Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Malta

Reseförsäkring Malta

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Det finns i dagsläget inget urskiljbart hot för varken mellanstatliga väpnade konflikter eller inbördes sammandrabbningar på Malta. Maltas geografiskt isolerade läge i Medelhavet, med Italien i norr, Tunisien i sydväst och Libyen i söder ger inte upphov till oro för konflikter. Det finns inte heller någon hot från civil konflikt inom landet. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga särskilda vaccinationer för vistelse på Malta, men om man som resenärer tvivlar eller har några särskilda krav är det lämpligt att konsultera en allmänläkare eller specialist på resehälsa 4-8 veckor före avresa.

Det är klokt att se till att rutinvaccinationer mot stelkramp-difteri samt mässling/påssjuka/röda hund (MPR) är uppdaterade.

Resenärer som anländer från områden där gula febern är känt förekommande behöver uppvisa vaccinationsintyg mot gula febern.

Vårdinrättningar på Malta ger i allmänhet utmärkt service och det finns både offentliga och privata sjukhus. För många europeiska medborgare är vården på offentliga sjukhus avgiftsfri. Vård på privata sjukhus kan bli mycket dyrt och därför gör resenärer klokt i att kontrollera om deras rese- eller sjukförsäkring omfattar privat sjukvård. Det är lämpligt för alla resenärer att skaffa en omfattande rese- och sjukförsäkring före avresa.

Många europeiska medborgare har rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC), vilket täcker akutsjukvård under vistelsen på Malta. Kortet måste skaffas före resan och det är klokt att ha i åtanke att det kan ta upp till fyra veckor att få kortet.

Resenärer som medicinerar rekommenderas att ta med tillräcklig mängd läkemedel för hela vistelsen på Malta. Det är också klokt att tillsammans med sina läkemedel ha med ett signerat brev från sin läkare, där information om medicinskt tillstånd, föreskriven behandling samt substansnamn för de läkemedel man tar finns med.

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver pass eller EU-identitetskort som är giltigt under hela vistelsen för inresa till Malta. Övriga utländska medborgare behöver pass med en giltighetstid på minst tre månader från utresedatum ur Malta. Resenärer som anländer från områden där gula febern är känt förekommande behöver uppvisa vaccinationsintyg mot gula febern.

Visum

Medborgare från de flesta länder, däribland Sverige, behöver inte visum till Malta för vistelser kortare än tre månader (90 dagar). EU-medborgare kan stanna på Malta under obestämd tid utan visum, men behöver registrera sig vid maltesiska myndigheter efter 90 dagars vistelse i landet. Icke-EU-medborgare kan behöva uppvisa intyg på returbiljett eller biljett för vidareresa vid ankomsten till Malta. Det kan vara klokt för resenärer att kontakta sin lokala maltesiska ambassad eller konsultat för att få information om eventuella specifika nationella krav.

Arbetssökande på Malta behöver inneha visum.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Malta på Schengen Visa Info. http://www.schengenvisainfo.com/

Malta
  • Huvudstad: Valetta
  • Övriga större städer: Mosta och Qormi
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (GMT +1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Larnaca

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language