Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Pakistan

Översikt

Pakistans säkerhetssituation är högst utmanande på grund av komplexa regionala frågor och flera lager av uppror, terrorism och våldsam brottslighet. Pakistans besvärliga historia, svag styrning och dess placering i en region som är högst geopolitiskt känslig, indikerar att en hög grad av inhemsk osäkerhet kommer fortsätta finnas närvarande på lång sikt. De främsta riskerna för resenärer är relaterat till kriminell aktivitet och det slumpartade hotet från terroristattacker i större städer. Perioder av civila oroligheter är också vanliga och kan förekomma angående religiösa, politiska och ekonomiska frågor. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör ha heltäckande försäkring, inklusive sjukförsäkring, innan avresa till Pakistan.

Alla resenärer bör försöka besöka antingen deras personliga läkare eller en vårdcentral 4-8 veckor innan avresa. Specifikt bör du klargöra om du har fått de nödvändiga påfyllningarna eller första omgången av: hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Rabies, japansk encefalit och hepatit B är också rekommenderat.

Pakistan har en ökad risk för malaria och för att minska risken för infektion så rekommenderas resenärer starkt att ta förebyggande medicin mot malaria.

Adekvata vårdanläggningar är tillgängliga i de flesta städer och samhällen, men är begränsade i rurala områden. Utbudet av service varierar inom de urbana centrumen och är väldigt begränsad i de rurala områdena. Det är rekommenderat att skaffa en omfattande rese- och sjukförsäkring innan avresa. Betalning för vård sker oftast i kontanter.  

De vanligaste typerna av läkemedel produceras lokalt men större apotek har även importerade läkemedel, vilka är tillgängliga vid efterfrågan. Även om importerade läkemedel kostar mer än de lokala så är det bättre att använda dem där det är möjligt eftersom de ofta är mer pålitliga. Oavsett så bör man rådfråga en hälsoexpert eller läkare innan man använder några läkemedel.

Pass

Resenärer måste vid inresa till Pakistan ha ett pass som har minst sex månaders giltighet från och med datumet för inresa.

Visum

Visum krävs för inresa i Pakistan. I tillägg så måste resenärer ha bevis på fortsatt/returresa. Detta måste ansökas om från det lokala pakistanska konsulatet. Affärs-, turist-, enkelt- eller fler- inresevisum är tillgängliga.

För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Pakistan
  • Huvudstad: Islamabad
  • Religion: Islam (97 procent)
  • Tidszon: GMT +5

Landets nödnummer

  • Polis: 15
  • Brandkår: 16
  • Ambulans: 115

Generell riskbedömning

Critical

Undvik alla resor till landet. Kontrollera med UD (Utrikesdepartementet).

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language