Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Honduras

Reseförsäkring Honduras

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Honduras lider av stora säkerhetsrisker som länkas till organiserad brottslighet och tillhörande våld. Våldet förvärras av lättillgängligheten av skjutvapen, svaga nationella säkerhetsstyrkor och utbredd fattigdom. Mordfrekvensen är bland de högsta i världen, San Pedro Sula är den stad där sker det mest mord per dag per capita i världen, förutom i krigszoner. Honduras har ett aktivt civilsamhälle och en demokratiskt kultur, vilket minskar risken för uppror. Dock är risken för möjligtvis störande eller våldsamma demonstrationer hög. Kidnappning och småbrott är vanligt, och landets många naturkatastrofer har påverkat dess utveckling. Honduras har goda diplomatiska relationer med sina grannländer.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

De huvudsakliga hälsoriskerna utgörs av hiv / aids, malaria, denguefeber, dysenteri, parasiter, hepatit A och B, tyfus och rabies. Andra hälsorisker inkluderar vattenburna, livsmedelsburna och infektionssjukdomar, värme och solexponering och bett från insekter som myggor, fästingar och sandflugor.

Vaccinationer mot hepatit A och B, stelkramp-difteri, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund rekommenderas, rabies och gula febern vaccinationer kan krävas beroende på de områden som ska besökas.

Besökare bör resa med relevanta mediciner mot malaria, diarré och för särskilda personliga förhållanden. Malaria är oftast vanligt i avlägsna landsbygdsområden och kustområden medan denguefeber är utbrett över hela landet, både i stads- och landsbygdsområden. Därför bör resenärerna känna till de särskilda säkerhetsåtgärder som krävs.

Försiktighetsåtgärder bör vidtas med vatten och mat. Kranvatten är osäkert i både stads- och landsbygdsområden; det bör endast drickas om det kokats eller kemiskt decinficerats. Is i drickor bör undvikas. Buteljerat vatten rekommenderas och är lättillgängligt i städer och byar. Frukt och grönsaker bör vara rengjorda, skalade eller tillagade innan de äts. Rått eller dåligt tillagat kött eller fisk kan vara farligt och det är starkt tillrådligt att undvika mat och dryck från gatuförsäljare.

Åtgärder bör vidtas för att förhindra insektsbett, såsom skyddande kläder, sängnät och insektsmedel. Solbränna och uttorkning kan förhindras genom användande av solkräm och att dricka tillräckligt mycket vatten.

Offentliga eller statligt finansierade vårdinrättningar håller ofta inte god standard och läkemedel är en bristvara. Privata sjukhus och kliniker finns men endast i större städer. Läkare kommer att förvänta sig betalning oavsett försäkring. 

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa i Honduras. 

Visum

Följande visumkrav gäller för turister, affärsresenärer, diplomater och officiella resor.

Ett visum krävs inte av medborgare från Sverige, Storbritanien, Frankrike, Australien, Nya Zealand, USA och de flesta andra EU-länder för vistelser på upp till 30 dagar. Bevis på retur/fortsatt resa krävs dock. Besök kan förlängas var 30e dag upp till 90 dagar.

Resenärer från de flesta länder som inte nämnts ovan kommer troligtivs att behöva ett visum. Om detta är fallet varierar utfärdandetiden melan tre dagar för konsulära visum till en månad för visum som måste godkännas av utrikesministeriet. Vänligen kontakta din närmaste ambassad för mer information.

Sedan juni 2006 är Honduras del av det Centralamerikanska gränsavtalet (CA-4) som tillåter resor mellan Nicaragua, El Salvador, Guatemala och Honduras utan att vidare viseringskrav tillkommer. Avtalet avser en period på upp till 90 dagar och förlängningar på upp till 30 dagar kan sökas innan fristen löper ut (avgift tillkommer). Resenärer kan bötas om de vistas i landet efter visumets giltighetstid.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Honduras
  • Huvudstad: Tegucigalpa
  • Övriga större städer: San Pedro Sula
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT -6

Landets nödnummer

  • Polis: 199
  • Brandkår: 198
  • Ambulans: 195

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language