Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Kinshasa (pop 13 743 000)
Andra städer: Lubumbashi, Mbuji-Mayi
Befolkning: 89,561,403
Religion: kristendom
Tidszon: UTC + 01: 00 och +02: 00 (WAT och CAT)
Körsida: höger
Riktnummer : +243
Elektriska kontakter: Europlug, typ D, typ E

DR Kongo, eller Kongo-Kinshasa, är en bräcklig stat som drabbats av politisk osäkerhet och en mängd inhemska säkerhetshot och uppror, som har lett till grannländernas ingripande och stora humanitära kriser. Även om säkerheten har förbättrats i många delar av landet sedan slutet av det senaste fullständiga inbördeskriget 2003, är höga nivåer av våldsbrott och civila oroligheter fortfarande genomgripande, särskilt i de östra provinserna norra Kivu och södra Kivu, och i mindre grad , Orientale. Kongo-Kinshasas enorma storlek, dåliga infrastruktur och olika etniska samhällen gör att centralregeringen i Kinshasa endast någonsin har utövat begränsad kontroll över mycket av sitt territorium. Besökare i Kongo-Kinshasa är också sårbara för ett antal hälso- och miljöproblem. Landet har sett en rad utbrott av allvarliga sjukdomar, inklusive hemorragisk ebola-feber 2012, 2014, 2018 och 2022 och en endemisk pest, båda i den nordöstra Orientale-provinsen. Malaria och flera andra smittsamma och infektionssjukdomar är närvarande, som alla garanterar omfattande medicinsk försäkring som täcker repatriering.

Pengar

Den nationella valutan i DR Kongo är den kongolesiska francen (CDF). DR Kongos ekonomi är mycket instabil och växelkurserna kan fluktuera kraftigt per dag. Den enda stabila valutan i DR Kongo är den amerikanska dollarn. Fri cirkulation av utländska pengar är tillåten i landet.

Flygbiljetter kan endast köpas med pengar som har växlats officiellt. Användningen av MasterCard och Visa är mestadels begränsad till de stora hotellen i landet. Alla Ecobank eller Equity bankers uttagsautomater accepterar Visa-kort och MasterCard för att ta ut pengar med.

Det är inte tillrådligt att resa runt med stora summor kontanter både i och utanför Kinshasa. I Kinshasa verkar organiserade gäng i avlägsna bostadsområden. Undvik också trånga marknader eftersom hackning är mycket vanligt. I områdena utanför huvudstaden är väpnade rån och kidnappningar vanligt.

Banktiderna är 0730-1130 (måndag till fredag).

Det är olagligt att exportera CDF och besökare får endast ta med sig högst 5 miljoner CDF ($5 400) vid inresa.

Kommunikationer

Den internationella landskoden för DR Kongo är +243.

Simkort kan köpas i lokala butiker i Kinshasa. Airtel och Orange DRC har den bästa täckningen i landet. Inuti finns det begränsad täckning. Det finns flera internetkaféer, men på grund av strömbrist och låg internethastighet är internet inte särskilt tillförlitligt.

Elektricitet

Runda två- eller trestiftskontakter är båda användbara i landet med elektriska strömmar som går på 220 volt i 50 Hz-cykler. Landet är utsatt för frekventa strömavbrott även i huvudstaden Kinshasa. Utanför kapitalet är makten mycket opålitlig och ofta frånvarande. För att förhindra större skador på elektrisk utrustning på grund av överspänningar kan resenärerna vilja ta med sig överspänningsskyddsutrustning.

Pluggtyper: Typ C, Typ D och Typ E.

Fysisk

Kongo är gränsad till södra Sudan i nordöstra, Centralafrikanska republiken i norr, Republiken Kongo i nordväst, Angola i sydöstra och Zambia i söder. Burundi och Rwanda gränsar landet till öst, liksom Tanzania, till stor del via sjön Tanganyika.

Landet domineras av Kongofloden och den omgivande regnskogen. Kongofloden och dess bifloder, som Kasai, Sanga och Ubangi, upptar 1 miljon kvadratkilometer. av Kongo-området. Kungaflodens källor ligger i de östra afrikanska klyftans högländerna och bergen, liksom Tanganyika-sjön och Mweru-sjön. Grovt rinner floden från väst (Kisangani) till sydväst, och omvandlas till Pool Malebo (Stanley Pool) där den når huvudstaden. Kinshasa och Brazzaville (huvudstaden i Kongo-Brazzaville) ligger på motsatta sidor av floden. Floden och en 40 km bred rand land är det enda territoriet som förbinder DR Kongo med Atlanten.

Det finns ett antal sjöar på den östra gränsen i DR Kongo, som har skapats genom de olika vulkaniska bergen i regionen. Sjöarna vid den östra gränsen är Lake Albert, Lake Edward, Lake Tanganyika, Lake Mweru och Lake Kivu.

Regnskogen är det andra fysiska fenomenet som dominerar landet. Denna massiva utbredning av bördig djungel är den näst största regnskogen i världen efter Amazonas. Den täcker den stora delen av flodens låglänta centrala bassäng i de norra delarna av landet. Området är omgivet av savaner i söder och sydväst, av berg i väst, gräsmarker i norr och höga berg i öster.

