Centralafrikanska Republiken

Översikt

Centralafrikanska Republiken (CAR) är ett av de mest osäkra länderna i världen. CAR kan klassificeras som en misslyckad stat. Sedan självständigheten har landet sett instabilitet och krig. Regeringen styr effektivt endast huvudstaden, och detta endast med hjälp av franska väpnade styrkor, och även där är kriminaliteten hög. Kriminella gäng är verksamma i hela staden. Demokratiska val hölls 2005, men ändrade inte situationen. Utanför huvudstaden har rebellrörelser och banditgrupper ofta kontroll över stora områden. I synnerhet längs den norra och västra gränsen till Kamerun och Tchad är våld, kidnappning, rån och mord mycket vanliga. Med landet indraget i en sekterisk konflikt och med ett vakum av statlig kontroll, härjar milis fritt på landsbygden. Huvudstaden Bangui säkras endast genom internationella trupper som arbetar under FNs kontroll. Bland olika klyftor är en av de största den kristna anti-Balaka milisen som krigar mot övervägande muslimska trupper från Seleka koallitionen. Ett sjudande inbördeskrig eskalerade under 2013 efter att Seleka, en löst organiserad rebellallians från den norra delen av landet, störtade administrationen av presidenten Francois Bozize. Selekaledaren Michel Djotodi installerades som president men har misslyckats med sina försök att lugna situationen, då Selekakrigare agerade helt ostraffat vilket ledde till en kollaps av statens kontroll och en stor humanitär katastrof. Situationen har börjat att stabiliseras efter utplaceringen av Afrikanska Unionens styrkor i landet.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen angående de vaccinationer som rekommenderas ca 4-8 veckor före avresa till CAR.
 
Följande vaccinationer rekommenderas: hepatit A och B, meningococcus, polio, rabies, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), och stelkramp/difteri. Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för inresa i landet.

Använding av anti-malariaprofylax (lariam, malarone eller doxycyklin) rekommenderas för alla områden i CAR.

Resenärsdiarré är den vanligaste reserelaterade sjukdomen. Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du dricker vatten eller äter mat i landet. Drick endast vatten från förseglade flaskor. Det är lämpligt att ta anti-diarré medicinering och vätskeersättning för att förhindra uttorkning.

Vårdinrättningar är extremt begränsade i CAR och medicinering finns ofta inte tillgänglig. Saniteten är dålig och majoriteten av läkare och sjukhus förväntar sig kontant betalning i förväg ovsett reseförsäkring. I händelse av allvarliga medicinska problem är det lämpligt att lämna landet för bättre medicinsk vård. Utanför huvudstaden finns det i allmänhet inga vårdinrättningar.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader för inresa i Centralafrikanska republiken.

Visum

Visumkrav varierar beroende på nationalitet och alla resenärer rekommenderas att kontakta sin lokala ambassad eller konsulat för information angående visumkrav och resor. Kostnaden för ett visum ändras också beroende på nationelitet. 

Affärs- och turistvisum utfärdas i allmänhet för vistelser på upp till tre månader i landet, och bör sökas från närmaste ambassad eller konsulat innan du reser.

Affärsresenärer måste bifoga ett brev med sin visumansökan skrivet på företagets brevpapper som intygar företagets ansvar.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Centralafrikanska Republiken
  • Huvudstad: Bangui
  • Religion: Kristendom (50%), inhemska religioner (30%), muslimer (15%)
  • Tidszon: UTC +1

Landets nödnummer

  • Polis: 911
  • Brandkår: 911
  • Ambulans: 236610600

Generell riskbedömning

Critical

Undvik alla resor till landet. Kontrollera med UD (Utrikesdepartementet).

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.