Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Malaysia

Reseförsäkring Malaysia

* Vården på de privata sjukhusen i Malaysia håller hög standard, men då sjukvården kan bli extremt dyr är det rekommenderat att skaffa en reseförsäkring som täcker för vårdkostnader.

* Antalet olyckor i trafiken i Malaysia är många och säkerhetstänket är lågt. Man bör speciellt se upp för motorcyklar då de får köra hur de vill i en fil.

Köp försäkring här

Översikt

Malaysias huvudsakliga säkerhetshot inkluderar lågintensiva uppror, regionala terroristhot, brottslighet, civila oroligheter, sjöröveri och stölder till havs. Relationerna med dess två grannar, Thailand i norr och Singapore i söder, är stundtals ansträngda på grund av problem med illegal migration, smuggling av illegala droger och upprorsrörelser, speciellt längs de delar av gränsen som landet delar med Thailand. Malaysias relation med Indonesien på ön Borneo och de omgivande vattnen är främst fokuserad på energisäkerhet och gränsöverskridande brottslighet. Även om Malaysia upprätthåller nära förhållanden med alla av dess regionala grannar så har dessa band blivit allt mer spända på grund av en dispyt angående Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral minst 4-8 veckor innan avresa.

Det är rekommenderat att kolla att ens vaccinationer är uppdaterade, detta inkluderar stelkramp/difteri, mässlingen/påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas.

Resenärer som stannar över en månad eller de som troligen kommer ägna sig åt mycket utomhusaktivitet i rurala områden, speciellt efter skymningen, rekommenderas att vaccinera sig mot japansk encefalit. Om kontakt med djur kommer att ske eller om du reser till isolerade områden utan tillgång till medicinsk vård är det lämpligt att bli vaccinerad mot rabies.

Förebyggande medicin mot malaria i form av lariam, malarone eller doxyferm rekommenderas för resenärer som besöker rurala områden, speciellt skogsområden eller mer underutvecklade regioner i de centrala delarna.

Malaysia drabbas periodvis av utbrott av Denguefeber. Även om det för tillfället inte finns något vaccin så rekommenderas resenärer att använda myggsprej och skyddande klädsel för att skydda sig. Landet har även erfarit enstaka utbrott av Vesikulös stomatit (höstblåsor).

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Malaysia, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Det är rekommenderat att ha en omfattande reseförsäkring och medicinsk försäkring innan avresa. Privat vård i Malaysia kan vara väldigt dyr.

 

Pass

Besökare till Malaysia måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet.

Du måste även ha med ditt pass om du reser från Malaysias centrala halvö till östra Malaysia (Sabah och Sarawak) då inspektioner förekommer.

Visum

Visum behövs inte för de flesta västeuropeiska, amerikanska eller australienska resenärer som planerar att stanna i Malaysia i mindre än tre månader. Det är viktigt att du inte stannar längre än den tillåtna tiden då du annars kan få böter eller möjligen fängelse.

Resenärer som planerar att stanna i mer än tre månader, eller för icke-turist ändamål, måste kontakta deras närmaste malaysiska diplomatiska delegation för att få detaljer om inresekraven.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Malaysia
  • Huvudstad: Kuala Lumpur (befolkning 1 888 000)
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT + 8

Landets nödnummer

  • Polis: 999
  • Brandkår: 999
  • Ambulans: 999

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language