Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Libyen

Översikt

Libyen är i ett tillstånd av inbördeskrig med omfattande sammandrabbningar mellan konkurrerande miliser som kämpar för att behålla sitt ekonomiska och politiska inflytande. Två rivaliserande regeringar och parlamentsorgan är nu på plats i landet, med det valda Representanthuset och dess regering baserad i Tobruk oförmögna att konfrontera rebellgruppen Libyen Dawn som har tagit kontroll över Tripoli. Trots pågående diplomatiska insatser och förhandlingar med olika intressenter har få framsteg gjorts och många delegater saknar faktiskt inflytande för att genomföra de avtal som nås.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en resehälsospecialist eller läkare minst 4-8 veckor innan avresa, och tillåta tillräckligt med tid för medicinska försiktighetsåtgärder.
 
Det är viktigt att se till att alla vaccinationer är uppdaterade. De vaccinationer som rekommenderas är hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri. Ett giltigt vaccinationsintyg för gula febern krävs för inresa om du reser från ett land där sjukdomen är endemisk.
 
Malaria är inte vanligt i turistområden. Det har dock försigkommit fall i den södra delen av landet och nära gränserna Tchad, Sudan och Niger.
 
Medicinska risker från diarré från dålig hygien och osäkert dricksvatten är vanligt förekommande. Kranvatten bör inte drickas. Undvik även is i drickor och se till att frukt och grönsaker skalats eller tillagats ordentligt.

Det rekommenderas att resenärer tecknar heltäckande rese- och sjukförsäkring innan avresa.
 
Vårdinrättningar i Libyen ligger under europeisk och amerikansk standard. Vårdinrättningar finns i de större städerna, främst i huvudstaden, men på landsbygden saknas oftast grundläggande medicinska inrättningar. Om allvarlig medicinsk nödsituation sker krävs evakuering till Malta eller Europa.

Pass

Pass krävs som är giltigt i minst sex månader efter inresedatum.
Resenärer behöver inte längre en arabisk version av sitt pass.

Visum

Visum krävs för alla resenärer.
 
Information och krav för visum ändras regelbundet. Det är därför bäst att kontakta den lokala libyska ambassaden då libyska ambassader utomlands arbetar under varierande förhållanden.
 
Innan man erhållit ett affärsvisum måste sökande ha en inbjudan att besöka Libyen från deras libyska sponsor (t.ex. ett företag verksamt inom landet) och se till att deras sponsor har lämnat detta till libyska immigrationsmyndigheterna i Tripoli. Visum kan inte längre hämtas på flygplatsen så det är nödvändigt att starta ansökan minst fyra veckor innan du planerar att resa.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Libyen
  • Huvudstad: Tripoli
  • Övriga större städer: Benghazi, Misrata, Sabha, Tobruk
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT +1

Landets nödnummer

  • Polis: 193
  • Brandkår: 193
  • Ambulans: 193

Generell riskbedömning

Critical

Undvik alla resor till landet. Kontrollera med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language