Etiopien

Översikt

Sedan slutet av inbördeskriget 1991 har regeringen gjort enorma framsteg mot ekonomisk utveckling och demokratisering. Den inhemska säkerhetsmiljön kontrolleras av en folkvald, stabil regering, om än med stora auktoritära tendenser, som undertrycker oorganiserade oppostionsgrupper och offentliga manifestationer av missnöje.

Relationer med närliggande Eritrea är fientliga, men landet har goda relationer med de andra grannländerna. Olika etniska upprorsrörelser har kvävts genom kompetenta säkerhetsstyrkor, som har kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter, särskilt i den sydöstra Somali Regional State regionen. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det finns många farliga sjukdomar och hälsorisker i Etiopien. Ta förberedelser för din resa allvarligt, det rekommenderas att alla resenärer besöker sin läkare 4-8 veckor innan avresa.

Det är inte obligatoriskt med en vaccinering mot gula febern, men kontrollera ändå detta med din ambassad före avresa. Följande vaccinationer rekommenderas för alla resenärer: hepatit A, tyfus, gula febern, stelkramp och meningokocker. För dem som kommer att ha nära kontakt med lokalbefolkningen eller vistas i landet en längre tid rekommenderas även vaccinering mot hepatit B. Om du inte vaccinerats mot stelkramp inom de senaste 10 åren är detta också rekommenderat. 

Malaria är ett stort problem i Etiopien. Alla resenärer bör vara medvetna om riskerna och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika sjukdomen. Malariaprofylax rekommenderas för resor i landet. 

Var försiktig med vad du äter och dricker, då turistdiarré är vanligt förekommande. Det bästa sättet att undvika detta är att vidta försiktighetsåtgärder gällande mat och dryck. Drick inte kranvatten om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt desinficerats. De flesta restauranger och hotell har god hygienstandard för mat och vatten och är därför vanligtvis säkra, men insistera ändå alltid på att ditt vatten kommer från en flaska som öppnas framför dig. Är inte frukt och grönsaker som inte är skalade eller kokta. Undvik att äta mat från gatuförsäljare.

Sjukvården är mycket begränsad utanför Etiopiens större städer. Allvarliga sjukdomar kan komma att kräva evakuering till moderna sjukhus utanför landet. De flesta läkare kommer att kräva kontant betalning, oavsett sjukförsäkring.

Ta med din egna receptbelagda medicin. Se till att din rese- och sjukförsäkring täcker sjukvårdskostnader utomlands. Utan detta, om sjukdom eller olycka sker utomlands kan kostnaden för läkarvård och eventuell evakuering kosta tiotusentals dollar.

Pass

För inresa i Etiopien krävs ett pass som är giltigt i minst sex månader efter inresa. Bevis på retur / utträde ur Etiopien krävs också, så som en flygbiljett. 

Visum

Visum krävs för alla nationaliteter. Visum kan utfärdas vid ankomst i landet, du behöver dock betala för dessa kontant och du behöver två passfoton. Ansökan tar cirka två timmar. För resenärer som stannar längre än 30 dagar krävs även ett utresevisum.

Amerikanska medborgare kan köpa ett två-årigt visum giltigt för flera inresor, för både turist- och affärsresor.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Etiopien
  • Huvudstad: Addis Ababa
  • Övriga större städer: Adama, Gondar, Mekéle
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT+3

Landets nödnummer

  • Polis: 997
  • Brandkår: 997
  • Ambulans: 907

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.