Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Niger

Översikt

Niger ligger på gränsen av Väst- och Centralafrika i en region som ständigt drabbas av instabilitet. Dock har Niger i allmänhet goda relationer med de flesta av sina grannländer och mellanstatliga konflikter utgör inget omedelbart hot.

Det politiska läget i Niger är instabilt och i februari 2010 avsattes president Mamadou Tandja efter att ha försökt genomföra en lagändring för att kunna förlänga sin mandatperiod. Militärjuntan som ersatte honom höll ett flerpartival i mars 2011, men oron för fortsatta militärkupper kvarstår. Regeringen har begränsad kontroll över en stor del av Nigers territorium, vilket förvärrar hotet från interna konflikter. En revolt ledd av tuaregfolket i den norra regionen avslutades formellt år 2009, men spänningarna är fortsatt höga.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att teckna heltäckande försäkring, inklusive sjukförsäkring, innan avresa till Niger.

Resenärer rekommenderas att konsultera allmänläkare eller specialist på resehälsa 4-8 veckor innan avresa. Resenärer bör se över att vaccinationer mot hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri är uppdaterade innan avresa. Vaccination mot rabies, meningokocker och hepatit B rekommenderas också i vissa fall.

Intyg på vaccination mot gula febern krävs vid inresa till Niger och resenärer som anländer från områden med pågående kolerautbrott kan behöva uppvisa intyg på vaccination mot kolera.

Användning av anti-malariamedicin rekommenderas i alla områden i Niger.

Diarré är den vanligaste reserelaterade sjukdomsproblematiken. För att försöka att undvika att drabbas bör man vidta försiktighetsåtgärder när man dricker vatten eller äter mat inom landet och t.ex. bara dricka vatten från förseglade flaskor. Det är också lämpligt att ha med sig diarrémedicin och vätskeersättning för att förhindra uttorkning, om man trots allt drabbas.

Vårdinrättningar är mycket begränsat förekommande i Niger och de saknar ofta tillgång till utrustning och läkemedel. Även de bästa sjukhusen i Niamey lider brist på tillräckliga resurser. Därför rekommenderas resenärer att ta med egen medicin, tydligt märkt och förvarad i originalförpackning, samt underlag för receptbelagda läkemedel. Det är också lämpligt att ta med egna sprutor.

I händelse av allvarliga medicinska problem är det lämpligt att lämna landet för bättre sjukvård. Den reseförsäkring man tecknat måste innehålla akut hemreseklausul som gäller i Niger.

Pass

Pass och intyg på vaccination mot gula febern krävs för resa till Niger. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat avresedatum. 

Visum

Resenärer från länder utanför Västafrika behöver visum för inresa i Niger. Resenärer uppmanas att erhålla visum i hemlandet om det är möjligt och i annat fall ansöka om visum vid Nigers gräns eller vid en nigerisk ambassad/konsulat i Algeriet, Benin, Tchad, Mali eller Nigeria.

Utresetillstånd måste erhållas från immigrationsmyndigheten i Niamey före avresa.

För affärsresenärer krävs ett skriftligt ansvarsintyg där besökets syfte förklaras. Intyget ska adresseras till Nigers ambassad och måste vara skrivet på firmabrevpapper med brevhuvud, samt undertecknas av en anställd på företaget, annan än resenären själv.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Niger
  • Huvudstad: Niamey
  • Övriga större städer: Diffa, Maradi, Zinder, Agadez
  • Religion: Islam
  • Tidszon: GMT +1

Landets nödnummer

  • Polis: 17
  • Brandkår:
  • Ambulans: +227723141

Generell riskbedömning

Elevated

Undvik icke-nödvändiga resor till landet. Vi rekommenderar att man kontrollerar med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Cape Town

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language