Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Demokratiska Republiken Kongo

Översikt

Demokratiska Republiken Kongo är en svag stat som är drabbad av politisk osäkerhet och en rad inhemska säkerhetshot och uppror, vilket har lett till interventioner från grannstater och stora humanitära kriser. Även om säkerheten har förbättrats i många delar av landet sedan slutet på det senaste inbördeskriget år 2003 är höga nivåer av brottslighet och protester fortfarande problem, särskilt i de östra provinserna Nord-Kivu och Syd-Kivu och i viss utsträckning i Orientale. DR Kongos vidsträckta yta, dåliga infrastruktur och diversifierade etniska sammansättningar innebär att den centrala regeringen i Kinshasa har begränsad kontroll över stora delar av territoriet. Resenärer i DR Kongo är också utsatta för flera riskfaktorer angående hälsa och miljö. Landet har upplevt flera utbrott av allvarliga sjukdomar, inklusive blödarfeber i form av Ebola 2012 och en pest-endemi, varav båda skedde i Orientaleprovinsen. Malaria och andra smittsamma sjukdomar är närvarande vilka alla motiverar tecknandet av ett omfattande sjukförsäkringsskydd som täcker hemresa av medicinska skäl.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen när det gäller vilka vaccinationer som rekommenderas, ca 4 till 6 veckor innan de reser till landet. Följande vaccinationer är rekommenderade: Hepatit A & B, tyfus, meningococcus, polio, rabies, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) (om det inte gjorts tidigare) och stelkramp-difteri.

Ett certifikat på vaccination mot gula febern krävs vid ankomst till DR Kongo.

Användningen av anti-malariamedicin (Lariam, Malarone, eller doxycyklin) rekommenderas för alla områden av DR Kongo.

Resediarré är det vanligaste reserelaterade medicinska problemet. Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder vid förtäring av vatten eller mat i landet. Drick endast vatten från förslutna flaskor. Det är rekommenderat att medta medicin mot diarré och vätskeersättning mot uttorkning.

AIDS är utbrett i landet.

Det rekommenderas att resenärer besöker världshälsoorganisationens hemsida (www.who.int) innan resa för information om de senaste utbrotten av sjukdomar. 

Medicinska anläggningar är mycket begränsade i DR Kongo och mediciner är ofta inte tillgängliga. Ta med dina egna mediciner i originalförpackningar och tydligt märkta med generiska namn. Det är också rekommenderat att ta med dina egna sprutor vid behov. Sanitära förhållanden är bristfälliga och de flesta läkare och sjukhus förväntar sig kontant betalning i förskott.

I händelse av en allvarlig sjukdom är det rekommenderat att lämna landet för vård vid bättre vårdinrättningar.

Utanför huvudstaden är medicinska anläggningar ofta av låg kvalitet eller inte tillgängliga alls. Majoriteten av resenärer i DR Kongo vänder sig till Centre Prive d'Urgences (CPU) vilket är det bäst utrustade sjukhuset i landet, men de kräver en årlig eller kvartalsvis medlemsavgift.

Pass

Pass med minst sex månaders giltighetstid är ett krav liksom bevis på ekonomiska medel och biljett för retur- eller vidareresa. Resenärer bör också notera att folk har blivit anhållna för att inte ha kunnat uppvisa bevis på vaccinering mot gula febern.

Det är tillrådligt att kontrollera huruvida Ndjili-flygplatsen i Kinshasa är öppen då den kan stängas på kort varsel. Folk som reser till DR Kongo har enligt rapporter stött på problem som tillfälligt frihetsberövande, konfiskering av pass och otydliga krav från regeringspersonal.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/.

Visum

Visum bör erhållas innan inresa i DR Kongo. En officiell inbjudan attesterad i landet är ett krav för alla resenärer som reser till DR Kongo för turism, affärer, journalism eller missionsverksamhet. Affärsresenärer behöver skicka in ett brev från sitt företag som intygar att de tar finansiellt ansvar för resenären.

Det finns ett urval av visumalternativ för DR Kongo. Affärs- och turistvisum finns för en månad, två månader, tre månader eller sex månader, både för en eller flera inresor.

Transitvisum är ett krav för resenärer som inte fortsätter sin resa inom 48 timmar eller på den första anknytande flygresan och som inte lämnar flygplatsen.

För avresa är det nödvändigt att ha ett giltigt visum för landet du reser till, annars kommer du inte tillåtas gå ombord på planet.

Demokratiska Republiken Kongo
  • Huvudstad: Kinshasa
  • Övriga större städer: Lubumbashi, Mbuji-Mayi
  • Religion: Katolicism (50%), protestantism (20%), inhemska kristna inriktningar (13,5%), inhemska traditionella trosläror (11,5%)
  • Tidszon: GMT+1 till +2

Landets nödnummer

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language