Reseförsäkring Honduras

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Tegucigalpa (invånare 1568000)
Andra städer: San Pedro Sula
Folkmängd: 9571000
Religion: Kristendomen
Tidszon: UTC−06:00
Körsida: höger
Telefonnummer: +504
Elkontakt(ar): Typ A, Typ B

Honduras lider allvarliga hot mot organiserad brottslighet och därtill hörande våld. Våldet förenas av lättillgängliga skjutvapen, svaga nationella säkerhetsstyrkor och endemisk fattigdom. Mordet är bland de högsta i världen, med San Pedro Sula inspelad som staden med de flesta mord per år globalt utanför en krigszon. Honduras har en socialt aktiv befolkning och har infört en nationell demokratisk kultur, något som mildrar risken för krigshändelser. Risken för störande och ibland våldsamma protester är dock hög. Händelser för kidnappning och en rad säkerhetsrisker är vanliga, medan landets mottaglighet för naturkatastrofer ofta har påverkat Honduras utveckling. Honduras upprätthåller positiva diplomatiska förbindelser med sina grannar.

Pengar

Den nationella valutan är Honduras Lempira (HNL). Honduras Lempira är uppdelad i 100 centavos, och dess symbol är ett L. Sedlarna kommer i nio olika belopp: L1, L2, L5, L10, L20, L50, L100, L200, L500. Du hittar även mynt i värdena 5, 10, 20, 50 centavos.

Den amerikanska dollarn är allmänt accepterad i Honduran Bay Islands Roatan, Utila och Guanaja, du kanske till och med kan använda dem i Copán. Men resten av landet accepterar det inte alltför. Men tänk på att du kommer att kunna få fler rabatter i butiker, restauranger och även på vissa hotell om du använder Lempira.

Växlare är ganska vanliga och strategiskt placerade på stora flygplatser, hotell och banker. Observera att pund sterling och kanadensiska dollar inte kan växlas i Honduras. Ett giltigt pass krävs för alla finansiella transaktioner.

Kredit-/betalkort accepteras, inklusive American Express, MasterCard, Visa och Diners Club. Brittiska kreditkort accepteras ofta inte. Kontantuttag är tillåtna av specifika banker med Visa och MasterCard.

Ytterst försiktighet bör iakttas när du utför finansiella transaktioner som växling av pengar eller kontantuttag från uttagsautomater. Transaktioner bör vara diskreta och kontantuttag bör undvikas på natten eller på trånga platser som bensinstationer, köpcentra, gator eller stadskärnor. Det är inte tillrådligt att resa runt med stora summor kontanter.

Bankerna är öppna för allmänheten kl 09:00 och stänger kl 18:00. Bilbanken stänger 20:00. Vissa banker har en automat som är öppen hela natten.

Kommunikationer

Den internationella landskoden för Honduras är +504.

Det finns inga prefix för inrikeskoder i Honduras oavsett region eller område, därför behövs endast lokala nummer för att ringa mellan städer. Tillgång till telefontjänster tillhandahålls av Honduras telekommunikationsföretag Hondutel. Servicen i tätorter anses vara tillfredsställande, men på landsbygden är den fortfarande mycket otillräcklig.

Elektricitet

Elkontakterna och kontakterna är av typ A och B. Standardspänningen är 110 V och standardfrekvensen är 60 Hz.

Plug A-typ har två platta parallella blad och används för alla apparater som inte kräver jordanslutning (t.ex. lampor och dubbla isolerade små apparater); det används främst i Nord- och Centralamerika, Kina och Japan. Detta uttag fungerar endast med plugg A.

Typ B eller Nordamerikansk 3-polig plugg har två platta blad som liknar A-plugg, med en extra rund jord- eller jordstift. Detta uttag fungerar också med plugg A.

Om standardspänningen i ditt land är i intervallet 220 - 240 V (som är i Storbritannien, Europa, Asien, Afrika och Australien), behöver du en spänningsomvandlare i Honduras. Vissa säger att du försiktigt kan försöka använda dina apparater i Honduras utan en omvandlare. Troligtvis kommer de inte att skadas, men kanske inte fungerar optimalt.

