Libanon

Översikt

Libanon är mottagligt för en rad säkerhetsrisker länkade till den större regionala situationen i Mellanöstern, vilket periodvis destabiliserar Libanons redan instabilia politiska arena. En rad militanta grupper, sekteriska politiska partier och utländska makter tävlar om inflytande i Libanon. Trots kriget i grannlandet Syrien har Libanon förvånat många med sin förmåga att bevara stabilitet i kaoset, främst genom att hålla polis och militär politiskt neutrala. Som ett resultat av detta är det säkert att resa i Beirut och södern, men risken för terrorism och kriminalitet ökar kraftigt i den nordöstra staden Tripoli och i Bekaadalen. Alla resor till den syriska gränsen bör begränsas.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör rådfråga sin läkare innan avresa till Libanon för uppdaterad information om hälsorisker och för råd om försiktighetsåtgärder som bör vidtas.

Vaccinationer rekommenderas för tyfuys, tuberkulos, hepatit A och B, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Ett vaccinationsintyg för gula febern kan krävas för inresa, särskilt om resenärer kommer från ett högriskland.

Standarden på sjukvården är mycket bra och läkare är oftast välutbildade. Kvaliteten på anläggningar och tillgången till läkemedel tenderar också att vara mycket hög. Även om heltäckande rese- och sjukförsäkring rekommenderas bör patienter vara medvetna om att de kan förväntas betala för behandling med kontanter och att behandlingar kan vara mycket dyra.

De bästa och mest moderna inrättningarna hittas i Beirut och de andra större städerna. Även om det inte finns lika goda inrätttningar på landsbygden är landet såpass litet till yta att du aldrig är mer än några timmar ifrån god sjukvård. Läkare talar ofta både engelska och franska.

Utländska ambassader kan rekommendera de sjukhus som används av deras medborgare i landet.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst tre månader efter inresa.


Visum

Resenärer från somliga länder kan införskaffa visum på Beiruts internationella flygplats eller andra platser för inresa. Resenärer kan ombedas att visa returbiljett och kontaktinformation för vistelsen i Libanon. Detta är dock inte möjligt för alla resenärer så det rekommenderas att du kontaktar närmaste lebanesiska ambassad för visuminformation. Om du inte har ett visum kan du vägras inresa i Libanon.

För vidare information, besök TLCS webbplats http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Libanon
  • Huvudstad: Beirut (2,100,000)
  • Övriga större städer: Tripoli (230,000), Sidon (Saida; 165,000), Tyre (135,000), Nabatieh (100,000), Jbeil (30,000)
  • Religion: Blandad, Shi'a Islam (~27 procent), Sunni Islam (~27 procent), Maronite Katolicism (~21 percent), Grek Ortodox (~8 percent)
  • Tidszon: UTC + 2

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 175
  • Ambulans: 140

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.