Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Cooköarna

Reseförsäkring Cooköarna

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Cooköarna är en önation som består av 15 öar i Stilla havet. Cooköarna innebär ett lågt säkerhetshot utan aktiv milis, terrorism eller beväpnade kriminella organisationer. Protester och demonstrationer är ovanliga och oftast lugna.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Utbrott av den insektsburna denguefebern sker. Resenärer rekommenderas att vidta försiktighetsåtgärder mot insektsbett. Det rekommenderas att inte dricka kranvatten utanför Rarotonga, resenärer bör istället dricka buteljerat vatten.

Vårdinrättningar i Cooköarna är begränsade, speciellt på de yttre öarna, och evakuering är oftast nödvändigt i fall av allvarlig sjukdom eller olycka. Behandling kan vara dyrt och patienter kan förväntas betala i förskott.

Medicinsk evakuering till Nya Zealand eller Australien, som kan krävas i fall av allvarlig sjukdom eller olycka, kan vara väldigt dyrt, om flygen är fullbokade och ett chartrat flyg krävs. Resenärer rekommenderas starkt att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring innan resa till Cooköarna.

Resenärer bör inte äta snapper, då det kan ge dem ciguatera, en marin sjukdom som liknar matförgiftning.

Pass

Besökare måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter beräknat avresedatum. Bevis på fortsatt resa eller returbiljett krävs och även bevis på tillräckliga finansiella medel och bokad logi.

Visum

Visum krävs för tillfället inte för besök kortare än 31 dagar, men inresekraven (visum, valuta, tull och karantänkrav) ändras ofta och resenärer bör kontakta Cook Islands Tourism Corporation, P.O. Box 14, Rarotonga, Cook Islands (tel. + 682-29-435, e-post: headoffice@cook-islands.com, webbplats: www.cook-islands.com) för vidare information.

Cooköarna
  • Huvudstad: Avarua
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC -10

Landets nödnummer

  • Polis: 999
  • Brandkår: 999
  • Ambulans: 999

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language