Pass

Ett pass som är giltigt i minst sex månader från inresedatumet är ett krav. Resenärer bör ha tillräckligt med pengar under vistelsens varaktighet och kunna uppvisa bevis på en retur- eller vidareresa. Resenärer bör också notera att personer har fängslats för att de inte har bevis på vaccination mot gula febern.

Det är tillrådligt att kontrollera om Ndjili-flygplatsen i Kinshasa är öppen eftersom den kan stänga med kort varsel. Människor som reser till DR Kongo har ofta upplevt svårigheter vid ankomsten såsom tillfällig internering, passkonfiskering och vaga krav från statlig personal.

Visum

Visum bör erhållas innan de kommer in i Kongo. En inbjudan som är notiserad i DR Congo är nödvändig för alla resenärer som besöker DR Congo för företag, turister, journalister eller missionärer. Affärsresenärer är skyldiga att skicka in ett brev från företaget som antar allt ekonomiskt ansvar för resenären.

Det finns en rad visumalternativ för DR Kongo. Affärs- och turistvisum är tillgängliga för en månad, två månader, tre månader och sex månader, för antingen en- eller flera inträde.

Transitvisum krävs för resenärer som inte fortsätter sin resa inom 48 timmar eller på det första anslutande flygplanet som inte lämnar flygplatsen.

För avresa är det nödvändigt att ha en giltig visum för landet du reser till. Annars får du inte gå ombord på planet.

Svårigheter för särskilda nationaliteter

En burundisk invandringsstämpel kommer att förbjuda alla resenärer att komma in i DR Kongo; i mindre utsträckning kan en rwandisk eller ugandisk invandringsstämpel i ditt pass leda till svårigheter när du kommer in i Kongo, även om det inte bör utesluta dig helt.

Utländska medborgare har tidigare upplevt vissa svårigheter när de tog sig in DR Kongo genom Ndjili flygplats i Kinshasa. Visaerna som utfärdades utomlands var inte igenkännliga, enligt kongolesiska myndigheter och konfiskerades. Resenärer rekommenderas att kontrollera visumens giltighet med ett oberoende resekonsult på grund av dessa extrema omständigheter.

Vårdinrättningar

Den medicinska anläggningen är extremt begränsad i Kongo-Kinshasa och medicinering är ofta otillgänglig. Ta med ditt eget läkemedel packat i de ursprungliga rutorna och tydligt märkt (i generiska namn). Det är också lämpligt att ta med egna nålar. Sanitären är dålig och majoriteten av läkare och sjukhus förväntar sig utbetalning i förskott.

I händelse av allvarliga medicinska problem är det lämpligt att lämna landet för bättre medicinska anläggningar.

Utanför huvudstaden är medicinska anläggningar mycket dåliga och ofta otillgängliga. Majoriteten av resenärer i Kongo-Kinshasa går till Centre Prive d'Urgences (CPU) som är det välutrustade sjukhuset i landet, men de kräver en årlig eller kvartalsvis medlemsavgift.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Kongo-Kinshasa. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa till Kongo-Kinshasa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer för hepatit B och rabies, beroende på detaljerna för deras resa.

Det har nyligen bekräftats fall av gula febern i provinserna Bas Uele, Lualaba och Tshuapa. Ett vaccinationsintyg mot gula febern krävs vid ankomst från alla resenärer som är 9 månader och äldre.

Kongo-Kinshasa riskerar pågående Chikungunya-överföring. Insektsskyddsåtgärder är viktiga.

Kolera förekommer i Kongo-Kinshasa och nyligen bekräftade fall av kolera har rapporterats från Kasai-provinsen.

Ebola är närvarande i landet, med det senaste stora utbrottet som deklarerades i augusti 2018 och drabbade provinserna norra Kivu och Ituri i nordost. Det har varit mer än 3 000 fall och 2 200 dödsfall, vilket gör det till det största utbrottet som rapporterats i landet och världens näst största i historien sedan den västafrikanska epidemin 2014-2016. Det senaste utbrottet av ebolaepidemin inträffade 2022.

Schistosomiasis är endemisk i provinserna Bas-Kongo, Katanga, Kinshasa, Maniema och Orientale. Undvik att simma i sötvatten, såsom sjöar, floder, dammar och våtmarker, och ät råa livsmedel som inte har tvättats med renat vatten.

Långtidsbesökare (4 veckor eller mer) bör få en boosterdos av poliovaccin mellan 4 veckor och 12 månader före resan.

Det finns uppskattningsvis 390 000 människor som lever med hiv/aids i Kongo-Kinshasa.

Utöver dessa hälsorisker är resenärers diarré det vanligaste reserelaterade medicinska problemet som drabbar resenärer till Kongo-Kinshasa. Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa eller vatten som har kokats.

Tuberkulos är mycket endemisk i Kongo-Kinshasa.

Dessutom, på grund av dålig luftkvalitet, bör personer med luftvägssjukdomar bära mediciner med adaptrar.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Demokratiska Republiken Kongo
Landets nödnummer
Polis:
112
Ambulans:
118

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.