Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Finland

Reseförsäkring Finland

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Finland är generellt sett ett säkert resmål. Nationella oroligheter är väldigt osannolika med tanke på landets effektiva och stabila ekonomiska och politiska strukturer.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en läkare eller vårdcentral ca 4-5 veckor innan avresa för att få den senaste informationen när det gäller rekommenderade vacciner. Resenärer bör ha de följande vaccinationerna uppdaterade: influensa, vattkoppor (eller varicella), polio, mässling-påssjuka-röda hund (MPR), hepatit A och B, och difteri-kikhosta-stelkramp (DPT).

Fästingburna sjukdomar är vanliga i Finland. Det kan vara en god idé att ta med insektsmedel som innehåller DEET, om du ska besöka landsbygden eller skogsområden, särskilt under sommaren.

Strikta finska tullbestämmelser förbjuder resenärer från att få läkemedel tillskickade från utlandet, dessutom kan många finländska läkare vara ovilliga att skriva ut en ekvivalent mängd läkemedel. Det är därför rekommenderat att resenärer tar med sig ett extra förråd av nödvändiga receptbelagda läkemedel. Receptbelagda läkemedel kan föras in i landet så länge de är avsedda för resenärens personliga bruk.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Finland, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Myndigheterna har implementerat ett särskilt krisnummer för utbrottet: +358 (0)2 95 535 535

Vårdinrättningar håller hög kvalitet, och är allmänt lätt tillgängliga. Engelska talas vanligtvis av sjukvårdspersonalen.

Finlands offentliga sjukhussystem tar emot utländska kreditkort, det gör även många privata sjukhus. Många apotek i Finland är öppna under kontorstid, och de flesta större städerna har minst ett apotek som är öppet dygnet runt.

Pass

Ett giltigt pass krävs av alla resenärer, med undantag för EU-medborgare och länder som är medlemmar i Schengenområdet, för dessa räcker nationella ID-handlingar.

Visum

Svenskar behöver inget visum för inresa i Finland. För vissa länder utanför EU krävs ett Schengenvisum vid inresa. Bland annat USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Sydafrika och Irland är undantagna från visumkravet inom Schengen och behöver enbart ett giltigt pass för vistelser upp till 90 dagar.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Finland på European Commission Visa Policy website.

Finland
  • Huvudstad: Helsingfors (571 354)
  • Övriga större städer: Tampere (208,004), Espoo (240,132), Vantaa (190,058), Turku (175,286), and Oulu (130,459)
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: Östeuropeisk tid, GMT+2

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language