Reseförsäkring Bosnien och Hercegovina

Reseförsäkring Bosnien och Hercegovina

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Bosnien och Hercegovinas huvudstad, Sarajevo, är belägen på Sarajevofälten som omringas av Dineriska alperna. Det bidrar till ett dramatiskt och imponerande landskap, perfekt för långa vandrings- och cykelturer för dig som gärna är aktiv under din resa. Sarajevo är också känt för sin religiösa mångfaldhet, och här är ett av få ställen där synagogor, moskéer och katedraler står sida vid sida. För dig som vill uppleva charmig och vacker arkitektur så är ett besök till Mostar ett måste. Här finns bland annat den ikoniska bron Stari most. Med sitt klara vatten som rinner genom staden skapas en sagolik känsla.

Ett annat populärt resmål i Bosnien och Hercegovina är Kravica vattenfall, beläget i ett naturreservat i Studenci. Hit tar sig många för att njuta av de flertalet vattenfall som är omgärdade av lummig grönska. Väl här rekommenderar vi att man passar på att äta en god picknick och ta ett svalkande dopp. Värt att nämna är dock att du inte kommer att vara ensam. Vill du se platsen lite mer avskilt, så gäller det att vara ute tidigt på morgonen.

Utöver arkitektur och fin natur så är Bosnien och Hercegovina kända för sina museer och minnesmonument dedikerade landets krigshistoria. För den som är intresserad att veta mer om Bosnienkriget, så är Museum Of Crimes Against Humanity And Genocide 1992-1995 väl värt ett besök.

Landet består idag av två självstyrande delar, Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina. Det är relativt smidigt att ta sig till Bosnien och Hercegovina från Sverige, och flyg tar ofta mellan 4 och 6 timmar beroende på mellanlandning. Det gör landet till ett trevligt resmål oavsett om du vill åka iväg på en weekend eller en längre resa.

Något du bör ha med dig är att sjukvården i Bosnien och Hercegovinas ofta har lägre standard än i Sverige. Vi rekommenderar därför att du ser över din reseförsäkring innan du reser till landet.

Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Sarajevo (invånare 343 000)
Övriga städer: Banja Luka, Bijeljina, Tuzla, Zenica och Doboj
Befolkning: 3270000
Religion: Kristendomen (serbisk ortodox) och islam
Tidszon: UTC+01:00 (CET) (observerar sommartid från förra söndagen i mars till förra söndagen i oktober)
Körsida: höger
Telefonnummer: +387
Elkontakt(ar): Schuko, Europlug

Även om den övergripande situationen förbättras, om än långsamt, leder bristen på politiska framsteg till periodiska protester och skapar perioder av dödläge som kan påverka Bosnien-Hercegovinas utveckling. Detta kännetecknas av våldsamma protester i ett antal städer, inklusive Tuzla och Sarajevo i februari 2014. Den komplexa politiska struktur som har utvecklats efter det pågående internationella ingripandet skapar ofta sociopolitiska svårigheter, med regionala ledare angelägna om att eftersträva större självstyre. Den interna stabiliteten har utmanats under 2021-22 då den regionala ledningen för Republika Srpska har gjort alltmer separatistiska uttalanden.

Pengar

Valutan är det konvertibla varumärket Bosnien och Hercegovina (KM), uppdelat i 100 fängelser . Bosnien och Hercegovina är fortfarande en dominerande ekonomi med likviditet, även om bankomater finns i de flesta städer. Bankomater finns i de större städerna (mestadels VISA, mindre så Maestro). Användningen av bankomater är dock inte alltid ledig. Kreditkort är osannolikt att accepteras överallt utom i Sarajevo. Observera att det finns ett kredit / betalkort bedrägeribekämpning i landet, så du borde försöka begränsa din exponering för denna risk, om det är möjligt.

De flesta platser accepterar såväl euro som konvertibla varumärken och ibland listpriser i euro. Var noga med att få små räkningar, eftersom butiker och butiker inte kommer att acceptera stora anteckningar.

Resescheckar kan betalas till banker i större städer, men se till så länge de är i euro eller i USA-dollar. Du kommer osannolikt att kunna göra inköp med resekontroll. Om du avser att byta utländska valutor bör du bara ta med USA-dollar eller euro. Andra valutor som pund sterling kommer inte att accepteras enkelt.

Kommunikationer

Den internationella landskoden för Bosnien och Hercegovina är 387. Internationella telefonsamtal kan göras direkt från fasta telefoner. Stadskoderna anges för de stora städerna som anges nedan:

Sarajevo 33
Banja Luka 51
Bijeljina 55
Tuzla 35
Zenica 32
Doboj 53

Elektricitet

Endast runda tvåpoliga pluggar kan användas i landet med elektriska strömmar som körs på 220 volt i 50 Hz cykler. Dock kan Schuko-pluggar (2-kantiga, rundbladiga och med jordningsmedelsreceptorer) också ibland hittas.

