Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Lettland

Reseförsäkring Lettland

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Lettland och de baltiska grannländerna Estland och Litauen har haft en anmärkningsvärd utveckling sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991. Ekonomin har snabbt anpassat sig från den tidigare Sovjet-eran då ekonomin präglades av statsindustri och jordbruk, till att idag vara en industrialiserad, EU-inriktad, fri marknad.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller vårdcentral innan avresa till Lettland för att försäkra sig om att ens grundläggande vaccinationsskyddet är uppdaterat. 

Rekommenderade vaccinationer inkluderar stelkramp, difteri, hepatit B, tuberkulos, mässlingen/påssjuka/röda hund och tyfus.

Även om det är en förutsättning för alla besökare att ha en sjukförsäkring vid inresa i landet bör man förvänta sig att läkare och sjukhus kommer att be om kontantbetalning, oavsett försäkringsskydd.

EU-medborgare som har ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) kan erbjudas gratis eller kostnadsreducerad behandling vid nationella sjukhus.

De flesta sjukhus är belägna i huvudstaden och därför är tillgången till medicinsk behandling i andra städer sannolikt begränsad.

Pass

Resenärer från länder som är medlemmar i Schengen, så som Sverige, kan besöka Lettland med endast sina nationella ID-handlingar. Andra nationaliteter behöver pass. Passen ska vara giltiga i minst tre månader efter dagen för inresa, i enlighet med Schengenavtalet. Resenärer från länder utanför Schengen kan stanna i Lettland i totalt 3 månader (inom en 180 dagars period) utan att erhålla visum.

Visum

Reseförsäkring är obligatoriskt för inresa till Lettland. Försäkringen bör ha full täckning för alla sjukvårdskostnader, och även för hemtransport i händelse av allvarlig olycka eller sjukdom. Om försäkring inte har införskaffats i förväg kommer resenärer att bli ombedda att skaffa en vid inresan i landet.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Lettland, besök European Commission Visa Policy website.

Lettland
  • Huvudstad: Riga (730 000)
  • Övriga större städer: Daugavpils (108 260), Liepaja (85 130) och Jelgava (66 136)
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT+3

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language