Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Bolivia

Reseförsäkring Bolivia

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Säkerhetsklimatet i Bolivia är ostabilt och hotet från omfattande socialt våld är hög. Hotet om uppror eller inbördes konflikt är dock låg, men risken för social oro är hög och protester blir ofta våldsamma. Trots ett antal territoriella tvister är risken för mellanstatliga konflikter låg.

Grov organiserad brottslighet ökar i delar av landet, Bolivias oskyddade gränser och kakaojordbruk har uppmuntrat narkotikaproduktion och handel. Politisk korruption och underbemannade säkerhetsstyror utgör betydande hinder för att ta itu med kriminaliteten i landet. Även om landet tidigare sett militanta vänsterorganisationer arbeta inom landet är hotet från terrorism lågt.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen när det gäller de vacciner som rekommenderas ca 4-6 veckor innan avresa.

Se till att du har fått lämpliga boosters eller vaccinering mot difteri, hepatit A och B, tyfus och gula febern. Resenärer bör även ha förljande vaccinationer: influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund och difteri/kikhosta/stelkramp. De som ska stanna i landet i över en månad bör även överväga vaccination mot tuberkulos. Rabiesvaccination rekommenderas också då hundrabies är endemisk i Bolivia.
 
Kolera, hepatit A, tuberkulos, tyfus, hantavirus, gula febern, dengue feber och malaria är alla hälsorisker i Bolivia.
 
Denguefeber är endemisk i Bolivia. Sedan 2007 har det skett en markant ökning av antalet rapporterade fall i hela regionen. De mest drabbade områdena är Santa Cruz och Beni, runt Trinidad och inom Santa Cruz stad. 
 
Malariaprofylax med lariam, malarone eller doxycyklin rekommenderas för alla områden på lägre än 2 500 meters höjd över havet, i departementen Beni, Pando, Santa Cruz och Tarija, och i provinserna Lacareja, Rurenabaque, och North och South Yungas i La Paz department.
 
Ett antal fall av gula febern har rapporterats på senare år i Yungas och Chapare, och i Beni, Chochabamba, Santa Cruz och La Paz departementen. 

Höjdsjuka kan förekomma hos resenärer som flyger till La Paz, som ligger på 4 000 meter över havet. Ungefär 25 %  av resenärer påverkas av höjdsjuka när de anländer. Du kan använda läkemedlet acetazolamid för att undvika höjdsjuka. Dessa bör vanligtvis tas i några dagar, tills kroppen anpassat sig. Symtom inkluderar lätt huvudvärk, brist på energi och aptit, lätt illamående, yrsel, svimmningskänsla och sömnlöshet. Symtom som kan tyda på att du behöver läkarvård inkluderar svår trötthet, svår huvudvärk, andnöd (särskilt om det sker under vila), kräkningar, hosta, förvirring. De som lider av högt blodtryck, diabetes, kärlkramp, hjärtsjukdomar, anemi,  hemaglobinopathies, övervikt, astma eller emfysem måste iakta särskild försiktighet och bör konsultera med sin läkare innan avresa. De med luftvägsinfektioner såsom svåra förkylningar, bronkit eller lunginflammation bör vänta med resa till La Paz tills de återhämtat sig.

Sjukvården i de större städerna är av varierande standard och i allmänhet inte av tillräckligt god standard för att hantera livshotande medicinska problem, vilket därför kommer att kräva medicinsk evakuering till ett annat land. På landsbygden kan det vara omöjligt att hitta god sjukvård. Vårdinrättningar i La Paz kan inte hantera allvarliga medicinska problem, såsom hjärtproblem. Ambulanstransporter är begränsade och icke-existerande på många ställen. De flesta flygambulanser kan inte flyga till La Paz då de inte är certifierade för att landa på flygplatsens höjd.

Pass

Pass krävs och måste vara giltiga i minst sex månader från ankomstdagen i Bolivia.

Visum

Resenärer tillåts 30 dagars vistelse i landet utan visum. Detta kan förlängas med ytterligare 60 dagar.

Svenska medborgare behöver inget visum. Sedan den 1 december 2007 måste amerikanska medborgare ansöka om visum. Bolivianska turistvisum är giltiga i fem år från dagen för utfärdandet, och låter resenärer komma in i landet tre gånger på ett år, men i högst sammanlagt 90 dagar. Den maximala tillåtna vistelsen för resenärer är 180 dagar på ett år. 

Medborgare från de flesta sydamerikanska och västeuropeiska länder kan få ett turistkort vid ankomst för vistelser på upp till 90 dagar, beroende på nationalitet.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Bolivia
  • Huvudstad: La Paz
  • Övriga större städer: Cochambamba, El Alto, Santa Cruz och Sucre
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: GMT -4

Landets nödnummer

  • Polis: 110
  • Brandkår: 119
  • Ambulans: 118

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language