Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Mauretanien

Översikt

Mauretanien har drabbats svårt av politisk instabilitet under de senaste tio åren. Under den här perioden har det skett två statskupper och Mauretanien har alltmer hamnat i motsättningar med det internationella samfundet på grund av urholkning av demokratiska processer. Landet står inför allvarliga utmaningar för att återställa inhemsk och internationell legitimitet och stabilisera dess politiska institutioner.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen gällande vilka vaccinationer som krävs, ungefär 4-8 veckor innan avresa till Mauretanien.

De följande vaccinationer är allmänt rekommenderade: hepatit A & B, tyfus, meningokocker, polio, rabies, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) (om det inte getts tidigare) och stelkramp-difteri. Ett vaccinationsintyg mot gula febern är ett krav vid ankomst i landet. Användning av anti-malaria profylax (lariam, Malarone eller doxycyklin) är rekommenderat för alla områden i Mauretanien med undantag för de norra områdena Dakhlet-Nouadhibou och Tiris-Zemmour.

Diarrè är det vanligaste medicinska problem som drabbar resenärer. Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder vid intag av mat och dryck i landet. Drick enbart vatten från förseglade flaskor. Det är rekommenderat att ta med medicin mot diarrè och vätskeersättning för att undvika uttorkning.

Vårdinrättningar är begränsade i Mauretanien och många läkemedel är inte allmänt tillgängliga. De flesta sjukhus ligger i Nouakchott, men kan vara svåra att hitta. Betalning i förväg förväntas ofta även om du har reseförsäkring.

Ta med dina egna mediciner förpackade i originalförpackningar och tydligt märkta (generiska namn). Det är också rekommenderat att ta med dina egna sprutor. I händelse av allvarliga hälsoproblem är det rekommenderat att lämna landet för att få behandling vid bättre vårdinrättningar.

Utanför huvudstaden är vårdinrättningar mycket bristfälliga och ofta otillgängliga. Reseförsäkringar ska täcka kostnader för akut hemresa.

Pass

Pass och bevis på vaccination mot gula febern är ett krav för inresa till Mauretanien. Pass måste vara giltiga i minst sex månader från beräknat utresedatum från Mauretanien.

Visum

Visum krävs för resor till Mauretanien. Dessa skall erhållas i förväg från ditt närmaste Mauretaniska konsulära kontor och tar i allmänhet minst 72 timmar att handlägga. 

För affärsvisum krävs ett brev av ansvar (letter of responsibility). Brevet måste vara adresserat till Mauretaniens ambassad, förklara resans syfte, och måste vara skrivet på företagets brevpapper och undertecknat av en anställd på företaget annan än resenären. 

Både affärs- och turistvisum tillåter flera inresor, och är giltiga i tre månader. 

Visumundantag gäller för resenärer under transitresor genom landet förutsatt att de inte lämnar flygplatsen och reser vidare.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Mauretanien
  • Huvudstad: Nouakchott (720 000 est. 2005)
  • Övriga större städer: Nouadibhou (est. 90 000), Rosso (est. 60 000), Adel Bagrou (est. 58000), Bogué (est. 50 000), Kiffa (est. 40 000)
  • Religion: Islam (huvudsakligen sunni)
  • Tidszon: GMT

Landets nödnummer

  • Polis: 117
  • Brandkår: 118
  • Ambulans: 118

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language