Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Mali

Översikt

Mali har upplevt decennier av politisk instabilitet efter självständigheten från Frankrike 1960. Landet har upplevt 23 år av militärdiktatur, tre militärkupper och flera uppror i norr där tuaregiska militanta grupper varit involverade. En militärkupp i mars 2012 undergrävde demokratin i Mali allvarligt och tillät tuaregiska och islamistiska rebeller att ta två tredjedelar av de norra regionerna i landet i besittning. Även om en franskledd multinationell styrka lyckades avhysa rebellerna 2013 är ett antal beväpnade grupper, särskilt de i samröre med al-Qaida, fortsatt aktiva i de norra regionerna. I nuläget är utgör detta det mest aktuella hotet mot stabiliteten i landet.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Vaccination mot difteri, hepatit A, rabies, stelkramp och tyfus rekommenderas. Vaccination mot gula febern är nödvändigt och intyg behöver uppvisas vid inresa till landet. Vaccinationer mot meningokockmeningit, tuberkulos och hepatit B rekommenderas i vissa fall. Det kan också vara klokt att överväga vaccination mot polio.

Eftersom myggor kan bära på allvarliga sjukdomar är det klokt att försöka undvika myggbett genom att bära heltäckande kläder, strumpor och skor. Använd insektsmedel som innehåller DEET på bar, exponerad hud. Myggorna är mest aktiva från skymning till gryning och därför är det bra att tänka på att skydda sig extra mycket under dessa tider. Det är klokt att köpa läkemedel mot malaria innan resan och också bra att känna till att klorokin inte är ett effektivt anti-malarialäkemedel i Mali.

Det är rekommenderat att dricka vatten på flaska och undvika isbitar. Det går inte alltid att få tag på flaskvatten och därför är det bra att ha med sig vattenreningstabletter med jod, särskilt om man planerar att besöka Dogon-regionen. Guineamask är vanligt förekommande i Dogon-regionen och därför bör allt vatten där filtreras genom någon typ av duk.

Mjölken i Mali är opastöriserad och antingen bör den kokas eller så bör substitut användas istället. Det är rekommenderat att undvika alla typer av mejeriprodukter som sannolikt tillverkats på okokt mjölk. Se även till att kött och fisk är vällagat innan det äts. Grönsaker bör kokas och frukt skalas innan förtäring.

Sjukvården i Mali är väldigt begränsad och det finns inga ambulanstransporter. Det är sällsynt med bra vårdinrättningar, framförallt utanför huvudstaden. Läkare och sjukhus kan förvänta sig direkt kontant betalning för utförd medicinsk behandling.

Läkemedel (oftast franska) går att hitta på apotek i hela Bamako, men är svårare att få tag på utanför huvudstaden. Resenärer till Mali rekommenderas därför att ta med sig ett tillräckligt utbud av eventuella nödvändiga mediciner och receptbelagda läkemedel, tillsammans med kopior av recept och substansnamn för läkemedlen.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader efter inresa i Mali. Resenärer behöver också uppvisa giltigt intyg på vaccination mot gula febern samt deklarera för filmer, kameror och dylikt vid ankomsten.

Visum

Alla nationaliteter behöver visum för inresa till Mali. Ett visum är giltigt för en inresa i landet och gäller i en månad från inresedagen i Mali, men kan förlängas på Migrationsverket i Bamako eller på en malisk polisstation. Visum kan erhållas upp till tre månader innan resan och erhålls från närmaste maliska ambassad eller konsulat.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Mali
  • Huvudstad: Bamako
  • Övriga större städer: Mopti, Sikasso, Timbuktu
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT

Landets nödnummer

  • Polis: 17
  • Brandkår: 18
  • Ambulans: +22320230780

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language