Norge

Reseförsäkring Norge

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Norge är ett stabilt och fredligt land utan tydliga hot eller risker för utländska medborgare. Den mest relevanta risken för utländska medborgare är att drabbas av vardagsbrott och statistik från polisen visar att stöld och ficktjuveri ökade med 20 procent 2012.

Norges geografiska läge kan innebära hårda vintrar, med temperaturer som sjunker så lågt som -40 °C i vissa områden. Såväl kraftiga snöfall som regnskurar och stormar är vanligt förekommande under vintermånaderna och kan orsaka störningar i trafiken.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Inga särskilda vaccinationer eller mediciner rekommenderas för resa till Norge, men det är klokt att se över att rutinmässiga vaccinationer såsom mässling/påssjuka/röda hund (MPR), difteri/stelkramp/kikhosta (DTP) och polio är uppdaterade. Detsamma gäller vaccinationer mot hepatit B och influensa, den sistnämnda framför allt under influensasäsongen mellan november till april.

Samtliga resenärer rekommenderas att ta med tillräcklig mängd receptbelagda läkemedel för sin vistelse. Resenärer rekommenderas att undvika opastöriserade mejeriprodukter och enligt rekommendation från hälsomyndigheter söka lokal rådgivning före konsumtion av fisk eller musslor som fiskats utanför fjordar eller i sjöar.

Sjukvården i Norge håller mycket god kvalitet men tillgången kan vara begränsad i vissa avlägsna områden. Kontant betalning för medicinsk behandling kan förväntas och resenärer uppmanas att medta försäkringskort och annan nödvändig dokumentation. Vissa traumacenter och akutmottagningar har inte drop-in och är enbart tillgängliga via ambulans. Resenärer bör ha fullgott sjukförsäkringsskydd som täcker eventuell nödvändig evakuering.

Pass

Norge är medlem i Schengensamarbetet/EES och medborgare från länder inom Schengenområdet, däribland svenska medborgare, behöver inte nödvändigtvis visa pass vid inresa i Norge. Dock behöver man kunna uppvisa giltig id-handling för att styrka sitt EU-medborgarskap, t.ex. nationellt ID-kort eller pass.

Svenska medborgare behöver pass för resa till Svalbard, som inte ingår i Schengenområdet.

Övriga utländska medborgare behöver pass med en giltighetstid på minst tre månader från utresedatum ur Norge.

Visum

Medborgare från länder inom Schengenområdet, däribland svenska medborgare, behöver inte visum för att resa till Norge. Däremot kan medborgare från flertalet andra länder behöva visum för inresa i Norge. För lista över länder vars medborgare inte behöver visum, besök norska Migrationsverkets (Utlendingsdirektoratet) hemsida på http://www.udi.no/defaultRedesign.aspx?id=2112.

Eftersom visumreglerna ändras regelbundet är det klokt att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för mer detaljerad information före avresan.

Resenärer från länder utanför Schengenområdet kan behöva uppvisa returbiljett samt att de har tillräckliga ekonomiska medel för sin vistelse.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum vid inresa till Norge, besök European Commission Visa Policy website.

Norge
  • Huvudstad: Oslo (856,915) (2008)
  • Övriga större städer: Bergen (223,593), Stavanger/Sandnes (185,913) och Trondheim (156,794).
  • Religion: Protestantism
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (GMT+1 med sommartid)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 110
  • Ambulans: 113

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.