Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Kirgizistan

Översikt

Kirgizistan räknas som ett medelriskland, med småbrottslighet, dålig standard på bilkörning och politisk instabilitet som de största orosmomenten för resenärer. Det finns en höjd risk för oroligheter, trots ökad stabilitet sedan ett nytt parlamentariskt system infördes i oktober 2011. Andra risker inkluderar korruption och protester från lokala grupper mot utvinningsprojekt. Risken höjs av statens begränsade kontroll över de södra regionerna, där det finns förhöjd risk för inbördes våld och organiserad brottslighet, som ofta är kopplad till droginförsel från närliggande Afghanistan på väg till Ryssland. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att besöka en resehälsospecialist eller allmänläkare cirka 4-8 veckor innan avresa till Kirgizistan.

Du bör ha heltäckande försäkring, inklusive sjukförsäkring, innan avresa.

Den vanligaste förekommande hälsorisken i Kirgizistan är tuberkulos, hepatit A, meningit och brucellos. Det är ovanligt att resenärer får någon av dessa sjukdomar, de flesta stöter inte på några hälsoproblem när de lever i Kirgizrepubliken, men det är viktigt att ha rätt vaccinationer och att vara försiktig.

 

 

Malaria existerar i de södra och västra delarna av lande längs gränsen till Tajikistan och Uzbekistan. Insektsburna sjukdomar, såsom fästingburen encefalit och leishmaniasis sker även då och då.

Drink inte kranvatten eller färskvatten, det finns en hög risk för inälvsparasiten fiardia. Det är bättre att hålla sig till kokade drycker eller vatten och andra drycker på flaska.

Vårdinrättningar i Kirgizistan är inte välutvecklade. Vårdanrättningarna i huvudstaden Bishkek är begränsade och landet lider brist på mediciner och utrustning. I avlägsna samhällen kan standarden på sjukvården vara väldigt låg. 

Pass

Pass måste vara giltiga i minst tre månader efter inresa, annars kan inresa komma att vägras.

Visum

Medborgare från EU och USA behöver inget visum och kan stanna i landet i upp till 60 dagar. De flesta andra nationaliteter måste ha ett visum för att resa till Kirgizistan. För tillfället kan ett 30 dagars visum införskaffas på Manas flygplats i Bishtek, utan en inbjudan. För resor längre än en månad krävs en officiel inbjudan.

Besökare måste registrera sig med Kyrgyz Internal Affairs Ministry, Office of Visas and Registration (OVIR), inom tre arbetsdagar efter inresa (Europeiska, amerikanska och kanadensiska medborgare behöver inte längre registrera sig). De flesta större hotell gör detta åt dig automatiskt. Om du har ett affärsvisum kommer din arbetsgivare att göra detta åt dig. Underlåtenhet att registrera sig kan leda till förseningar eller böter vid avresa. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Kirgizistan
  • Huvudstad: Bishkek, runt 900,000 invånare
  • Religion: Islam (86.3 procent av befolkningen)
  • Tidszon: GMT+6

Landets nödnummer

  • Polis: 102
  • Brandkår: 101
  • Ambulans: 103

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language