Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Bhutan

Reseförsäkring Bhutan

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Säkerhetshotet mot utländska resenärer är minimalt i Konungadömet Bhutan. En anledning till detta är landets isolering, både politiskt och kulturellt, från resterande land i regionen. Det finns stränga kontroller för inflyttandet av utländska medborgre med utländska värderingar, då dessa ses av de politiskt-religiösa etablisemanget som skadligt för landets värdegrund. Detta är även till stor del påverkat av stränga och starka kulturella normer som till viss del sänker säkerhetshotet. Det finns endast ett lågt hot från brott mot utländska resenärer, men det sker gängvåld och våldsamheter i stadsområden. Den karga bergsterrängen gör bilkörning farligt, med leriga vägar på sommaren och snötäckta vägar under vintern. 

Bhutan prioriterar låg-volym och högkvalitativ turism och kostar utländska turister USD 250 per dag. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera sin läkare eller en resehälsaspecialist 4-8 veckor före avresa till Bhutan. Det finns inga obligatoriska vaccinationer, men de som reser från ett land där gula febern är endemisk måste kunna uppvisa ett vaccinationsintyg mot gula febern.

Följande vaccinationer rekommenderas: difteri, hepatit A och B, japansk encefalit, malaria, polio, rabies, tuberkulos, stelkramp, tufys och gula febern.

Även om resenärer inte behöver uppvisa ett vaccinationsintyg för kolera när de reser in i Bhutan är risken för smitta av kolera fortfarande stor. Denguefeber, tyfus, polio och malaria kan även finnas i landet. Det har inte rapporterats några fall av aviär (fågel) influensa.

Vattenburna sjukdomar såsom kolera, dysenteri, giardia och även tyfus är vanliga i Bhutan, speciellt under sommarens monsunperiod. Resenärer bör därför endast dricka vatten som kokats, filtrerats eller kemiskt decinficerats, och endast äta fisk, kött och grönsaker som tillagats väl.

Malaria är vanligt förekommande i de områden som gränsar till Indien, speciellt under sommarens monsunperiod. Resenärer bör notera att en del insektsmedel som säljs i Bhutan inte ger något skydd.

Det rapporteras färre fall av tuberkulos i landet, men fall av drog-resistent tuberkulos ökar.

Resenärer bör även tänka på risken för höjdsjuka på höjder över 2 500 meter. Du tillråds att äta läkemedel för att motverka effekten av höjdsjuka.

Det finns vårdinrättningar i tätbebygda områden i Bhutan såsom Thimphu och Paro, men de är begränsade eller icke existerande på landsbygden. Dessa inrättningar håller dock inte hög standard och saknar tillräckligt kunnig personal. Det finns även ingen ambulans i vissa områden. Resenärer bör teckna en omfattande rese- och sjukförsäkring innan avresa.
 
Viss akut sjukvård är gratis för turister. Läkare och sjukhus kan annars föredra kontant betalning.
 
Medicinsk evakuering kommer vara nödvändigt i akutfall. Evakuering med helikopter från avlägsna områden kan arrangeras genom resebyråer eller din närmaste ambassad i New Delhi.

Pass

Pass krävs för in- och utresa ur Bhutan. Resenärer måste visa fortsatt/returbiljett ut ur landet.

Visum

Visum krävs för alla resenärer utom medborgare i Bangladesh, Indien, Maldiverna och Thailand. Resenärer från alla andra länder måste uppvisa ett giltigt pass vid inresa och måste ansöka om ett visum minst 30 dagar före beräknat inresedatum.
 
Resenärer kan även resa till landet efter inbjudan från en “respektabel medborgare” eller en frivilligorganisation. När inbjudan accepterats av regeringen utfärdas visum av antingen immigrationsmyndigheten på Pato flygplats eller i gränsstaden Phuentsholing. Visumansökningar finns tillgänliga från vissa resebyråer. Ansökningar hanteras inom Bhutan och resebyråer kommer oftast att hantera resenärens visumansökning.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer som reser på ett turistvisum som har betalat den “dagliga kostnaden” som bestämts av den bhutanesiska staten har rätt till följande utan extra kostnad: måltider, transport, fri entré till museum, monument och andra kulturella platser, guide och transport.  Kostnaden ligger runt 250 USD per person och dag. 

Bhutan
  • Huvudstad: Thimpu
  • Övriga större städer: Jakar, Mongar, Paro, Phuensholing, Punakha, Trashigang and Trongsa
  • Religion: Buddhism
  • Tidszon: GMT+6

Landets nödnummer

  • Polis: 113
  • Brandkår: 110
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language