Reseförsäkring Nepal

Reseförsäkring Nepal

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Många förknippar säkert Nepal med världens högsta berg – Mount Everest – som delvis ligger i landet. Det är platsen dit många våghalsar och naturälskare tar sig för att både testa sina gränser och uppleva häpnadsväckande miljöer. Vare sig du väljer att sikta mot toppen, eller föredrar vandring på lägre höjder, är det en plats som ger minnen för livet. Men Nepal är också platsen för många religiösa och vackra tempel, safarimöjligheter där du kan möta noshörningar, elefanter och tigrar, samt hitta lugna små byar att bara njuta av tillvaron i.

I Nepals huvudstad Katmandu kan du mixa shopping och färgglada marknader med landmärken från medeltiden och heliga monument. Är du intresserad av att bocka av sevärdheter listade på UNESCO:s världsarvslista? Då hittar du tio av dessa i Nepal, fördelat på såväl nationalparker som religiösa monument och platser:

 • Sagarmatha National Park
 • Chitwan National Park
 • Changu Narayan Temple
 • Bhaktapur Durbar Square
 • Boudhanath Stupa
 • Kathmandu Durbar Square
 • Lumbini - The birthplace of Lord Buddha
 • Pashupatinath Temple
 • Patan Durbar Square
 • Swoyambhunath Stupa

Inför din resa till Nepal rekommenderar vi att du ser över din reseförsäkring och säkerställer att du har ett skydd som möter dina behov. Särskilt viktigt är det om du planerar att ge dig upp på hög höjd. Bra att ha med sig är att sjukvården i landet inte håller samma standard som i Sverige. Det är alltid bra att kolla upp var närmsta sjukhus ligger på den ort du kommer befinna dig.

Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Katmandu (2 220 436 invånare)
Andra städer: Pokhara, Birgunj, Bhaktapur, Nepalgunj
Befolkning: 29 943 052
Religion: Hinduism
Tidszon: UTC+05:45 (Nepal-tid)
Körsida: vänster
Telefonnummer: +977
Elkontakt(ar): Europlug, BS 546, typ D

Nepals långa historia av uppror har koncentrerat sig på den väpnade kampen från Nepal-Maoistiska Kommunistpartiet, eller CPN- (M), som officiellt avslutades 2006, vilket resulterade i monarkins senare avskaffande. Slutet av upproret har resulterat i en fredlösning som är fraktisk och instabil, men det har lämnat landet betydligt säkrare än tidigare år. Viktiga säkerhetsrisker är relaterade till denna lösning, särskilt den höga risken för oro och den sporadiska förekomsten av små bombattacker.

Två stora jordbävningar 2015 skadade ett antal byggnader och infrastrukturer i landet, särskilt i norra delar av Gorkha, Rasuwa, Sindhupalchok och Dolakha-distrikten. Rekonstruktionsarbetet fortsätter men fortsätter att vara långsamt. Vägförhållanden betraktas ofta som fattiga och risken för jordskred eller laviner kvarstår fortfarande.

Pengar

Den nationella valutan är den nepalesiska rupien (NPR) uppdelad i 100 paisa. NPR är bunden till att den indiska rupien (INR) är 5/8 av dess värde. Indisk valuta är också allmänt accepterad och fritt konvertibel i Nepal. Den nepalesiska regeringen har enligt uppgift förbjudit användning och innehav av indiska myntsedlar på 2 000, 500 och 200 kronor sedan 14 december 2018.

Utländsk valuta kan växlas via banker eller auktoriserade ombud. Det är dock viktigt att behålla kvittot från alla valutaväxlingstransaktioner eftersom detta kommer att krävas av resenärer på flygplatsen för att konvertera pengar tillbaka till den ursprungliga valutan innan de lämnar Nepal. Resenärer bör notera att export av nationell och indisk valuta från landet är förbjuden, förutom nepalesiska och indiska medborgare.

Internationellt erkända kreditkort (Mastercard, Visa och American Express) känns igen på de flesta större hotell och butiker, och större städer erbjuder bankomater varifrån kontanter kan tas ut. Beroende på bank kan en avgift tas ut för kontantuttag från vissa bankomater. Men eftersom kreditkortsfaciliteterna är begränsade utanför stadsområdena är det tillrådligt för resenärer att ta med sig en reserv summa kontanter.

Resenärer bör vara medvetna om praktiken med "baksheesh", som i sin godartade form anses vara välgörenhet eller tipp. Utlänningar förväntas vanligtvis ge rutinmässiga tips till bellboys, förare och valets. "Baksheesh" är emellertid också en form av mutor som kan underlätta en tjänsts ändamålsenlighet eller potentiellt mildra en särskilt riskfylld situation.

Kommunikationer

Den internationella landskoden för Nepal är 977.

Stadskoderna anges för de stora städerna som anges nedan:

Katmandu 1
Pokhara 61
Birgunj 51
Bhaktapur 1
Nepalgunj 81

Internetkaféer kan enkelt hittas i större städer som Katmandu och Pokhara. De flesta av dessa kaféer tillhandahåller internettjänster, internationella telefonsamtal och faxapparater. Dessutom erbjuder nästan alla high-end hotell internetfaciliteter. Den stora tjänsteleverantören är den nepalesiska regeringen, men vissa privata ägare finns också.

