Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Österrike

Reseförsäkring Österrike

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Österrike anses vara ett säkert resmål. Landets säkerhetsprofil, stabilitet och dess uttalade neutralitetspolitik innebär att betydande riskfaktorer är i stort sett frånvarande.

Utländska resenärer är mest utsatta för småbrottslighet, som uppfattas öka i tätorterna, inklusive Wien. Oroligheter i form av protester och demonstrationer kan också periodvis förekomma, vilket kan påverka resor och affärsverksamheters kontinuitet. Ökningen av immigration och stigande stöd för extremhögern kan leda till ytterligare risker relaterade till oroligheter och hatbrott.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga speciella vaccinationer för resor till Österrike. Alla besökare (särskilt barn) bör se till att deras grundläggande vaccinationsskydd är uppdaterat, detta inkluderar stelkramp-difteri och MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund). Resenärer som reser till landet från början av november fram till slutet av mars kan överväga influensavaccin. Vaccinet ska tas minst två veckor innan avresa.

Ett antal fall av fästingburen encefalit (TBE) har inträffat under senare år. Resenärer på långresa som planerar att besöka landsbygden eller skogsområden på våren eller sommaren kan överväga att vaccinera sig mot sjukdomen. Majoriteten av fall inträffar i regionerna Steiermark och Kärnten.

Kranvatten är säkert att dricka i Österrike, och det är av särskilt god kvalité i alpina regioner. I vissa områden i Niederösterreich kan kranvattnet vara av sämre kvalitet än resten av landet.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Österrike, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Vårdinrättningar i Österrike håller hög standard. Eftersom många österrikare talar bra engelska kan troligen de flesta sjukhus erbjuda engelsktalande läkare. Grundläggande vård är gratis eller kostnadsreducerad för EU-medborgare, men man kan bli ombedda att uppvisa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC). Akutvård ska också garanteras till icke-EU-medborgare. Men det är mycket viktigt att kontrollera vad ens reseförsäkring täcker innan avresa, i händelse av olycka eller sjukdom.

De flesta läkemedel finns tillgängliga i Österrike. Den genomsnittliga kostnaden för läkemedel i Österrike är ungefär densamma som i andra västeuropeiska länder och något lägre än i USA.

Pass

Medborgare i länder som är fullvärdiga Schengenmedlemmar, så som Sverige, behöver inte pass för inresa till Österrike, nationella ID-handlingar är tillräckligt. För medborgare i övriga länder krävs ett pass. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter den planerade vistelsetiden i Österrike.

Visum

Svenskar behöver inte visum för resor till Österrike.

Innehavare av brittiska pass behöver inte visum. Medborgare i Australien, Kanada, USA och andra länder som har ett bilateralt visumavtal med Österrike behöver inte visum för vistelser upp till tre månader.

Förfrågningar om visum skall ställas till den österrikiska ambassaden, eller konsulatet, i ditt hemland. Om det inte finns någon ambassad, eller ett konsulat där du bor, bör du kontakta den som ansvarar för ditt land, vanligtvis belägen i ett grannland.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Österrike, besök European Commission Visa Policy website

Österrike
  • Huvudstad: Wien (1 680 266) (2007 est)
  • Religion: Romersk-katolicism
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (GMT+1)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language