Fysisk

Honduras ligger i hjärtat av den centralamerikanska regionen och gränsar till Guatemala i väster, Nicaragua i sydost och El Salvador i sydväst. Landet har 820 km kust fördelat mellan en kort södra gräns mot Stilla havet och en omfattande nordlig gräns mot Karibiska havet.

Honduras kännetecknas av en mycket bergig topografi, som omfattar cirka 80 procent av dess territorium. Denna terräng är huvudsakligen koncentrerad till det inre av landet och bildar ett bergssystem som går från öst till väst. Det återstående territoriet sträcker sig längs båda kustlinjerna och bildar låglandsalluviala slätter som är lämpliga för odling.

Många av de större och bördiga dalarna ligger dock i det norra låglandet, allmänt känt som "norra kusten" eller "kusten". Det är här en stor del av marken används till bananodlingar, ett framträdande inslag i landets ekonomi och en av de mest erkända exportvarorna tillsammans med kaffe och räkor. Kusten sträcker sig till den nordöstra sidan av landet och sträcker sig till La Mosquitia, den största regnskogen i Centralamerika som förblir praktiskt taget obebodd på grund av dess svåra åtkomst och få vägar.

Pass

Besökare till Honduras måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från dagen för inresa till landet.

Visum

Visum krävs inte för medborgare från EU, Storbritannien, Australien, Kanada, Nya Zeeland, USA, Brasilien och Ryssland inom ett 30 dagar långt besök. Bevis på vidare-/returresa måste dock tillhandahållas vid ankomst. Vistelser kan förlängas var 30:e dag upp till en period av tre månader.

Resenärer från länder som inte nämns ovan kan behöva visum. I det här fallet varierar utfärdandetiden för turist- och affärsvisum från tre dagar för konsulära visum till en månad för visum godkända av Honduras utrikesministerium. Kontakta närmaste Honduras ambassad eller konsulat för mer information om inträdeskrav.

Sedan juni 2006 är Honduras en del av Central America Border Agreement (CA-4) tillsammans med Nicaragua, El Salvador och Guatemala. Detta avtal tillåter resor inom de nämnda länderna utan att slutföra in- och utreseförfaranden vid immigrationskontrollerna i varje land. Avtalet avser en period på upp till 90 dagar och ytterligare förlängningar på 30 dagar kan begäras innan perioden löper ut (avgifter tillkommer). Resenärer utsätts för böter om vistelsen förlängs utanför gränserna.

Vårdinrättningar

Offentliga eller statsfinansierade sjukvårdsfaciliteter uppfyller ofta inte höga krav och läkemedel är bristfälliga. Privata sjukhus eller kliniker finns tillgängliga, även om tillgången är begränsad till större städer. Läkare kommer att förvänta sig betalning oavsett sjukförsäkring.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Honduras. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer för hepatit B och rabies, beroende på detaljerna för deras resa.

Honduras riskerar att pågå Chikungunya-, Dengue- och Zika-virusöverföring. Risken är närvarande året runt, med överföringstopp från januari till juni. Resenärer bör vidta noggranna åtgärder mot myggbett under dagtid. Gravida kvinnor och de som funderar på att bli gravida bör undvika att resa till landet.

Malariarisk finns i hela Honduras, inklusive stadsområden. Stadskärnorna Tegucigalpa och San Pedro Sula är riskfria. Användning av malariamediciner (Lariam, Malarone eller doxycyklin) rekommenderas för alla områden. Denna profylax bör stödjas med användning av insektsmedel, myggnät och långärmade kläder runt skymningen.

Leishmaniasis är endemisk i Honduras. Användning av ett repellent innehållande 20%-30% DEET och långärmade kläder runt skymningen rekommenderas.

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs endast av resenärer som kommer från ett land med risk för överföring av gula febern.

Resenärer bör vara medvetna om riskerna förknippade med resenärers besvär som diarré. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa eller vatten som har filtrerats och kokats.

Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning.

Tuberkulos är mycket endemisk i Honduras.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Honduras
Landets nödnummer
Polis:
199
Brandkår:
198
Ambulans:
195

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.