Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Jordanien

Reseförsäkring Jordanien

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Det Hashemitiska konungariket Jordanien är ett stabilt land i en region som har blivit destabiliserat av konflikter och terrorism. Jordanien gränsar till Syrien, Västbanken och Irak, och de största säkerhetshoten är kopplade till instabiliteten i dessa områden. Terrorism utgör ett hot i Jordanien på grund av närheten till ostabila regioner, dess vänskapliga relationer med västerländska makter och dess erkännande av staten Israel. Den pågående konflikten i Syrien har ökat säkerhetshoten i kungadömet, men det har även stärkt monarkins position i Jordanien genom att visa för oppositionsgrupper hur farligt politisk instabilitet kan vara.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa till Jordanien för att få den senaste informationen angående vilka vaccin som rekommenderas.

Resenärer bör ha de följande vaccinen uppdaterade: hepatit A, tyfus, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), och difteri, kikhosta, stelkramp. Hepatit B kan också vara rekommenderat.

Det är rekommenderat att ta med all receptbelagt medicin som kommer behövas under den planerade vistelsen. Förvara läkemedlen i sina originalförpackningar.

Medicinsk vård och anläggningar är tillgängliga i större städer, men kan vara svårt att hitta i rurala områden.

Många läkare och sjukhus förväntar sig kontant betalning, oavsett om du har en reseförsäkring eller inte.

Generellt är farmaceuter i Jordanien välutbildade, och de flesta apotek är välförsörjda. För att hitta ett apotek som är öppet på sena kvällar och nätter; konsultera tidningen Jordan Times.

Pass

Resenärer måste resa in i Jordanien på ett pass med minst sex månaders giltighet från och med datumet för inresa i landet.

Visum

Jordanien utfärdar visum vid ankomst på de flesta inresepunkterna, liksom de flesta internationella gränsövergångar, för en mindre avgif, förutom vid King Hussein Bridge, vid den jordanska/israeliska gränsen.

Om du anländer från Nuweiba, Egypten, eller Eilat, Israel, kommer du att få ett gratis visum utfärdat när du reser in i Aqaba Special Economic Zone Area (ASEZA). Du kommer behöva betala för ett visum om du lämnar denna zon, vanligtvis som ett tillägg på din avreseskatt.

Visum har en giltighet på tre månader för vistelser på upp till en månad. Om du registrerar dig hos en polisstation är visumet giltigt alla tre månader.

Man måste ansöka om visum för flera inresor innan avresa, antingen från ditt lokala konsulat eller så kan det införskaffas från konsulat i mellanöstern. Två passfoton och betalning för en avgift krävs. Det tar ungefär två arbetsdagar att skaffa visumet.

Affärsvisum måste införskaffas innan avresa. Du kommer behöva två passfoton, och ett brev från din arbetsgivare som beskriver vistelsen natur och affärsresans längd.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Jordanien
  • Huvudstad: Amman
  • Övriga större städer: Aqaba, Maan
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT+2

Landets nödnummer

  • Polis: 911
  • Brandkår: 911
  • Ambulans: 911

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language