjukvårdsinrättningar. Reseförsäkring med täckning för akut evakuering till ett land med modern sjukvård är högst rekommenderat.

 

Pass

För att inresa till landet måste pass vara giltiga i minst sex månader efter beräknat utresedatum och ha minst en tom sida. Pass och visumkrav kan ändras med kort varsel. 

Visum

Visum måste erhållas före ankomst. Medborgare i alla länder måste ha visum för inresa till Angola med undantag för transitpassagerare på väg till tredje land som inte lämnar flygplanet. Resenärer bör kontakta en angolsk ambassad för information om visumkrav och handläggningstid. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Angola
  • Huvudstad: Luanda
  • Religion: Animism och Kristendom
  • Tidszon: Västafrikansk tid (GMT+1, ingen sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 113
  • Brandkår: 115
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language