Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Armenien

Översikt

Ansträngda diplomatiska relationer med Azerbajdzjan angående den omstridda regionen Nagorno-Karabach är den främsta utmaningen för Armeniens utrikespolitik. Det militäriserade gränsområdet utsätts periodvis för mindre strider mellan väpnade styrkor, och skottlossning mellan styrkorna dödar flera soldater varje år.     

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral cirka 4-5 veckor innan avresa till Armenien för att få den senaste information angående vilka vaccinationer som rekommenderas.

Resenärer bör ha vaccinerat sig för influensa, vattkopppor, polio, MMR (mässlingen/påssjuka/röda hund), hepatit A och B, samt stelkramp och difteri. Tyfus vaccination är också rekommenderat, speciellt för resenärer som äter, och reser runt, utanför de större urbana områdena.

Malaria, vilket inte har rapporterats i Armenien sedan 1940-talet, återkom under 1990-talet efter upplösningen av Sovjetunionen och kriget med Azerbajdzjan. Det finns ingen risk för malaria i de områdena som normalt besökts av turister, risken är störst i Masis distriktet; flest fall förekommer mellan juni till oktober. Det är endast rekommenderat att ta förebyggande malariamedel med klorokin om man reser till Araratdalen i Ararat och Artashat regionerna nära gränsen till Turkiet i väster.

Även om fall av fågelinfluensan inte har rapporterats från Armenien så förekom mänskliga dödsfall i Agri provinsen, östra Turkiet – ungefär 80 km från gränsen – i januari 2006. Resenärer till Armenien rekommenderas att undvika besök på marknader med levande djur, eller fågelfarmar, samt att se till att fågel- och äggrätter är genomkokta.

Besökare rekommenderas att undvika kranvatten; buteljerat vatten är ett säkrare alternativ. Isbitar bör undvikas, och grönsaker och frukt bör skalas och/eller kokas innan de äts.

Vårdanläggningar i Armenien håller generellt en låg standard, och det är inte rekommenderat att uppsöka medicinsk vård i Armenien för annat är mindre hälsoproblem. Vårdservicen utanför huvudstaden kommer vara extremt begränsad. Vårdpersonalen är inte lika välutbildad som i västerländska länder, och tillgången på förnödenheter och utrustning är begränsad och omodern.

Resenärer med specifika vårdbehov rekommenderas att ta med sig sin egen medicin, där förpackningarna är tydligt märkta och förseglade. Ett brev från en läkare bör också medfölja alla läkemedel. Reseförsäkring rekommenderas starkt då allvarliga tillstånd troligen kommer kräva flygevakuering.

Pass

Resenärer måste ha ett pass som är giltigt i sex månader från beräknat utresedatum. 

Resenärer som anländer till Armenien via tåg från Tbilisi bör erhålla ett armenskt visum innan inresa. 

Visum

Svenska medborgare och medborgare i andra EU-länder behöver inget visum för resor till Armenien. Inresestämpeln är giltig i 90 dagar. Visum måste införskaffas hos den lokala armeniska ambassaden, från det armeniska utrikesministeriets hemsida, eller vid ankomsten till den armeniska gränsen vid Bagratashen (om man anländer från Georgien) och Meghri (om man anländer från Iran). Visum kan även införskaffas vid ankomsten till de internationella flygplatserna i Armenien.

Medborgare från stater i OSS kan stanna i Armenien i upp till 90 dagar utan visum.

Man måste betala en avreseskatt på 10 000 AMD (ca 30 USD) när man lämnar Armenien.

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs

Armenien
  • Huvudstad: Jerevan (1 107 800)
  • Övriga större städer: Gyumri (168,918), Vanadzor (116,929), och Dilijan (13,752)
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: Central European Time (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 102
  • Brandkår: 101
  • Ambulans: 103

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language