Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Franska Polynesien

Reseförsäkring Franska Polynesien

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Franska Polynesien är ett franskt utomeuropeiskt förvaltningsområde. Det består av ett flertal grupper av polynesiska öar, den kändaste är Tahiti. Tahiti är även den mest tätbefolkade ön och hem till huvudstaden Papeete.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det har nyligen skett mindre utbrott av denguefeber i Papeete och kringliggande områden. Ett större utbrott skedde 2001, vilket ledde till mer än 27 000 fall. Denguefeber är en virussjudom som orsakar influensaliknande symptom och kan, i allvarliga fall, vara dödlig. Denguefeber överförs genom aedesmyggor. Det finns inget vaccin för sjukdomen.

Vaccinering mot hepatit A rekommenderas för alla resenärer över ett års ålder. Det bör tas minst två veckor (företrädesvis minst 4 veckor) innan avresa.

Vaccinering mot hepatit B rekommenderas för de som kan komma att behöva en blodtransfusion eller injektioner. De som kommer att ha nära kontakt med lokalbefolkningen bör även vaccineras.

Tyfusvaccin rekommenderas för alla resenärer, förutom de som endast vistas i landet en kort period och endast äter på större restauranger och hotell, så som affärsresenärer och kryssningspassagerare.

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för alla de som reser in från ett land i Amerikas eller Afrika där sjukdomen rapporterats, men är inte obligatorisk eller rekommenderad för andra resenärer.

För att minimera risken för resenärsdiarré rekommenderas resenärer att endast äta mat som är ordentligt tillagad, paketerad eller pastöriserad. Undvik att äta mat som inte längre är rykande het. Mat som har lämnats i rumstemperatur är särskilt farligt. Undvik opasöriserad mjölk och produkter som kan innehålla opastöriserad mjölk, så som glass. Undvik mat och dryck från gatuförsäljare. Ät inte rå eller dåligt tillagad kött eller fisk. Viss fisk kan innehålla farliga biotoxiner även efter att de tillagats. Barracuda bör aldrig ätas. Kranvatten bör undvikas om det inte har kokats, filtrerats eller kemiskt desinficerats.

Det finns goda vårdinrättningar på Tahiti och några av de andra öarna. Viss behandling finns tillgänglig endast på huvudön.

Läkare och sjukhus kan komma att accpetera kreditkort eller betalning genom försäkring, men andra kommer endast att acceptera kontant betalning, oavsett rese- eller sjukförsäkring.

Pass

Medborgare från alla länder måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum.

Visum

Medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Schweiz, Monaco och Andorra behöver inte visum för Franska Polynesien. Medborgare i Australien, Kanada, USA och flera andra länder behöver inte visum för korta vistelser. Kortvarig vistelse innebär vanligtvis vistelser under 90 dagar (medborgare i vissa länder kan få endast en månads visum och kan sedan ansöka om förlängning).

Koncessionen av visum för franska Polynesien kontrolleras av staten i Paris. Icke EU-medborgare som avser att arbeta i Frankrike (inklusive Franska Polynesien) behöver ett arbetstillstånd. Tillvägagångsättet är olika för kortsiktiga (upp till 90 dagar) och långsiktiga visum. Franska ambassaden i hemlandet bör kontaktas för att få mer detaljerad information. Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för inträde i landet.

Franska Polynesien
  • Huvudstad: Papeete
  • Övriga större städer: Faa'a, Punaauia
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: UTC -10

Landets nödnummer

  • Polis: 17
  • Brandkår: 18
  • Ambulans: 15

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language