Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Mongoliet

Reseförsäkring Mongoliet

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Mongoliet är ett i allmänhet säkert land att besöka. De största hoten för resenärer är små säkerhetsrisker så som ficktjuvar och dåliga vägar, eller isolerade tillfällen av våldsbrott. Majoriteten av brott mot resenärer sker i Ulaanbaatar. Korruption är vanligt förekommande i Mongoliet. Stora demonstrationer och civil olydnad är ovanliga men kan kräva stora polisuppbåd om de sker. Korruptionen har rapporterats vara ett stort hinder för utrikes investerare då regeringen inte uppehåller internationella normer för genomförandet av kontrakt. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det är viktigt att du besöker din läkare innan du besöker Mongoliet för uppdaterad information och medicinska råd 4-6 veckor innan avresa. Du bör se till att dina vacciner är uppdaterade, dessa inkluderar: influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och difteri/kikhosta/tetanus (DPT).

Vacciner som krävs för Mongoliet inkluderar: Hepatit A och B, tyfus och rabies. Rabies är särskilt utbrett i Mongoliet.

Det finns många risker som resenärer bör vara medvetna om när de reser i nordostasien.

Insektsburna sjukdomar inefattar: dengue feber, filarisis, japansk encefalit, leishmaiasis och pest. Fästingburen encefalit är också ett problem, för att minska risken för dessa sjukdomar bör du använda insektsmedel och använda kläder som täcker så mycket bar hud som möjligt. Det rekomenderas att du inte dricker vatten från kranen, och du bör ta med dig anti-diarré piller. 

Det finns endast ett fåtal sjukvårdsinrättningar utanför Ulanbatar. Resenärer bör se till att deras försäkring täcker medicinsk evakuering. 

Pass

Pass krävs och måste vara giltiga i minst sex månader från inresedatum. 

Visum

Visum krävs för alla nationaliteter utom resenärer från 36 länder (listas här http://www.mongoliavisa.com/visa-waiver.html). Resenärer från alla andra länder, inklusive Sverige, behöver ett 30 dagars visum som är giltigt i tre månader och kan erhållas från närmaste mongoliska ambassad.

Om du planerar en vistelse på mer än 30 dagar i Mongoliet måste du registrera dig på Kontoret för Immigration, Naturalisering och Utländska Medborgare i Ulaanbaatar inom 7 dagar från din inresa. Du måste även avregistrera dig när du lämnar landet och få ett “utrese” visum. Om du inte gör detta kan du få betala böter.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Mongoliet
  • Huvudstad: Ulan Bator
  • Övriga större städer: Erdenet, Darkhan
  • Religion: Tibbetansk buddhism
  • Tidszon: GMT +8

Landets nödnummer

  • Polis: 102
  • Brandkår: 101
  • Ambulans: 103

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Beijing

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language