Elektricitet

Liksom de flesta andra länder i den sydasiatiska regionen har Nepal en 230 volt eller 50 Hz-strömförsörjning. Standarduttaget är en trekantig triangel, men vissa uttag har nu ändrats för att acceptera amerikanska och europeiska pluggar. Enkla adaptrar finns också inom landet för att göra utländska pluggar kompatibla. Elförsörjningen inom landet kan vara flyktig och utsatt för plötsliga strömavbrott. Resenärer i besittning av bärbara datorer och mobiltelefoner rekommenderas därför att skaffa överspänningsskydd.

Fysisk

Nepal är ett landlockat land, omgivet av Indien på tre sidor och Kinas Xizang autonoma region (Tibet) i norr. Landet kännetecknas av stor fysisk mångfald, som sträcker sig från den norra randen av Gangetic Plain - belägen cirka 300 meter över havet i söder - till den 8.800 meter höga toppen av Mount Everest i norr.

Nepal består av tre allmänt avgränsade fysiografiska områden: Bergsområdet, Kullregionen och Terairegionen. Alla tre regionerna löper parallellt med varandra från öst till väst och bildar ett kontinuerligt ekologiskt bälte. Dessa områden har vidare delats upp av den nepalesiska regeringen i olika utvecklingssektorer.

Den sydligaste delen av Nepal, eller Terai-regionen, består av ett tropiskt och subtropiskt bälte av lågland med platt alluvial mark som sträcker sig längs Nepal-Indien gränsen och utgör den norra utbredningen av Indiska Gangetic Plain.
Till norra delen av Terai, på andra sidan Mahabharat, ligger Hill-regionen (kallad "Pahar" i Nepal). I denna region ingår Kathmandudalen, landets mest bördiga och urbaniserade område. Det är också hem för två stora kulleområden, känd som Mahabharat Lekh och Siwalik Range. Trots de begränsade ekonomiska möjligheter som landskapet erbjuder, har Hillregionen alltid varit det politiska och kulturella centrumet i landet, med beslutsbefogenhet centraliserad i Katmandu.

Bergsregionen (känd som "Parbat" i Nepal) stiger till den omedelbara norra delen av kullregionen och utgör den centrala delen av Himalaya-sortimentet, som härstammar från Pamirerna (en höghöjdsregion i Centralasien).

Pass

Resenärer till landet måste ha pass med minst sex månaders giltighet.

Visum

Alla utländska medborgare, förutom indiska medborgare, kräver visum för inresa i Nepal. Medborgare i Storbritannien, Kanada, Australien, USA och EU är berättigade att få turistvisum på flygplatsen vid ankomst till landet, förutsatt att de har giltiga resedokument, två passfoton och den relevanta avgiften.

Visum är giltiga i upp till sex månader från utfärdandedatum och sedan i 60 dagar från datum för första inresa i landet under ett visumår (1 jan – 31 dec). Visumförlängning kan erhållas från Immigrationsdepartementet i Katmandu eller Immigrationskontoret i Pokhara.

Ansökningar om affärsvisum måste innehålla 1) brev från företaget som förklarar affärsresans art och längd och 2) inbjudningsbrev från ett värdföretag i Nepal.

Ett vaccinationsintyg mot gula febern krävs för resenärer som kommer från infekterade områden.

Vårdinrättningar

Medicinsk vård i Nepal är begränsad. Små klagomål kan behandlas av klinikerna i Katmandu, och vissa operationer kan också utföras i huvudstaden. Men allvarliga sjukdomar kräver ofta evakuering till närmaste adekvata medicinska anläggning (i Singapore, Bangkok eller New Delhi). Sjukdomar och skador drabbades medan vandring i avlägsna områden ofta kräver evakuering med helikopter till Katmandu. De vandring i avlägsna områden i Nepal rekommenderas att göra ekonomiska arrangemang för en eventuell evakuering av helikoptrar. Det rekommenderas starkt att inköp av omfattande sjukförsäkring.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Nepal. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer för hepatit B och rabies, beroende på detaljerna för deras resa.

Malariarisk finns i landet. Katmandu, Pokhara och de norra Himalaya-distrikten är riskfria. Användning av malariamediciner (Lariam, Malarone eller doxycyklin) rekommenderas. Denna profylax bör stödjas med användning av insektsmedel, myggnät och långärmade kläder runt skymningen.

Nepal har bekräftat fall av dengue-överföring i Katmandu. Risk för dengue finns i hela landet med toppspridning från augusti till november.

Ett vaccinationsintyg mot gula febern krävs för resenärer som kommer från ett land med risk för överföring av gula febern.

Japansk encefalit är endemisk i södra låglandet, de högsta frekvenserna av mänskliga sjukdomar som rapporterats från västra Teria-distrikt, inklusive Banke, Bardiya, Dankg och Kailali. Vaccin rekommenderas inte rutinmässigt för dem som vandrar i höghöjdsområden.

Ett giltigt internationellt vaccinationsintyg med bevis på poliovaccination krävs av alla resenärer som anländer från Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

Tyfoidfebervaccination rekommenderas om du reser till Nepal.

Nepal har en koncentrerad hiv-epidemi bland riskgrupper som sexarbetare, personer som injicerar droger, män som har sex med män och transpersoner. Hiv-prevalensen uppskattas till 0,2 % med cirka 31 000 personer som lever med hiv/aids.

Resenärer bör vara medvetna om riskerna förknippade med resenärers besvär som diarré. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa eller vatten som har filtrerats och kokats.

Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning.

Tuberkulos är mycket endemisk och ett stort folkhälsoproblem i Nepal.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Nepal
Landets nödnummer
Polis:
100
Brandkår:
101
Ambulans:
102

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du kanske också gillar: