Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Östtimor

Reseförsäkring Östtimor

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

En stor del av landets säkerhetsproblem kretsar kring inhemska frågor som rör politik och ekonomi. Landets förskräckliga ekonomiska tillstånd har tenderat att få sociala spänningar att sjuda bland lokalbefolkningen och har orsakat utbrott av oroligheter. Hotet om exponering för våldsamma protester utgör potenitellt en stor säkerhetsrisk för utländska resenärer. Efter att ett lugnt och fredligt val hållts i 2012 lämnade FNs fredsstyrka landet. Lag och ordning kvarstår dock som en huvudpriotering för regeringen.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Malaria, denguefeber och japansk encefalit är vanliga i hela landet. Under regnperioden, från november till april, ökar risken för denguefeber.

Landets regering kräver att resenärer från länder där gula febern förekommer uppvisar vaccinationsintyg mot gula febern vid inresa.

Resenärer till Östtimor uppmanas att besöka sin läkare eller en resehälsospecialist för den senaste informationen om de vaccinationer som rekommenderas minst 4-6 veckor innan avresa.

De vaccinationer som rekommenderas är: hepatit A och B, tyfus, rabies och japansk encefalit.

Dessutom bör resenärer se till att de har följande vaccineringar: influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuk/röda hund, och difteri/kikhosta/stelkramp.

Även om inga fall rapporterats i Östtimor är den högpotenta H5N1-strängen av fågelinfluensan en oro i Indonesien och större sydostasien. Resenärer till Östtimor bör vara medvetna om denna risk.

Medicinska tjänster i Östtimor är begränsade. Sjukhus finns endast i stadskärnor och kliniker kan hittas i vissa distrikt, men det medicinska systemet i Östtimor är inte utrustat för att hantera långvariga eller komplexa medicinska akutfall. I fall av större sjukdom eller olycka där det krävs en operation är medicinsk evakuering fortfarande det enda alternativet. Resenärer till Östtimor bör vara medvetna om detta och se till att de har heltäckande rese- och sjukförsäkring som täcker medicinsk evakuering med ambulansflyg eller helikopter. 

Pass

Resenärer måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum från landet. 

Visum

Öst-Timor har slutit ett avtal som ger medborgare från Shengen rätt till visumfri inresa. För de flesta andra länder kan turist- och affärsvisum (klass 1) sökas vid ankomst till gränsen. Resenärer behöver inte ansöka om visum innan inresa till landet, men rekommenderas att göra det.

Ett turistvisum krävs för inresa, men ett 30-dagars visum kan köpas vid ankomst för US$30, så länge som gränsmyndigheten anser att resans syfte är legitimt. Förlängningar på visumet kan köpas och kostar US $35, två förlängningar kan ansökas om, upp till en maximal vistelse på 90 dagar. Böter för resenärer som stannar längre än visumets giltighet börjar på US $70 men kan kosta upp till $270 för de resenärer som stannat i över 91 dagar.

En skatt på US $10 tas ut av lokala myndigheter vid avresa.

Trots att gula febern inte är en hälsorisk i Östtimor måste besökare från länder där gula febern rapporterats visa vaccinationsintyg mot sjukdomen.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Östtimor
  • Huvudstad: Dili (150,000)
  • Övriga större städer: Baucau och Lautem
  • Religion: katolicism
  • Tidszon: UTC +9

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 6707230686
  • Ambulans: 6703310541

Generell riskbedömning

Moderate

Landet är överlag säkert att resa till men överväg ytterligare rådgivning.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language