Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Brunei

Reseförsäkring Brunei

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Brunei delar ön Borneo med Malaysia och Indonesien, och ligger nära södra Filippinerna. Sultanatet var ett brittiskt protektorat från 1888 till 1984 och har inte engagerat sig i väpnade konflikter sedan 1960-talet. Brunei har bra förbindelser med sina sydostasiatiska grannar, men det är del av en pågående dispyt med Kina över en del av det Sydkinesiska havet. Trots att Brunei historiskt setts som progressivt och tolerant muslimskt land har den senaste tidens implementation av mycket strikta sharialagar i straffrätten lett till kritik från ett stort antal människorättsorganisationer, som kallat det ”drakoniskt” och ”medeltida”.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera sin läkare eller en resehälsospecialist för den senaste informationen om rekommenderade vacciner 6-8 veckor innan avresa till Brunei.

Du bör se till att dina rutinvacciner (influensa, vattkoppor, polia, mässling/påssjuka/röda hund och difteri/kikhosta/stelkramp är uppdaterade. Följande vaccinationer rekommenderas även: denguefeber, hand, mul- och klövsjuka, hepatit A och B, japansk encefalit och tuberkulos.

Brunei har en hög risk för denguefeber och resenärer uppmanas att använda insektsmedel och myggnät. Risken är särskilt hög i skogsområden.

Ta med dig myggnät och insektsmedel. För ytterligare skydd bör du spreja kläder, skor och myggnät. Sov inte med öppet fönster om det inte finns en insekts-skärm. Om du sover utomhus eller i ett boende där myggor kan komma in bör du använda ett sängnät som behandlats med insektsmedel. Se till att nätet är helt instucket under madrassen. Om ditt sovrum inte skyddas på annat sätt bör du använda myggspiral.

Vattenburna, livsmedelsburna och andra smittsamma sjukdomar, ibland med allvarliga utbrott, sker periodvis i landet. Koka allt dricksvatten eller drick buteljerat vatten, undvik iskuber och rå eller dåligt tillagad mat.

På sommaren från juli till oktober når Bruneis luftkvalitet farliga nivåer på grund av den brandrök som kommer från Indonesiska skogsbränder. Röken kan orsaka irritationer i ögon, näsa, mun och hals och förvärra kroniska andnings- och hjärt-kärlssjukdomar.

Ett annat säsongsbetonat fenomen i Brunei är röda algblomningar, som är extremt giftigt. Undvik att simma i vissa områden och att äta skaldjur och fisk, då det kan vara omöjligt att veta om de smittats av röda alger. Följ lokala varningar och råd som kan hittas i den engelska lokala tidningen, Borneo Bulletin.

HIV/AIDS prevalens i Brunei är relativt låg. Iaktag normal försiktighet för att undvika exponering.

Det är tillrådligt att teckna en heltäckande sjuk- och reseförsäkring när du reser till Brunei.

Det finns en ganska utvecklad hälsovård i Brunei. Privata kliniker håller hög standard och finns i de större städerna. Behandlingar kan dock vara dyra, och betalning kan komma att förväntas i förväg. I fall av allvarlig olycka eller sjukdom kan väldigt dyr medicinsk evakuering till Singapore komma att krävas. Du bör kontrollera att din försäkring täcker detta.

Det finns vårdinrättningar av god kvalitet i Bandar Seri Begawan och vissa andra större städer, men det kan vara svårt att hitta på landsbygden.

Pass

Alla resenärer behöver ett gilitgt pass, retur- eller fortsatt biljett och tillräckliga finansiella medel för hela vistelsen i Brunei. Pass måste vara giltigt i minst sex månader från den dag de anländer till Brunei.

Visum

Visum krävs av alla medborgare utom medborgare i ASEAN-länderna; EU-medborgare (med undantag för Bulgarien och Rumänien) för vistelser på upp till 30 dagar, medborgare i Kanada för upp till 14 dagar; medborgare i USA för upp till 90 dagar för turist/affärsresor. Observera att diplomatiska och officiella besökare och de med vanliga pass behöver ett affärsvisum.

Australiensiska medborgare kan få visum för en vistelse på upp till 30 dagar vid Brunei International Airport, annars bör det erhållas innan ankomst. Var medveten om att sanktioner kan åläggas de utländska medborgare som lämnar landet efter den tillåtna vistelseperioden. En returbiljett är en förutsättning för visumfria besök i Brunei. Resenärer kan också bli ombedda att presentera bevis på tillräckliga finansiella medel för att täcka sin vistelse i landet.

 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Brunei
  • Huvudstad: Bandar Seri Begawan (140,000)
  • Övriga större städer: Muara, Seria, Pekan Tutong, Bangar and Kuala Belait
  • Religion: Islam
  • Tidszon: UTC +8

Landets nödnummer

  • Polis: 993
  • Brandkår: 995
  • Ambulans: 991

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language