Fysisk

Bosnien ligger på västra Balkan, som gränsar till Kroatien (932 km) i norr och sydväst, Serbien (302 km) i öster och Montenegro (225 km) i sydost. Landet är övervägande bergigt. Den nordöstra regionen sträcker sig in i Pannonian-bassängen, medan den i söder gränsar till Adriatiska havet.

Landet har bara 20 km kust, runt Neum i Hercegovina-Neretva kanton. Även om staden är omgiven av kroatiska halvöar, har Bosnien genom Förenta nationernas rätt rätt till passage till havet.

Landets namn härrör från de två regionerna Bosnien och Hercegovina, som har en vagt definierad inre gräns mellan dem. Bosnien upptar de norra områdena som är ungefär fyra femtedelar av hela landet, medan Hercegovina upptar resten i södra delen av landet.

Bosnien södra delen har ett medelhavsklimat som bidrar till jordbruket. Central Bosnien är den mest bergiga delen av landet och domineras av bergen i Vlasic, Cvrsnica och Prenj. Östra Bosnien är starkt skogsplanterad längs floden Drina, och nära 50% av Bosnien och Hercegovina är skogsplanterad. De flesta skogsområden ligger i centrala, östra och västra delen av Bosnien. Norra Bosnien innehåller mycket fruktbart jordbruksmark längs floden Sava och motsvarande område är tungt odlad.

Pass

Pass eller identitetskort krävs av alla nationaliteter för att resa in i Bosnien-Hercegovina. Pass och andra dokument som accepteras för inresa måste vara giltiga i minst 3 månader efter den planerade vistelsen. Dessutom måste resenären registrera sig hos den lokala polisen inom 72 timmar efter ankomst. Hotell hjälper ofta resenärer med registrering.

Pass krävs inte av innehavare av giltiga nationella identitetskort utfärdade till medborgare i: EU, EES, Schweiz, Andorra, San Marino, Serbien, Monaco och Vatikanstaten.

Visum

Visum krävs inte för resenärer från över 90 länder inklusive EU, USA, kanadensiska och australiensiska medborgare. Visumfri tillgång gäller för resor på upp till 90 dagar inom en 180-dagarsperiod. Medborgare som innehar ett Schengenvisum för flera inresor eller ett Schengenländers uppehållstillstånd tillåts ett sjudagarsvisum. Medborgare som vill stanna mer än sju dagar och som behöver visum rekommenderas att kontakta lämplig diplomatisk beskickning.

Svårigheter för särskilda nationaliteter

Myndigheterna i Bosnien och Hercegovina erkänner inte dualitet. Tillståndet för din andra nationalitet kanske inte kan hjälpa dig om du arresteras. Du kan också vara berättigad till nationell service. Kontakta din närmaste ambassad i förväg om du vill resa till landet.

Vårdinrättningar

Sjukvården är dåliga i landet utanför Sarajevo och andra större städer. Även i huvudstaden kan medicinska vårdstandarder saknas inom vissa områden och specialdiagnostik och behandling kan vara otillgängliga.

Om du lider av en rutinmedicinsk sjukdom, se till att du tar med tillräckligt med behandlingar för att hålla ditt besök och sedan ytterligare vid förseningar i landet. Du kanske inte kan få resupply.

Du kommer sannolikt att behöva betala för behandling och sjukvård, troligtvis före behandling. Vid allvarlig nödsituation måste du evakueras till ett annat land. Tillräcklig och giltig sjukförsäkring bör erhållas före resan. Du bör alltid bära dokumentation med angivande av din blodtyp och medicinska historia om detta kan påverka din behandling i en nödsituation.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Bosnien-Hecegovina. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa.

Risk för fästingburen hjärninflammation finns i norra delen av landet.

Även om rabies kan hittas hos hundar, fladdermöss och andra däggdjur i Bosnien-Hercegovina, är det inte en stor risk för de flesta resenärer. Vaccin rekommenderas endast för resenärer som är involverade i utomhusaktiviteter och andra aktiviteter i avlägsna områden, personer som kommer att arbeta med eller runt djur, personer som tar långa resor eller flyttar till avlägsna områden i landet.

Resenärer bör vara medvetna om riskerna med resenärers besvär som diarré. Det är tillrådligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning.

Kranvatten är generellt säkert i Sarajevo och andra större städer. Resenärer måste vara medvetna om riskerna med dålig vattenkvalitet i vissa delar av landet, särskilt på landsbygden i Posavina och östra regioner.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Bosnien och Hercegovina
Landets nödnummer
Polis:
122
Brandkår:
123
Ambulans:
124

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.