Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Kambodja

Reseförsäkring Kambodja

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Kambodjas nuvarande säkerhetsmiljö präglas av gränssäkerhet, oexploderad ammunition (UXO) och landminor, organiserad brottslighet, arbetsmiljöfrågor, protester och utbredd korruption.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Följande vaccinationer rekommenderas: tyfus; gula febern (för de äldre än nio år som anländer från område där gula febern förekommer), japansk encefalit (för de som reser till rurala områden) hepatit B, Rabies, mässling/påssjuka/röda hund (MMR), stelkramp/difteri (omvaccination krävs vart tionde år).

Resenärer till Kambodja är utsatta för ett antal sjukdomar och följande är rekommenderat. Turistdiarré är den vanligaste reserelaterade åkomman så lämplig medicin bör medtas och intas så fort symtom börjar visa sig. Drick mycket vatten. Om symtomen kvarstår i mer än 72 timmar, eller om det är väldigt smärtsamt att gå på toaletten eller i händelse av blod i avföringen ska läkarvård sökas.

Malaria är ett problem i alla områden förutom Phnom Penh och runt Tonle Sap-sjön. Profylax är rekommenderat men du bör söka specifika medicinska råd för att se till att du får med dig rätt profylaxmedicin för området du reser i. Resistens mot chloroquine, mefloquine och sulfadoxine-pyrimethamine har rapporterarts. Skydd mot insektsbett är därför viktigt.

Strikt mat- och vattenhygien ska efterlevas.

Vårdinrättningar i Kambodja utanför storstäderna, huvudsakligen Phnom Penh, tenderar att vara tämligen grundläggande. Omedelbar betalning förväntas och försäkringar accepteras inte alltid. I händelse av nödfall är det stor chans att en luftevakuering till annat land, sannolikt Thailand, kommer krävas. Luftevakuering kan vara väldigt dyrt så försäkra dig om att du har tillräckligt försäkringskydd.

Likaså kan det vara svårt att få tag på mediciner av lämplig kvalitet. Piratkopierade mediciner är ett utbrett problem. Om du tar medicinering bör du se till att ta med tillräckligt för hela vistelsen och lämna utrymme för möjliga förseningar (till exempel, ta med medicin för 6 veckor istället för 4 veckor om du ska stanna i 4 veckor). Om du behöver mediciner i landet kan din ambassad kanske bistå med rekommendationer om var de bör köpas.

Pass

För att resa till Kambodja behöver du ett pass som är giltigt i minst sex månader.

Visum

E-visum kan sökas på nätet via Kambodjas departement för utrikesfrågor och internationellt samarbete; web: www.mfaic.gov.kh, sidan för engelska visumansökningar är: https://www.evisa.gov.kh/Default.aspx. Innehavare av e-visum kan endast resa in i landet via Phnom Penhs eller Siem Reaps internationella flygplatser eller gränsövergångarna vid Bavet, Cham Yeam och Poipet.

Om du har medborgarskap i en annan asiatisk stat kan du vara undantagen för kravet på visum. Till exempel kan medborgare från Brunei och Indonesien stanna i upp till 14 dagar utan visum. Medborgare från Myanmar, Kina (förutom Hongkong och Macau), Laos, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Thailand och Vietnam kan stanna i upp till 30 dagar utan visum. Innehavare av diplomat/officiella pass från Filippinerna kan stanna i 30 dagar, medan 21 dagar gäller för innehavare av vanliga pass. Indiska medborgare kan stanna i 60 dagar.

Utöver det måste medborgare från Afghanistan, Algeriet, Bangladesh, Iran, Irak, Pakistan, Saudiarabien, Sri Lanka och Sudan visa returbiljett liksom ett sponsoravtal innan ett visum utfärdas.

Under alla omständigheter kan kambodjanska myndigheter efterfråga att få se en returbiljett eller bevis på fortsatt resa. Det kan också hända att du ombeds visa att du har tillräckliga ekonomiska medel för din vistelse.

Visum kan skaffas vid ankomst till Phnom Penhs eller Siem Reaps internationella flygplatser, och vid gränsövergångarna O’Smach, Poipet Prom, Daung, Chorm, Cham Yeam (mot Thailand), Bavet, Kaom Samnor, Phnom Den, Trapaing Sre and Tropaing Phlong (mot Vietnam) och Dong Kralor (mot Laos). Dock rekommenderas att skaffa visum på förhand på grund av risken för komplikationer.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Kambodja
  • Huvudstad: Phnom Penh
  • Religion: Buddism
  • Tidszon: GMT+7

Landets nödnummer

  • Polis: 117
  • Brandkår: 118
  • Ambulans: 119

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language