Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Cypern

Reseförsäkring Cypern

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Cypern är ett vanligtvis säkert land med en av de lägsta brottslighetsnivåerna i EU. Landet är fortfarande delat efter slutet på inbördeskriget 1974; Grekcyprioter lever i södra delarna och turkcyprioter i norr.

Civila oroligheter på ön är begränsade till sporadiska fredliga demonstrationer, som ofta sker utanför ambassader. Det cypriotiska samhället är ofta reaktivt för global politik och befolkningen är politiskt känslig för inhemska, regionala och internationella händelser.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det föroligger inga allvarliga hälsorisker under resor till Cypern. I allmänhet bör resenärer se till att vaccinationer för stelkramp, polio och hepatit A är uppdaterade.

En incident av fågelinfluensa av typ H5N1 rapporterades 2006 i den norra delen av Cypern, men inga ytterligare fall har inträffat och sjukdomen är ett försumbart hot för resenärer.

Du bör vara medveten om att det råder viss brist på vatten på Cypern och tillgången på vatten skars ner med 30 procent i mars 2008. Dock påverkas vanligtvis inte hotell.

Vårdinrättningar i Cypern håller god standard både i offentliga sjukhus och privata kliniker. Den privata sektorn erbjuder i regel bättre kvalitet. En privat vård- och reseförsäkringsplan är nödvändig för att använda privata sjukhus.

Det är rekommenderat att erhålla ett Europeiskt Hälsoförsäkringskort (EHIC) innan avresa till Cypern. Detta ger rätt till samma kostnadsfria akuta sjukvård i nationella sjukhus som för cypriotiska medborgare under en kort period. Dock är detta inte ett alternativ till hälso- och reseförsäkring vilket rekommenderas för att erhålla heltäckande vårdtjänster och hemresa vid behov. Ett formulär av typ E111 har inte längre giltighet förutom i den norra delen av ön.

Pass

Pass krävs för resenärer från alla länder förutom EU-medborgare, som kan resa in i landet med ett giltigt nationellt identitetskort. Pass måste vara giltiga under hela vistelsen. 

Visum

Visum krävs inte av medborgare från EU, Australien, Kanada och USA. Notera dock att australiensare, kanadensare och amerikaner kommer krävas på bevis på returbiljett.

Uppehållstillstånd kan erhållas från Civil Registration and Migration Department för områden som är under den cypriotiska regeringens kontroll om resenärer planerar att stanna mer än 90 dagar. Uppehållstillstånd för norra Cypern erkänns inte av regeringsanställda och gäller inte för södra Cypern utan separat tillstånd. Detta upprätthålls strikt.

Enligt EU-regler som implementerades i juni 2007 ska resenärer från länder som inte är medlem i EU som reser till EU-länder och bär över 10,000 Euro i kontanter eller resecheckar göra en deklaration innan inresa. Annars kan böter utfärdas. Denna regel gäller inte för resenärer som reser till Cypern från EU-länder eller för de som endast mellanlandar i Cypern mellan icke-EU länder. 

Cypern förväntas bli ett signaturland till Schengenavtalet år 2016 vilket kommer avsluta gränskontroller i hamnar och flygplatser mellan andra europeiska länder.

För ytterliggare information se: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/  

Cypern
  • Huvudstad: Nicosia (307 000)
  • Religion: Grekisk-ortodoxa (80%), Sunni islam (11%), andra kristna grupper (9%)
  • Tidszon: EET (UTC+2), sommar (DST) EEST (UTC+3)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Larnaca

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language