Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Nepal

Reseförsäkring Nepal

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Mellan 1996 och 2006 bedrev NKP(m) - Nepals maoistiska gerilla, en väpnad kampanj i landet, som ledde till att monarkin avskaffasdes, en ny konsitution antogs och en ny regering valdes 2008. Slutet av upproret resulterade i ett till stora delar besvärligt och instabilt fredsavtal, men som ändock inneburit ett betydligt säkrare Nepal än tidigare. De huvudsakliga säkerhetsriskerna kan hänföras till fredsuppgörelsen, i synnerhet den stora risken för oroligheter och den sporadiska förekomsten av små bombattacker.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller specialist på resehälsa 6-8 veckor innan avresa för att avgöra behovet av vaccinationer och förebyggande medicinering samt för att diskutera försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att undvika sjukdom. Vanligen rekommenderas följande vaccinationer: Hepatit A, stelkramp, tyfus, polio och difteri (DPT).

Intyg om gula febern-vaccination krävs för resenärer som antingen anländer eller kommer på genomresa (transit) från smittade områden. Detta gäller för ankomster som sker inom fem dagar från vistelse i det smittade området.

Utländska resenärer är ofta benägna att ådra sig diarré under vistelsen i Nepal, vilket i allvarliga fall kan leda till uttorkning. 

Trots att risken för malaria är minimal i Katmandudalen har det förekommit flera rapporterade fall i Terai-regionen. För att minska risken för infektioner uppmanas resenärer att ha med sig någon av följande anti-malariamediciner: meflokin, doxycyklin eller atovakvon/proguanil.

Resenärer till Nepals höghöjdområden kan vara i riskzonen för att drabbas av höjdsjuka. 

Sjukvården i Nepal är mycket begränsad och lever i allmänhet inte upp till västerländsk standard. Mindre åkommor kan åtgärdas och vissa operationer kan utföras på klinikerna i Katmandu, men allvarliga sjukdomar kräver ofta evakuering till närmast lämpliga vårdinrättning (i Singapore, Bangkok eller New Delhi). Skador och sjukdomar som uppkommit under vandring i avlägsna områden kräver ofta evakuering med helikopter till Katmandu. Resenärer som planerar vandring i avlägsna områden av Nepal uppmanas att på förhand göra finansiella arrangemang för eventuell helikopterevakuering, eftersom det kan vara relativt kostsamt. Heltäckande sjukförsäkring rekommenderas starkt.

Pass

Alla resenärer måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter inresa i Nepal. 

Visum

Samtliga utländska medborgare, förutom indiska medborgare, behöver ett visum för inresa till Nepal. Svenska, kanadensiska, australiensiska, amerikanska och EU-medborgare kan erhålla turistvisum på flygplatsen vid ankomst i landet, under förutsättning att de innehar giltiga resehandlingar, två passfoton och den avgift som krävs för visumet.

Visum gäller i upp till sex månader från dagen för utfärdandet och sedan i 60 dagar från dagen för första inresa i landet under ett visumår (1/1-31/12). Visumförlängning kan erhållas från immigrationsdepartementet i Kathmandu eller immigrationskontoret i Pokhara.

Ansökningar för affärsvisum måste innehålla 1) en skrivelse från företaget där resans syfte och varaktighet förklaras och 2) en inbjudan från ett värdföretag i Nepal.

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för resenärer som anländer från områden där sjukdomen rapporterats.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Nepal
  • Huvudstad: Katmandu
  • Religion: Hinduism
  • Tidszon: GMT +5,75

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 101
  • Ambulans: 102

Generell riskbedömning

Medium

Undvik helst icke-nödvändiga resor till landet. Överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language